Δεν είναι όλα τα αστέρια ίδια
Στην Ελλάδα δεν τους δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία, όμως στο εξωτερικό μπορεί να καθορίσουν την εμπορική πορεία ενός νέου μοντέλου. Μιλάμε βεβαίως για τις δοκιμές πρόσκρουσης αυτοκινήτων, γνωστές και ως κρας τεστ, στις οποίες χρωστούν τη ζωή τους χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο. Και μάλιστα όχι μόνον οδηγοί και επιβάτες, αλλά και πεζοί, αφού τώρα πλέον αξιολογείται και η φιλικότητα των νέων αυτοκινήτων προς αυτούς.
Ωστόσο, γύρω από τα κρας τεστ
Οχι μήλα με πορτοκάλια
Το Renault Clio είχε αξιολογηθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό οδικής ασφάλειας EuroNCAP με τον ανώτατο αριθμό των πέντε αστεριών στο κρας τεστ, που είχε υποβληθεί πριν τρία χρόνια. Αντίθετα το σπορ κουπέ Audi TT έλαβε τέσσερα αστέρια στην εφετινή δοκιμή πρόσκρουσης. Είναι λοιπόν λιγότερο ασφαλές από το γαλλικό σούπερ μίνι;
Η απάντηση είναι «όχι». Στη συγκεκριμένη περίπτωση συγκρίνουμε μεταξύ τους μοντέλα διαφορετικών κατηγοριών και αυτό είναι λάθος. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων πρέπει να γίνεται μόνον μεταξύ οχημάτων περίπου ίδιου όγκου, μεγέθους και κατηγορίας. Είναι βέβαιο για παράδειγμα, ότι ένα Ι.Χ. πέντε αστέρων προσφέρει υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας από ένα επαγγελματικό βανάκι, που έχει αξιολογηθεί επίσης με τον ίδιο αριθμό αστεριών στο κρας τεστ.
Η χρονολογία παίζει ρόλο
Εδώ και μία εξαετία πραγματοποιείται μία συνεχής αναβάθμιση των δοκιμών πρόσκρουσης, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα πραγματικά δεδομένα και ταυτόχρονα να υποχρεώνονται οι αυτοκινητοκατασκευαστές να εξελίσσουν ασφαλέστερα οχήματα. Γιαυτό και δεν είναι συμβατές οι αξιολογήσεις προηγούμενων ετών με τις σημερινές.
Για να το πούμε με άλλα λόγια, τα αστέρια απονέμονταν πιο απλόχερα στο παρελθόν σε σχέση με σήμερα, όπου αφαιρούνται στην παραμικρή λεπτομέρεια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Renault Megane πρώτης γενιάς, που είχε λάβει το 2008 τον τίτλο του ασφαλέστερου αυτοκινήτου της χρονιάς με πέντε αστέρια στο κρας τεστ. Έξι χρόνια αργότερα αρκέστηκε το νέοMegane σε μόνον τρία αστέρια, χωρίς να σημαίνει βέβαια αυτό, ότι ήταν λιγότερο ασφαλές από τον πρόγονό του. Στην υποβάθμισή του είχαν παίξει ρόλο –μεταξύ άλλων- λεπτομέρειες, όπως η ασαφής επιγραφή στον διακόπτη απενεργοποίησης του αερόσακου του συνοδηγού. Οι Γάλλοι βελτίωσαν αυτές τις τυπικές ελλείψεις και πέντε μήνες αργότερα αξιολογήθηκε το ίδιο μοντέλο με τέσσερα αστέρια αντί τριών.
Τα όρια παγίδες
Στα σημερινά κρας τεστ προκύπτει το συνολικό αποτέλεσμα (π.χ. τέσσερα ή πέντε αστέρια) από επιμέρους αξιολογήσεις, όσον αφορά στην προστασία των επιβατών, στην ασφάλεια των παιδιών επιβατών, στην προστασία των πεζών και στην ύπαρξη συγκεκριμένων συστημάτων ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου. Κάθε ένα τέτοιο επιμέρους κεφάλαιο συνεισφέρει με ένα συγκεκριμένο ειδικό βάρος στον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος.
Εδώ ωστόσο κρύβεται άλλη μία παγίδα, γιατί ένα αυτοκίνητο μπορεί να χάσει την ανώτατη διάκριση και να του αφαιρεθεί ένα αστέρι, αν δεν πιάσει κάποιο ελάχιστο όριο π.χ. στη δοκιμασία της προστασίας των πεζών. Ενδέχεται λοιπόν να προσφέρει υψηλότερη προστασία από κάποια άλλα «πεντάστερα» μοντέλα στους επιβάτες του και στα παιδιά και να διαθέτει πληρέστερο εξοπλισμό ασφαλείας, όμως να αξιολογηθεί τελικά μόνον με τέσσερα αστέρια.
Παιδιά άλλου Θεού
Δυστυχώς, οι προδιαγραφές των δοκιμών πρόσκρουσης δεν είναι παντού ίδιες. Στην Ευρώπη ισχύουν διαφορετικές από ό,τι στην Κίνα, οι ιαπωνικές διαφέρουν από τις αμερικανικές και στη Νότια Αμερική προβλέπονται επίσης άλλα στάνταρ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία ενιαία αξιολόγηση και να εμφανίζεται το ίδιο μοντέλο με διαφορετικά επίπεδα ασφαλείας ανάλογα με τη χώρα, όπου υποβλήθηκε σε δοκιμές πρόσκρουσης.
Οι χαμηλές προδιαγραφές, π.χ. στη Λατινική Αμερική, επιτρέπουν την κυκλοφορία μοντέλων, τα οποία θα χαρακτηρίζονταν στην Ευρώπη ως ‘’κινητά φέρετρα’’. Σε κάποια μοντέλα της Νότιας Αμερικής πραγματοποιήθηκαν κρας τεστ σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες ασφαλείας και τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ανατριχιαστικά, αφού υπήρξαν αυτοκίνητα που βαθμολογήθηκαν με μηδέν αστέρια! Να διευκρινίσουμε, ότι δεν πρόκειται για προϊόντα κάποιων άγνωστων αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά προέρχονται από επώνυμες εταιρείας που σκοπεύουν έτσι στη συγκράτηση του κόστους.
The post Δεν είναι όλα τα αστέρια ίδια appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέθανε από έμφραγμα ο Παπαθανασίου
- ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Ο κόκκορας και ο άντρας
- Τέλος (και) ο Σαραντάκος από το MEGA μετά από 25 χρόνια
- Με… συνουσία πληρώνουν τα μαθήματα οδήγησης
- Αυτή η ιστορία θα σας τρελάνει! Δείτε τι βρήκαν στην άκρη του δρόμου [photo + video]
- Οι εκλογές της Ν.Δ. πήραν παράταση
- «Αν βγει έξω, ο Πάσσαρης θα σκοτώσει κι άλλους...»
- Αλλαγές στην αστυνομία φέρνει η κυβέρνηση
- Παράταση μιας ώρας για τις εκλογές της ΝΔ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Για βόμβα στο αεροσκάφος της Air France κάνουν λόγο οι αρχές
- Τζιν στη βραδινή έξοδο -7... γιορτινοί συνδυασμοί [εικόνες]
- Στάση εργασίας στο μετρό τη Δευτέρα
- Υψηλές εγγυήσεις-ενέχυρα δανείων για...υποτιμημένα ακίνητα
- Αβραμόπουλος: «Ο κόσμος της ΝΔ έχει πάντα τον τελευταίο και τον πρώτο λόγο»
- Κλασική μουσική και κάλαντα στο Ογκολογικό «Αγ. Ανάργυροι» από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
- Περισσότεροι από 100 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε επιχείρηση εναντίον του PKK
- Στο 36,9% η προσέλευση των Ισπανών ψηφοφόρων στις πιο ιστορικές εκλογές της τελευταίας 35ετίας
- Και επίσημα Αντσελότι στη Μπάγερν
- Καλλονή: Επίσημο «διαζύγιο» με Θεοδωρίδη