Αγιον Ορος, το μεγαλύτερο άβατο για τις γυναίκες

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει πρόθεση να πατήσει μόνο το κόκκινο χαλί του Μεγάρου Μαξίμου, ούτε να παραστεί σε συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν μόνο στρατηγικές συμφωνίες.

Η προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, φέρει αρκετούς συμβολισμούς για να παραγνωριστούν ως ήσσονος σημασίας. Αυτό που θέλει να σηματοδοτήσει ο ρώσος πρόεδρος είναι η αδιατάρακτη παρουσία (1.000 ετών) ρώσων μοναχών στο μέρος.

Κατά τον Αντι Γουόκερ του ΒΒC,

το Αγιον Ορος είναι η μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο από την οποία αποκλείονται γυναίκες και θηλυκά ζώα. Η απαγόρευση είναι κάθετη και μη διαπραγματεύσιμη.

Στο άρθρο που δημοσίευσε το βρετανικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του, αναφέρει: «Αν θέλει κάποιος να επισκεφτεί το Αγιον Ορος θα πρέπει να καταθέσει πρώτα το αντίγραφο του διαβατηρίου του στην αρμόδια Αρχή του Αγίου Ορους. Κάθε μέρα 100 ορθόδοξοι και 10 μη-ορθόδοξοι άνδρες προσκυνητές εισέρχονται στις 20 μονές για τριήμερη διανυκτέρευση. Οι γυναίκες φυσικά μένουν πίσω και περιμένουν τους άνδρες να επιστρέψουν». Εδώ και 1.000 χρόνια έχει απαγορευτεί η είσοδος στις… απογόνους της Εύας. Μάλιστα, δεν τους επιτρέπεται να βρίσκονται ούτε καν εντός 500 μέτρων από την ακτή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Γκράχαμ Σπικ, συγγραφέα βιβλίων για το Αγιον Ορος, η απαγόρευση έχει ρίζα από τον 10ο αιώνα όπου απαγορεύονταν τα θηλυκά ζώα μοναστήρια, ενώ δεν έκανε ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες, αφ’ ης στιγμής γνώριζαν και οι ίδιες ότι δεν είχαν τη δυνατότητα εισόδου σε μοναστήρια ανδρών.

Η απλή εξήγηση ήταν ότι έτσι θα εξασφαλιζόταν η αγαμία. Επίσης, μια από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παναγία προσπάθησε να πλεύσει προς την Κύπρο και τελικά έφτασε στο Αγιον Ορος. Μαγεύτηκε τόσο πολύ από τον τόπο που προσευχήθηκε στον γιο της να της το προσφέρει κι εκείνος συμφώνησε. Ισως γι’ αυτό ακόμη και σήμερα ο τόπος ονομάζεται «Ο κήπος της μητέρας του Θεού» και είναι αφιερωμένος στη δόξα της. Είναι η μόνη… εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου στο Αγιον Ορος.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γάτες. Κατά τον Σπικ, οι μοναχοί κάνουν τα στραβά μάτια με τις γάτες καθώς τους είναι χρήσιμες ως θηρευτές ποντικιών τα οποία βρίθουν στην περιοχή. Επίσης, μια αναγκαστική εξαίρεση γίνεται και με τα άγρια ζώα που ζουν στα δάση και δεν γίνεται να εκδιωχθούν. Οσο για τα πρακτικά προβλήματα, αυτά έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες τροφές που προέρχονται από θηλυκά ζώα και πτηνά. Τα αυτά και το τυρί αναγκαστικά οι μοναχοί τα αγοράζουν, καθώς δεν μπορούν να εκτρέφουν κότες, αγελάδες ή προβατίνες.

Ευέλικτη πολιτική

Χάρτης της περιοχής (BBC)

Με τα χρόνια έχει γίνει πιο ευέλικτη και η πολιτική εισόδου των ανδρών. Παλαιότερα έπρεπε να φέρουν όλοι οι άνδρες μούσι για να εισέλθουν σε μια μονή, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους απαγορευόταν η είσοδος σε ευνούχους.

Στις μέρες μας πολλά παιδιά εισέρχονται στις μονές μαζί με τους πατεράδες τους, ενώ οι μοναχοί τους αποδέχονται με μεγαλύτερη επιείκεια.

Οταν μπήκαν γυναίκες

Η αλήθεια είναι ότι το άβατο δεν κατάφερνε πάντα να διατηρεί την «αμυντική» θωράκισή του έναντι των γυναικών. Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου γυναίκες μπόρεσαν να περάσουν στις γραμμές του. Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, το Αγιον Ορος χορήγησε άσυλο στα κοπάδια των αγροτών. Οι αντάρτες που μπήκαν στο Αγιον Ορος για τα επιτάξουν τα ζώα δεν ήταν μόνο άνδρες, αλλά γυναίκες και κορίτσια.

Το 1953, μια Ελληνίδα, η Μαρία Ποιμενίδου κατάφερε να μείνει σε μια μονή ντυμένη ως άνδρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει νόμος του Κράτους που απαγόρευε την είσοδο των γυναικών στο Αγιον Ορος. Οι παραβάτες θα τιμωρούνταν με 12 μήνες φυλάκιση.

Πιο πρόσφατα, το 2008, τέσσερις γυναίκες από τη Μολδαβία βρέθηκαν στην περιοχή όταν τις εγκατέλειψαν ουκρανοί λαθρέμποροι. Όταν τις συνέλαβε αμέσως, αλλά οι μοναχοί είχαν σπεύσει να τους πληροφορήσουν ότι τις είχαν συγχωρέσει.

Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη του Πούτιν στο Αγιον Ορος. Η πρώτη φορά ήταν το 2005 και τότε η πλειοψηφία των προσκυνητών ήταν Ελληνες. Στις μέρες μας, οι μισοί από τους 40.000 επισκέπτες είναι ρώσοι, ενώ το ρωσικό μοναστήρι μπορεί να δεχθεί μέχρι και 500 άτομα.

Αλλα μέρη που απέκλειονται τις γυναίκες

Πάντως, το Αγιον Ορος δεν είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο απαγορεύονται οι γυναίκες. Κατά το BBC, υπάρχουν άλλα τρία άβατα.

Το όρος Ομίνε στην Ιαπωνία, ιερός τόπος για τους οπαδούς μιας ιαπωνικής λαϊκής θρησκείας (Shugendo), ο ναός Σαμπαριμάλα στην Ινδία όπου απαγορεύονται οι γυναίκες μεταξύ 10-50 ετών (όσες δηλαδή έχουν ακόμη εμμηνόρροια) και η περιοχή με τα κόκκινα φανάρια, Χέρμπερστρασε, στο Ζανκτ

The post Αγιον Ορος, το μεγαλύτερο άβατο για τις γυναίκες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα