Χριστουγεννιάτικα πυρά από Σόιμπλε

Τι κι αν είναι Αγιες Μέρες; Τι κι αν ακόμη η γαλοπούλα κι οι κουραμπιέδες δεν έχουν ακόμη φτάσει στο στομάχι; Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχασε ευκαιρία και λίγο πριν φύγει το 2015 αποφάσισε να κάνει ακόμη μία… επίθεση φιλίας στην Ελλάδα.

Αυτή τη φορά μέσα από τη

Bild, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη με την οποία περνά… γενεές δεκατέσσερις έλληνες πολίτες και πολιτικούς, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα έδρασε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μίλησε για το Προσφυγικό, για την υπερκατανάλωση, αλλά και για θεσμικές αγκυλώσεις που ίσχυαν για χρόνια και συνέβαλαν καθοριστικά στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Κι όπως ήταν φυσικό, όλα όσα είπε προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «εσωκομματικούς λόγους» που οδηγούν τον Σόιμπλε σε αυτά τα λεγόμενα. «Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους», ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη.

«Οι Ελληνες δεν πρέπει να κατηγορούν μόνο τους άλλους για τα προβλήματά τους, αλλά πρέπει να επανεξετάσουν πώς μπορούν να τα πάνε καλύτερα οι ίδιοι από μόνοι τους»

Τι είπε όμως ο κ. Σόιμπλε; Οσον αφορά τον τομέα της υπερκατανάλωσης και των αγαθών που οι Ελληνες αποκτούσαν χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως είναι πολύ βασικό να καταλάβουν όλοι οι Ευρωπαίοι πως αυτές οι εποχές έχουν περάσει. «Κανείς δεν είπε πως πρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων και να μην λειτουργούν όλοι με τις ίδιες δυνατότητες μέσα σε μία κοινή οικονομική και νομισματική ένωση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Δεν θα υπάρχει πάντα ένα αόρατο χέρι να μας δίνει λεφτά. Σίγουρα δεν λείπει η υποστήριξη της Ευρώπης, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική. Οι Ελληνες πρέπει να εξετάσουν και πάλι τον τρόπο με τον οποίοι οι ίδιοι μπορούν να τα πάνε καλύτερα μόνοι τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσφυγικό και κοινός ευρωπαϊκός στρατός

Το… alter ego της Ανγκελα Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως μέσα στο προηγούμενο διάστημα τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν πως οι πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζονται ανθρώπινα στην Ελλάδα και με αυτό το σκεπτικό δεν γίνεται να επιστρέφουν σε αυτήν από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Ουσιαστικά, αυτό πρόκειται για καταστρατήγηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, την οποία η Αθήνα «για χρόνια ολόκληρα αγνοούσε ουσιαστικά», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Μάλιστα, ο Σόιμπλε έκανε και αναφορά στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες δεν δέχονται προσφυγικές ροές και αντιδρούν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ρίχνοντας τα βέλη του και προς την πλευρά της Ουγγαρίας: «Η αλληλεγγύη δεν ξεκινά με την ανταλλαγή προσβολών. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει επίσης να δεχθούν πρόσφυγες, ωστόσο λιγότερους απ’ όσους η Γερμανία. Βιώνουμε τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα πρέπει οι χώρες της Ευρώπης να αυξήσουν τις δαπάνες τους για να το αντιμετωπίσουν όλο αυτό».

Κι όπου δαπάνες, βάλτε στρατιωτικές δαπάνες. Αυτή ήταν η καλύτερη πάσα για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε και για το όραμα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού.

«Θα πρέπει να δαπανήσουμε πολύ περισσότερα κεφάλαια, για κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δομές», κατέληξε για το ζήτημα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Πώς είναι οι σχέσεις του με τη Μέρκελ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες τριβές στην σχέση του με την Ανγκελα Μέρκελ, με αφορμή την Ελλάδα, ο Σόιμπλε δηλώνει ότι η καγκελάριος είναι ευτυχής που ο ίδιος είναι υπουργός των Οικονομικών, καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να βασιστεί πάνω του. «Την στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Δεν είμαι ευχάριστος, αλλά είμαι πιστός», σημειώνει.

Πυρά κι από τη Βαυαρία

Κι όμως. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήταν ο μόνος που πήρε θέση κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό. Ο Γιόακιμ Χέρμαν τόνισε πως «αυτό που κάνει η Αθήνα πρόκειται για μία φάρσα», με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας να δίνει συνέντευξη στην Welt am Sonntag και να τονίζει πως «μία χώρα που δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων θα πρέπει να εγκαταλείπει τη Ζώνη Σένγκεν».

The post Χριστουγεννιάτικα πυρά από Σόιμπλε appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα