Δέκα σφαίρες για τη Μάριελ Φράνκο, την πασιονάρια της φαβέλας

Μαρέ ονομάζεται η περιοχή που αντικρίζουν όλοι όσοι εγκαταλείπουν το διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης. Πίσω από μια σειρά από πλαστικά ηχοπετάσματα όπου κυριαρχεί η δυσοσμία μιας θάλασσας νεκρής, ζουν 130.000 άνθρωποι, σε ένα συγκρότημα από πολλές φαβέλες. Στο Μαρέ γεννήθηκε και μεγάλωσε η Μάριελ Φράνκο, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της βραζιλιάνικης μητρόπολης την τελευταία διετία, η οποία το βράδυ της Τετάρτης δολοφονήθηκε στην ηλικία των 38 ετών εξαιτίας, υποστηρίζουν πολλοί, του αγώνα που έδινε για τα δικαιώματα των δικών

της ανθρώπων, όλων των απόκληρων και των φτωχών του Ρίο. Όπως το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα να μην πέσουν νεκροί, όχι μόνο από τα χέρια εγκληματιών, αλλά και από τη δράση των αστυνομικών.

Η δολοφονία της φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας στυγνής εκτέλεσης. Γιατί οι δύο δράστες μάλλον γνώριζαν ότι επέβαινε σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο μία συγκεκριμένη ώρα. Αφότου το προσέγγισαν, πυροβόλησαν δέκα φορές. Πέρα από την ίδια, νεκρός έπεσε και ο οδηγός της Άντερσον Γκόμες ενώ ένας δημοσιογράφος στο πίσω κάθισμα τραυματίστηκε. Όλα συνηγορούν πως επρόκειτο για ένα στοχευμένο, μαφιόζικο, χτύπημα με στόχο να φιμωθεί οριστικά η μαχητική ακτιβίστρια και να τρομάξουν όλοι οι άλλοι. Λίγο πριν δολοφονηθεί η Μάριελ Φράνκο συμμετείχε σε μια διάλεξη πάνω στο θέμα που την απασχολούσε περισσότερο, τα δικαιώματα των μαύρων γυναικών στις φαβέλες του Ρίο.

Η Φράνκο έδινε αγώνα για τα δικαιώματα των φτωχών και των μαύρων γυναικών στις φαβέλες του Ρίο

Το 2016 η Φράνκο έλαβε 46.000 ψήφους συμμετέχοντας στις δημοτικές εκλογές με το PSOL, ένα κόμμα της Αριστεράς που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Μάριελ, μαζί με τον επικεφαλής του PSOL Μαρσέλο Φρέισο, κατηγορούσαν διαρκώς τα στελέχη της αστυνομίας του Ρίο για κατάχρηση εξουσίας και άσκηση υπέρμετρης βίας με κόστος ανθρώπινες ζωές. Μόνον τον Ιανουάριο η δράση των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 154 ανθρώπων.

Η Μάριελ, σίγουρα δεν είναι το πρώτο, αλλά είναι το πιο γνωστό από τα πολλά θύματα του πολέμου που ξέσπασε στο Ρίο έπειτα από τα «μεγαλεία» του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ώρα που η πολιτική τάξη της χώρας βυθιζόταν στη διαφθορά, οι μεγαλέμποροι των ναρκωτικών και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει και πάλι να σπέρνουν τον τρόμο και τον πανικό.

Διαδηλωτές κατα της δολοφονίας της Φράνκο αγκαλιάζονται κάτω από μια ζωγραφιά της δημοτικού συμβούλου (REUTERS/Ricardo Moraes)

Τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα την έξαρση της εγκληματικότητας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, ο πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τεμέρ αποφάσισε να αναθέσει την «ασφάλεια» των πολιτών του Ρίο ντε Τζανέιρο στον στρατό. Ενάντια σε αυτό το ακραίο μέτρο, το οποίο πολλοί θεωρούν πως θα οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων βίας στις φαβέλες, μαχόταν αυτήν την περίοδο η Φράνκο. Πριν από μερικές ημέρες, το κόμμα της είχε προσκαλέσει στο Ρίο δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο για την παρουσίαση μιας πρωτοβουλίας με στόχο την καταγραφή/ καταγγελία της επέμβασης του στρατού στην πόλη.

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της μαχητικής ακτιβίστριας (REUTERS/Ricardo Moraes)

Ποιος, οπότε, κρύβεται πίσω από την εκτέλεσή της; Στελέχη της αστυνομίας; Οι συμμορίες των ναρκωτικών; Μέλη πολιτοφυλακών; Μία ημέρα πριν από τη δολοφονία της η Μάριελ είχε καταγγείλει στο Twitter τον αναίτιο και βίαιο θάνατο ενός 23χρονου από την στρατιωτική αστυνομία, διερωτώμενη «πόσοι άνθρωποι ακόμα πρέπει να πεθάνουν πριν ολοκληρωθεί αυτός ο πόλεμος;». Έχοντας την ίδια απορία, το βράδυ της Πέμπτης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν τους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο και άλλων πόλεων της Βραζιλίας για να θρηνήσουν το θάνατό της.

The post Δέκα σφαίρες για τη Μάριελ Φράνκο, την πασιονάρια της φαβέλας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα