Αντιδράσεις και εξηγήσεις για τη μη ενοποίηση των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

Αναταράξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς προκάλεσε η δημόσια παραδοχή της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη -κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέιτ στην ΕΡΤ2- ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους για μη διάλυση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού μετά τις εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα.

Σε μια πρώτη αντίδραση, πέρα από τα όσα ειπώθηκαν από τους άλλους συνυποψηφίους μέσα στο στούντιο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος

έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» και ζήτησε την άμεση ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, εντός του 2017.

«Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού πρέπει να ενοποιηθούν εντός του 2017, σε μία ισχυρή ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός της Βουλής ο νέος φορέας με ένα νέο όνομα και εντός Βουλής μία άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα. Θα μπερδευτεί ο κόσμος, δε θα υπάρχει συνοχή», εξήγησε ο κ. Θεοχαρόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM». Επισήμανε δε την ανάγκη «να υπάρχει πλήρης αφοσίωση στο εγχείρημα, μακριά από λογικές διπλών θέσεων και διπλών ρόλων και η νέα ηγεσία να τιμήσει την εμπιστοσύνη της βάσης».

«Η νέα ηγεσία θα πρέπει να προωθήσει άμεσα τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα με θεσμοθετημένες τάσεις και όχι τη συγκρότηση ενός πολυκομματικού φορέα. Θα πρέπει να προωθήσει την ανανέωση των προσώπων και την ενότητα, αυτά είναι τα στοιχήματα για την επόμενη μέρα» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εκτιμώντας πως πολλά από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει «αν υπήρχε διπλή κάλπη τώρα, τον Νοέμβριο, θα είχαν λυθεί από τον κόσμο της Κεντροαριστεράς».

Ολα ξεκίνησαν προς το τέλος του ντιμπέιτ, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το θέμα στην κυρία Γεννηματά και στον κ. Θεοδωράκη. «Η ενότητα θέσεων ξεκινά από τη Βουλή. Δεσμευόμαστε ότι θα ενοποιήσουμε τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι;» ρώτησε ο ευρωβουλευτής της Ελιάς.

Πρώτος απάντησε ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης και θα καθοδηγεί τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν διαλύονται» είπε και αποκάλυψε ότι το ζήτημα το έχει συζητήσει και συμφωνήσει με την κυρία Γεννηματά. «Οταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ. Δεν διαλύονται οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες» επιβεβαίωσε τη συμφωνία η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υπήρξαν και στο ντιμπέιτ αντιδράσεις. «Πρέπει να πούμε ξακάθαρα στον κόσμο τι κόμμα δημιουργούμε, η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι μία», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Γιώργος Καμίνης κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι πρέπει «να πάμε σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα, να έχουμε μία φωνή». Λίγο αργότερα κατήγγειλε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη.

Δυστυχώς ακούσαμε για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, περί μη διαλυσης των ΚΟ. Οι πολίτες έχουν γυρίσει σε αυτα την πλάτη εδώ και καιρό pic.twitter.com/i86wy3f0dN

— Georgios Kaminis (@KaminisG) October 30, 2017

Οπως διεμήνυσαν από τη Χαριλάου Τρικούπη το ζήτημα είχε κλείσει από τα τέλη του περασμένου έτους και κατά τη διάρκεια της επιτροπής διαλόγου μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. Οπως σημειώνουν, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είχε προταθεί, στη μεταβατική φάση, μέχρι τη σύσταση του ενιαίου φορέα, τα δυο κόμματα να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται και κοινοβουλευτικά, κάτι που τελικώς δεν προχώρησε με ευθύνη του Ποταμιού, όπως τονίζουν.

Από το Ποτάμι εξηγούσαν ότι μια ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα περιόριζε στο μισό την εκπροσώπηση και τη φωνή τους μέσα στη Βουλή. «Θα ήταν δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέσα στη Βουλή» όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του debate ο κ. Θεοδωράκης. «Ναι στον συντονισμό, όχι στην ενοποίηση» ήταν το μήνυμα του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά.

Αν ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ & Ποτάμι χάνουν τον μισό χρόνο εκπροσώπησης στη Βουλή. Συντονισμός ναι, όχι ενοποίηση #debate

— George Mavrotas (@Mavrogiorgos) October 30, 2017

The post Αντιδράσεις και εξηγήσεις για τη μη ενοποίηση των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα