Αρωμα διεθνούς τρομοκρατίας στην επίθεση στη Νέα Υόρκη

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τις λεπτομέρειες της βομβιστικής επίθεσης στο Τσέλσι του Μανχάταν, σε πολυσύχναστο σημείο μάλιστα, αν και από τα ως τώρα στοιχεία φαίνεται ότι οι δράστες επιδίωκαν να προκαλέσουν θύματα.

Οι Αρχές δεν προχώρησαν αμέσως σε συλλήψεις, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε νωρίς τη Δευτέρα ένα άτομο καταζητείται για την πιθανή σύνδεσή του με τα γεγονότα. Είναι ο 28χρονος Αχμάντ Χαν Ραχάμι από το Αφγανιστάν με αμερικανική υπηκοότητα, σύμφωνα με την Αστυνομία της Νέας Υόρκης που έδωσε στη

δημοσιότητα την φωτογραφία του, πέραν αυτού όμως τίποτα άλλο.

Παρά το ότι αρχικά και ο κυβερνήτης της πολιτείας Μάριο Κουόμο και ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο είχαν απορρίψει τη σύνδεση με τη διεθνή τρομοκρατία, τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις για τον Ραχάμι, άλλαξαν στάση, καθώς είναι ολοένα και πιο φανερό πρόκειται για μεθοδευμένο χτύπημα.

Ο καταζητούμενος σε φωτογραφία που έδωσαν οι Αρχές (NYPD)

Ο κυβερνήτης, αλλά και ο δήμαρχος, παραδέχτηκαν τη Δευτέρα ότι η ενέργεια «μπορεί να είναι πράξη τρομοκρατίας με διεθνή διασύνδεση».

Η αναζήτηση του δράστη ή των δραστών λαμβάνει τον χαρακτήρα του επείγοντος για τις υπηρεσίες ασφαλείας καθώς από σήμερα Δευτέρα διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με κορυφαίους ηγέτες από όλο τον κόσμο θα είναι στη Νέα Υόρκη. Οι μνήμες από τις επιθέσεις στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Νίκαια το τελευταίο 12μηνο είναι βέβαια ακόμα νωπές και στην κοινή γνώμη και στις Αρχές.

Πολλά στοιχεία, αλλά λίγες ενδείξεις

Από την έκρηξη αργά το Σάββατο, που έγινε στην 23η οδό μεταξύ της Εκτης και της Εβδομης Λεωφόρου, τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, όλοι ελαφρά. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε χύτρα ταχύτητας που ήταν γεμάτη με σκάγια, είχε λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου για «φιτίλι» και ένα κινητό για πυροδότηση.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, αναφέρουν οι New York Times.

Μερικά τετράγωνα από το σημείο αυτό και τρεις ώρες αργότερα βρέθηκε και δεύτερη ίδια βόμβα που εξουδετερώθηκε.

BREAKING PHOTO! Here is the second device found by a NYSP Sgt. At 27 street and 7 Ave. investigation is ongoing pic.twitter.com/x7o9Rr30I3

New York City Alerts (@NYCityAlerts) September 18, 2016

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πέντε μικρές βόμβες σε σωλήνες (pipe bombs) βρέθηκαν σε σακίδιο στο Ελίζαμπεθ του Νιου Τζέρσι. Μία από αυτές κατέστρεψαν με ελεγχόμενη έκρηξη αστυνομικοί με τη βοήθεια ρομπότ τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Υπάρχει και ένα τρίτο περιστατικό, που συνέβη το πρωί του Σαββάτου, το οποίο οι Αρχές εξετάζουν για το πώς και αν συνδέεται με την υπόθεση. Λίγο πριν από την έναρξη φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου στο Νιου Τζέρσι εντοπίστηκαν σε κάδο απορριμμάτων τρεις μικρές βόμβες σε σωλήνα που ήταν δεμένες μαζί ενώ μαζί βρέθηκε και ένα κινητό τηλέφωνο. Μία από τις τρεις εξερράγη χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί· ο αγώνας ακυρώθηκε.

Η εκρηκτική ύλη στις χύτρες ήταν παρόμοια με τανερίτη, ένα συνδυασμό νιτρικού αμμωνίου και σκόνης αλουμινίου. Και τα δύο είναι υλικά ευρέως διαθέσιμα στο εμπόριο, χωρίς το καθένα να είναι εκρηκτικό. Τα λαμπάκια και το κινητό δείχνουν δράστη με γνώσεις κατασκευής μηχανισμού, εκτιμούν οι ειδικοί, γιατί συνήθως στις ΗΠΑ εντοπίζονται αυτοσχέδιες pipe bombs με μπαρούτι ή άκαπνη πυρίτιδα.

Οι χύτρες, από την άλλη πλευρά, είναι από τα «αγαπημένα» δοχεία μέσα στα οποία τοποθετούνται τέτοιοι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί. Τους είχαν χρησιμοποιήσει, για παράδειγμα, και οι δράστες της φονικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Αίνιγμα για τις Αρχές είναι η τοποθεσία που επελέγη για την βόμβα, Δεν βρίσκεται σε κάποιο κεντρικό σημείο και δεν είναι κοντά σε σημείο σταθμό μέσων μεταφοράς, δύο σημεία που κατά κανόνα είναι «μαγνήτης» για τους βομβιστές. «Σημαίνει κάτι το ότι είναι στην 23η οδό;» ρωτά αξιωματούχος.

Σε αναζήτηση κινήτρου

Αν και η εξέταση των μηχανισμών στα εργαστήρια έχει δώσει αρκετά στοιχεία, οι δράστες όσο παραμένουν άγνωστοι και τα κίνητρά τους ασαφή.

Νωρίς την Κυριακή, ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Μάριο Κουόμο απέρριπτε το ενδεχόμενο να πρόκειται για διεθνή τρομοκρατία, όπως αυτή του Ισλαμικού Κράτους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Αργά το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό ότι οι Αρχές εντόπισαν και σταμάτησαν αυτοκίνητο το οποίο είχε πέντε «πρόσωπα που ενδιαφέρουν για την υπόθεση». Αυτοί μεταφέρθηκαν σε γραφείο του FBI στο Μανχάταν όπου υποβλήθηκαν σε ερωτήματα. Ηταν όλοι –ή πάντως οι περισσότεροι- μέλη της ίδιας οικογένειας και μάλλον μετέβαιναν στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τους New York Times. Τελικά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τους.

Αλλες πληροφορίες από αξιωματούχους μιλούν για ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με την υπόθεση (φαίνεται μάλιστα σε βίντεο κάμερας κλειστού κυκλώματος), αλλά δεν είναι γνωστό αν έχει εντοπιστεί.

Σε κάθε περίπτωση -το ανέφεραν ήδη ο Κουόμο και ο Ντε Μπλάζιο- στην πόλη θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία και θα αυξηθούν οι περιπολίες από ένοπλες αντιτρομοκρατικές ομάδες.

The post Αρωμα διεθνούς τρομοκρατίας στην επίθεση στη Νέα Υόρκη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα