Από την κούνια στο τάμπλετ – εξάρτηση παιδιών στο Διαδίκτυο

Το πρόβλημα του εθισμού όλο και περισσότερων παιδιών και εφήβων στο Διαδίκτυο δεν είναι πια πρόβλημα. Είναι επιδημία. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Αν όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου συμφωνούν ομόφωνα σε κάτι, είναι ότι τους φαίνεται ανούσια μια ζωή μακριά από το Ιντερνετ. Η Βρετανία έχει αρχίσει να παίρνει δραστικά μέτρα, και το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Υστερα από τις ιστορίες που έρχονται στο φως και έχουν

να κάνουν με την καταστροφική εξάρτηση ανήλικων Βρετανών στα video games και στα social media, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας Σάιμον Στίβενς, πήρε σαφή θέση: «Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μερικές πολύ σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τον σκοτεινό ρόλο που παίζουν οι κολοσσιαίες εταιρείες τεχνολογίας σε ό,τι έχει να κάνει με τον εθισμό των εφήβων στο Ιντερνετ». Επεσήμανε επίσης, το εξίσου ανησυχητικό φαινόμενο της αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας, τονίζοντας ότι τα δύο φαινόμενα συνδέονται, καθώς τα παιδιά πολιορκούνται μέσω Ιντερνετ από άπειρες διαφημίσεις junk food.

Παιδικός ενθουσιασμός στη θέα ενός καινούργιου κινητού (GettyImages)

Οπως δήλωσε σε συνέδριο του βρετανικού ΕΣΥ που φιλοξενήθηκε στο Μάντσεστερ, «όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι αποκλειστική μας ευθύνη. Καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα μιας επιδημίας ψυχικών διαταραχών που προκαλείται από μεγάλες εταιρείες, πίσω από τις οποίες κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: στην Αγγλία, ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας 5-16 ετών έχει διαγνωστεί κλινικά με κάποια ψυχική διαταραχή. Οι διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες και οι περιπτώσεις αυτοτραυματισμού προκαλούν με τη σειρά τους έντονες ανησυχίες. Από το 2010 ως το 2017, ο αριθμός των εισαγωγών νεαρών κοριτσιών κάτω των 18 σε νοσοκομεία λόγω νευρικής ανορεξίας, από 961, έφθασαν τα 1904.

Η προσήλωση είναι το πρώτο βήμα προς τον εθισμό προειδοποιούν οι ειδικοί (GettyImages)

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των Times, μέσα στο 2017 σημειώθηκαν περίπου 70.000 περιστατικά κάποιας μορφής αυτοτραυματισμού σε σχολεία όλης της χώρας, αριθμός που έχει διπλασιαστεί από τα αντίστοιχα στοιχεία του 2012.

Το ένα τρίτο των νέων ηλικίας 11 ως 18 ετών που «συχνάζουν» σε καθημερινή βάση στο Facebook και σε άλλα social media, έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να πιέζει τις μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να μπουν αυστηρότερα όρια στις ηλικίες που μπορούν να αποκτούν προσωπικούς λογαριασμούς στα social media. Δεν αποκλείεται να θεσπίσει και ειδική νομοθεσία σε μια προσπάθεια προστασίας όλων αυτών των παιδιών.

Τι συμβαίνει με την τεχνολογική επιδημία στην Ελλάδα

Φτάνει να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και να δούμε πόσα νήπια απαιτούν από τους γονείς τους να τους δώσουν το κινητό τους για να «παίξουν». Κι αφού τους το δώσουν, η εντυπωσιακή ευχέρεια που έχουν παιδάκια τόσο μικρής ηλικίας με τις οθόνες αφής μαρτυρά ότι η τεχνολογική είναι πλέον μια εξάρτηση από κούνια.

Η τεράστια βιομηχανία προϊόντων και υποπροϊόντων τεχνολογίας που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μαρτυρά ότι αν θέλεις να πατάξεις τον εθισμό πρέπει να παλέψεις με γίγαντες (GettyImages)

Οπως καταγράφηκε το 2015 σε πανελλήνια έρευνα στον μαθητικό πληθυσμό για τη «χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές», το 15,1% των μαθητών ηλικίας 16 ετών έχει συμπεριφορές παθολογικής χρήσης Διαδικτύου (19% στα κορίτσια, 11% στα αγόρια). Το 40,5% «μπαίνει στο Διαδίκτυο όταν νιώθει άκεφος/η», το 35,9% «για να ξεφύγει από τις στενοχώριες», ενώ το 20,8% «συμβαίνει να δυσκολεύεται να βγει από το Διαδίκτυο».

Η χρήση του Διαδικτύου είναι πλέον ευρύτατη στα παιδιά, και αφορά πλέον και τις ηλικίες του Δημοτικού (ακόμα και νωρίτερα), ενώ πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε κυρίως για μαθητές γυμνασίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari (Δεκέμβριος 2017), για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, το 78% των παιδιών 5-12 ετών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο, ποσοστό που ανεβαίνει στο 89,3% για τις ηλικίες 10-12 ετών. Από ποιες συσκευές συνδέονται τα παιδιά; Κυρίως από τάμπλετς (35,4%), οι πωλήσεις των οποίων είχαν μεγάλη ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθούν τα σμαρτ-φόουνς (27,8%) και λιγότερο από ένα στα τέσσερα (23,7%) «μπαίνουν» από λάπτοπ.

Την ίδια ώρα καταγράφεται πως ένα στα πέντε παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, διαθέτει κινητό τηλέφωνο(!), σε πείσμα των προειδοποιήσεων των επιστημόνων για θέματα επικίνδυνης για την υγεία ακτινοβολίας και όχι μόνο. Οπως βλέπουμε, τα περισσότερα παιδιά, ηλικίας Δημοτικού, έχουν δικές τους συσκευές (τάμπλετ ή κινητά τηλέφωνα) για να συνδέονται στο Ιντερνετ. Οταν τα παιδιά από τόσο μικρή ηλικία εθίζονται στο Διαδίκτυο και αναπτύσσουν αποκλειστικά τις συγκεκριμένες δεξιότητες και όχι άλλες, τότε όταν φθάνουν στην εφηβεία υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι να βρεθούν παγιδευμένα στο Διαδίκτυο.

Οπως αναφέρει και η «Καθημερινή» σε σχετικό ρεπορτάζ της, εντός του 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συμπεριλάβει τη διαταραχή διαδικτυακού παιχνιδιού στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD). Πρόκειται για ανακοίνωση που έγινε στην αρχή του 2018 και σημαίνει πλέον πως η μονομανία μιας μερίδας του πληθυσμού με τα παιχνίδια στο Ιντερνετ αντιμετωπίζεται ως συμπεριφορά εθισμού, που οδηγεί σε σοβαρές συνέπειες.

The post Από την κούνια στο τάμπλετ – εξάρτηση παιδιών στο Διαδίκτυο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα