Μπολτ: «Ορίστε, είμαι ο μεγαλύτερος αθλητής»

Αυτός ο άνθρωπος, σε κάθε αγώνα γράφει Ιστορία. Με το τελευταίο αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4×100 στο Ρίο, τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), πέτυχε το μαγικό τρία επί τρία: από τρεις νίκες σε καθεμία από τις τελευταίες τρεις διαδοχικές διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Εννέα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο ράφι του. Αν αυτό δεν είναι τελειότητα, τι είναι;

«Είναι υπέροχο το συναίσθημα. Είμαι ευτυχισμένος, αλλά και ανακουφισμένος. Είναι υπέροχο να καταγράφεσαι στα

βιβλία της ιστορίας ως ένας από τους μεγαλύτερους. Αισθάνομαι υπερήφανος», είπε ο δρομέας τα ξημερώματα Σαββάτου στους δημοσιογράφους.

«Η ομάδα μου τα έδωσε όλα σήμερα», τόνισε. Η ομάδα του, οι τρεις δρομείς Ασάφα Πάουελ, Γιόχαν Μπλέκ και Νίκελ Ασμεάντε, τον βοήθησαν να κατακτήσει την ένατη νίκη. Οι δυνάμεις των τεσσάρων τζαμαϊκανών δρομέων συνδυαστικά κατάφεραν το 37.27 στο 4×100. Η έκπληξη προήλθε από την ομάδα της Ιαπωνίας η οποία κατέκτησε το ασημένιο. Η ομάδα των ΗΠΑ ακυρώθηκε με αποτέλεσμα να κερδίσει την τρίτη θέση η ομάδα του Καναδά.

Οι τέσσερις χρυσοί δρομείς που διακρίθηκαν στη σκυταλοδρομία των 4×100 και βοήθησαν τον Μπολτ να κερδίσει το ένατο μετάλλιο (REUTERS/Kai Pfaffenbach)

«Θα το ξενυχτήσω για να γιορτάσω!», δήλωσε σε απεσταλμένο του BBC Sport, ο τζαμαϊκανός σπρίντερ, ο οποίος την Κυριακή γιορτάζει και τα 30ά του γενέθλια. «Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι θα εξελίσσονταν έτσι τα πράγματα όταν άρχιζα», είπε.

Σταδιακά βέβαια συνήθισε την πρωτιά και ανέβαζε ολοένα και πιο ψηλά τον πήχη. Εσπασε παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ. και στα 200μ. και κυνηγούσε κι άλλα, ήθελε να σπάσει τα δικά του παγκόσμια ρεκόρ. Οπως είπε πριν τον τελικό σκυταλοδρομίας: «Προσπαθώ να γίνω ένας από τους μεγαλύτερους στην ιστορία του αθλητισμού. Να είμαι μεταξύ του (Μοχάμεντ) Αλι και του Πελέ. Ελπίζω να πετύχω το στόχο μου όταν θα έχουν ολοκληρωθεί αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Το πέτυχε. Βρίσκεται ανάμεσα στον θρυλικό αμερικανό σπρίντερ και πρωταθλητή του άλματος σε μήκος Καρλ Λιούις που κέρδισε επίσης εννέα χρυσά σε τέσσερις οργανώσεις (το 1984, 1988, 1992 και 1996) και τον φινλανδό πρωταθλητή μεγάλων αποστάσεων, Πάαβο Νούρμι που κατέκτησε κι αυτός εννέα χρυσές νίκες σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς (το 1920, 1924 και 1928). Τώρα πια είναι έτοιμος να αποχωρήσει. Θα δώσει ένα τελευταίο «σόου» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λονδίνο, το 2017, αλλά δεν θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, το 2020, όταν θα είναι 34 ετών. Γιατί να το κάνει; Αποχωρείς όταν πετάς. «Δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτε άλλο. Τι άλλο πρέπει να κάνω για να αποδείξω στον κόσμο ότι είμαι ο μεγαλύτερος αθλητής;», δήλωσε ο Μπολτ, φουσκωμένος σαν παγώνι –και δικαίως.

Ασφαλώς θα του λείψει ο στίβος. Θα του λείψουν τα πλήθη, οι πανηγυρισμοί από το κοινό –όχι οι συνεντεύξεις από δημοσιογράφους, πάντως. Χωρίς τον Μπολτ ανοίγουν οι ευκαιρίες για άλλους αθλητές να ανέβουν στο υψηλότερο βάθρο στα αγωνίσματα των 100μ. και 200μ. Αλλά δεν επιθυμούν όλοι την αποχώρησή του. Ο Μπολτ είναι εκεί σαν μία μεγάλη πρόκληση. «Θα τον ενθαρρύνω να επιστρέψει το 2020», δήλωσε ο συναθλητής και συμπατριώτης του Μπλέικ. «Ο Γιουσέιν πρέπει να είναι αθάνατος και παραμένει αθάνατος».

The post Μπολτ: «Ορίστε, είμαι ο μεγαλύτερος αθλητής» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα