Τι να τρώμε: Ασε το κάρβουνο, πιάσε το χρυσαφί
Θέλετε το ψωμάκι σας να βγαίνει καψαλισμένο σχεδόν σκούρο καστανό από την τοστιέρα, ο καφές να είναι πολύ καλά καβουρντισμένος και οι τηγανιτές πατάτες τόσο τραγανές ώστε να βγαίνουν από το τηγάνι σχεδόν μαύρες στις γωνίες; Στοπ. Και σκεφτείτε πολύ καλά πριν βάλετε την επόμενη μπουκιά στο στόμα. Γιατί μπορεί να περιέχουν ακρυλαμίδιο μια χημική ουσία που παράγεται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος και η οποία σε μη επιτρεπτές ποσότητες μπορεί να είναι καρκινογόνος, σύμφωνα με τη νέα διατροφική καμπάνια Go For Gold που ξεκίνησε
Πράγματι,όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο ΕΦΕΤ, σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης που έγινε σε συνεργασία με το Σουηδικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μετρήθηκαν πολύ υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου (250-3900 μγρ ανά κιλό τροφίμου) σε δείγματα τροφίμων ευρείας κατανάλωσης πλούσια σε υδατάνθρακες, (π.χ. τηγανιτές πατάτες, τσιπς, ψωμί, φρυγανιές) που είχαν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία (τηγάνισμα ή ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα).
Ο ΕΦΕΤ, όπως και άλλοι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, συνιστούν λοιπόν να τηρούμε τους γενικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής και του μέτρου, δηλαδή να περιορίσουμε την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί τηγάνισμα ή ψήσιμο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και να προτιμούμε την «Μεσογειακή δίαιτα» που συνιστά νωπά φρούτα και λαχανικά και τον βρασμό ως τρόπο μαγειρέματος ορισμένων τροφίμων.
Οι πατάτες πρέπει να βγαίνουν εγκαίρως από το τηγάνι πριν παραψηθούν και μαυρίσουν [Facebook/Löwen Apotheke im Pösnapark]Η βρετανική Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων ( FSA), μάλιστα, ξεκίνησε πρόσφατα την καμπάνια Go for Gold προτρέποντας τους καταναλωτές να προσέχουν ιδιαίτερα τις μαγειρικές μεθόδους που χρησιμοποιούν και να απομακρύνουν τις πατάτες από το καυτό λάδι και το ψωμί του τοστ από την τοστιέρα ή το γκριλ μόλις αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
Γιατί είναι αναγκαία η μείωση του ακρυλαμιδίου; Η ουσία έχει ταξινομηθεί ως νευροτοξίνη και έχει αξιολογηθεί ως «πιθανή καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τη Διεθνή Υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο. Το 2002, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα από Σουηδούς επιστήμονες, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διοργάνωσαν ένα συνέδριο με αντικείμενο τις επιπτώσεις του στην υγεία.
Από τότε, οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τις καρκινογόνες ιδιότητες της χημικής ουσίας τόσο σε εργαστηριακά ζώα (στα οποία έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε υψηλές δόσεις) όσο και σε ανθρώπους (στους οποίους τα αποτελέσματα είναι ακόμη υπό μελέτη). να σημειώσουμε όλα ξεκίνησαν όταν άρχισαν να ερευνούν τις επιπτώσεις που μπορούσε να έχει στην υγεία το τηγάνισμα σε αντικολλητικά σκεύη με φθαρμένη επίστρωση.
Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται όταν τα σάκχαρα και τα αμινοξέα που υπάρχουν σε ορισμένα αμυλώδη τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου (ή αντίστοιχα 248 βαθμούς Φαρενάιτ). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), όσο περισσότερη ώρα ψήνονται ή τηγανίζονται τρόφιμα όπως πατάτες ή ψωμί, τόσο περισσότερα ακρυλαμίδια συσσωρεύονται. Ακρυλαμίδια έχουν επίσης βρεθεί σε καβουρδισμένους κόκκους καφέ. Ακόμη, το τηγάνισμα φαίνεται να προκαλεί τη μεγαλύτερη συσσώρευση, όμως το ίδιο γίνεται και με το ψήσιμο και το καβούρδισμα.
Θα πρέπει λοιπόν να πετάξουμε την τοστιέρα μας και να μην αγγίξουμε ξανά τις υπεραγαπημένες τηγανιτές πατάτες; Όχι ακριβώς. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι σκόπιμο να ξεκινήσει μια δημόσια εκστρατεία», απαντά ο Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ David, στατιστικολόγος του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ.
Ο βρετανός επιστήμονας επισημαίνει ακόμη ότι η πρόσφατη εκστρατεία αναμφίβολα θα αναθερμάνει μεν το φόβο για τις επιπτώσεις της ουσίας, τα αποτελέσματα που έχουν βρεθεί όμως μέχρι στιγμής είναι αρνητικά και επικίνδυνα μόνο σε περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλής έκθεσης και δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες για τις ποσότητες του ακρυλαμιδίου που κάνουν κακό στον οργανισμό ή για το πώς ακριβώς θα ωφεληθούν οι άνθρωποι που μειώνουν την κατανάλωσή τους.
Το καλοψημένο κρέας έχει επίσης κατηγορηθεί ως καρκινογόνο αλλά δεν θα πρέπει να συγχέεται με το ακρυλαμίδιο [Shutterstock]Ακόμη δεν πρέπει να συγχέεται το ακρυλαμίδιο με τις χημικές ουσίες που παράγονται όταν το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα. Η μεγάλη κατανάλωση well done ή τηγανιτών κρεάτων έχει συνδεθεί με τον καρκίνο αλλά δεν είναι σαφές ότι πραγματικά προκαλεί καρκίνο και δεν υπάρχουν σχετικές κατευθυντήριες γραμμές για τους καταναλωτές.
Όταν πρόκειται για κρέας και πατάτες, λοιπόν, τα μαγειρεύει και τα τρώει κανείς όπως θέλει αλλά με δική του ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν ίσως προτιμότερο να αποφεύγονται για το φόβο της παχυσαρκίας, αφού η κατάσταση αυτή έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 13 είδη καρκίνου, 42% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου καθώς και με μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας.
Καλού κακού λοιπόν χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου και της τοστιέρας και μειώστε το χρόνο μαγειρέματος όταν ψήνετε ή τηγανίζετε τους αγαπημένους σας υδατάνθρακες και προτιμήστε τα νερόβραστα. Οι πατάτες εξάλλου θα πρέπει να μένουν πολλή ώρα μέσα σε νερό και να βράζονται πριν τηγανιστούν.
The post Τι να τρώμε: Ασε το κάρβουνο, πιάσε το χρυσαφί appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο πιο πλούσιο χωριό της Ελλάδας δεν υπάρχει κρίση και ανεργία. Δείτε γιατί οι 700 κάτοικοι του χωριού ζουν σαν... κροίσοι [photos]
- Θεραπεύστε τα πνευμόνια σας με αυτό το Τσάι: Βήχας, άσθμα, βρογχίτιδα και λοιμώξεις
- Με στολή βατραχανθρώπου απαντά ο Καμμένος στις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια!
- Πάτρα: Γιατί η 20χρονη μητέρα εγκατέλειψε τα τρία παιδιά της
- Τι να κάνετε για αποκοιμηθείτε εύκολα αν ξυπνήσετε στο μέσο της νύχτας
- Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του ΤΖΟΚΕΡ
- Πολάκης: Συνελήφθη το τσογλάνι που με απειλούσε
- Καιρός: Δείτε τι λένε τα μερομήνια για το Πάσχα 2017
- Η ξαφνική αλλαγή της Μέι στο διάταγμα Τραμπ
- Προειδοποίηση της Άγκυρας για τους 40 τούρκους στρατιωτικούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Με στολή βατραχανθρώπου απαντά ο Καμμένος στις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια!
- Τι να τρώμε: Ασε το κάρβουνο, πιάσε το χρυσαφί
- Μυστηριώδης θάνατος πράκτορα της KGB «συνδέεται» με τον «ροζ» φάκελο Τραμπ
- Μπα; Ξεχάστηκε το αεροπλάνο;
- Ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναζητά on camera κάποιον να τρώει από τα σκουπίδια…
- Ο Μπενουά Αμόν υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις εκλογές της Γαλλίας
- 2230
![Άσε,ase](https://images32.inewsgr.com/2664/26648330/ase-to-karvouno-piase-to-chrysafi-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τι να τρώμε: Ασε το κάρβουνο, πιάσε το χρυσαφί
- Μπα; Ξεχάστηκε το αεροπλάνο;
- Μυστηριώδης θάνατος πράκτορα της KGB «συνδέεται» με τον «ροζ» φάκελο Τραμπ
- Ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναζητά on camera κάποιον να τρώει από τα σκουπίδια…
- 2230
- Ο Μπενουά Αμόν υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις εκλογές της Γαλλίας
- Με στολή βατραχανθρώπου απαντά ο Καμμένος στις τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια!
- 2100
- Ανεπιθύμητος ο Τραμπ για 500.000 Βρετανούς – και η καταμέτρηση συνεχίζεται
- Γιατί δεν βουλιάξαμε στη διαφθορά;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίντεο: Με «τριάρα» στο +4 από τους διώκτες της η Ρεάλ
- Το πικρόχολο σχόλιο του Νειμάρ
- Βρετανία: Η Μέι, μετά από πιέσεις, καταδίκασε το διάταγμα Τραμπ
- Συναγερμός στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος: Βρέθηκαν ραδιενεργά απόβλητα στην Κερατέα
- Κύμα διαδηλώσεων κατά του διατάγματος Τραμπ στις ΗΠΑ
- Καραγκούνης: Ο Τσίπρας θα κάνει οτιδήποτε αρκεί να παραμείνει στην εξουσία
- Ηράκλειο: Απολογείται ο σουβλατζής για την κοκαΐνη και ένα νέο σκληρό ναρκωτικό
- Σαν σήμερα
- Σαν σήμερα το 1948 δολοφονείται ο Μαχάτμα Γκάντι
- Guardian: Κίνδυνος για την Ελλάδα αν δεν βρεθεί λύση μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες