«Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος»

Υπέρ της πολιτικής της για ανοιχτά σύνορα- μια πολιτική που έχει επικριθεί από πολλές πλευρές στη Γερμανία αλλά και έξω από αυτήν- τάχτηκε εκ νέου η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στέλνοντας ακόμη μήνυμα υπέρ της στήριξης της Ελλάδας καθώς τώρα «δεν μπορεί να αφεθεί μόνη» και να περιπέσει στο χάος.

«Δεν έχει νόημα να πιστεύω ότι μπορώ να λύσω το πρόβλημα κλείνοντας μονομερώς τα σύνορα», είπε υπερασπιζόμενη την εσωτερική πολιτική της για

το Μεταναστευτικό και διευκρίνισε ότι για τη Γερμανία είναι καλό μακροπρόθεσμα να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη και να δείξει ανθρωπισμό.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που συγκαλεί η ΕΕ στις 7 Μαρτίου, η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ARD τόνισε, όπως γράφει η Wall Street journal, ότι «δεν κρατήσαμε με νύχια και με δόντια την Ελλάδα στο ευρωζώνη για να την αφήσουμε να πέσει στο χάος έναν χρόνο αργότερα».

Η Μέρκελ επέκρινε μεν την Ελλάδα για το ότι «θα έπρεπε να έχει ήδη τώρα 50.000 θέσεις στέγασης και δεν είναι καλό που δεν το κατάφεραν», αλλά πρόσθεσε ότι «αυτή τη χώρα δεν μπορούμε τώρα να την εγκαταλείψουμε».

» Ακριβώς για να μην είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και κανένας να μην την βοηθά, θα συζητήσουμε την επόμενη Δευτέρα (7 Μαρτίου) για αυτό το θέμα», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι είναι σε στενή επαφή με την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα.

Οπως είπε μάλιστα, πρότεινε στην έλληνα πρωθυπουργό και τη βοήθεια της Γερμανίας «αλλά έχουν την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πιστεύουν ότι κάπως θα τα καταφέρουν, αλλά υπό δύσκολες συνθήκες».

«Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου», τόνισε η Μέρκελ

Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συμπλήρωσε η καγκελάριος, «συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». Επέκρινε μάλιστα την στάση της Αυστρίας να δέχεται ακριβώς 80 πρόσφυγες την ημέρα εξαιτίας της οποίας δημιουργήθηκε η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα και για την οποία η Ελλάδα ζητά βοήθεια.

Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: «Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει να ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου».

«Δεν έχω plan B»

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διάσταση της πολιτικής της, η Μέρκελ απέρριψε σκέψεις να καθιερώσει και η Γερμανία ένα αυστηρό όριο στην εισδοχή μεταναστών, όπως έχει γίνει στην Αυστρία.

Η καγκελάριος ήταν σαφής στο ότι δεν έχει plan B για το Προσφυγικό πέρα από την πολιτική που πρότεινε η χώρα της για κατανομή των προσφύγων μέσα στην ΕΕ με αναλογικό τρόπο. Η πολιτική μας είναι η μόνη λογική και έχει εξεταστεί πολύ καλά, γράφει η Deutsche Welle, διαβεβαίωσε την όλο και πιο επιφυλακτική γερμανική κοινωνία.

Ηταν όμως σαφής με αφορμή και τις επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία: οι κανόνες για τους νεοεισερχόμενους στη χώρα είναι σαφείς, «η ενσωμάτωση δεν γίνεται σε εθελοντική βάση».

Η Γερμανία εμμένει στην πολιτική της διευκρίνισε η Μέρκελ, στέλνοντας ακόμη μήνυμα ότι η ενσωμάτωση δεν είναι εθελοντική επιλογή

Είναι, όπως το έθεσε, και ζήτημα που αφορά τη φήμη της Γερμανίας την ώρα που «υπάρχει πολλή βία και πολλοί που υποφέρουν στο κατώφλι μας». Σε μια τέτοια κατάσταση το μακροπρόθεσμα σωστό για τη Γερμανία είναι μείνει η Ευρώπη ενωμένη.

Για το κύμα βίας κατά μεταναστών και προσφύγων που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στη Γερμανία, η Μέρκελ, επισήμανε μεν ότι είναι σημαντικό να λαμβάνει σοβαρά κανένας υπόψη τα γεγονότα, αλλά είπε ότι δεν το βλέπει σαν κάτι αντίστοιχο με την απειλή κατά της δημοκρατίας, παρόμοια με τη δεκαετία του ’20 στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Σταϊνμάιερ: Οχι σε λύσεις σε βάρος της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος σε συνέντευξη τη Δευτέρα στα Νέα τονίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να λύνει τα προβλήματά της σε βάρος ενός κράτους-μέλους.

«Παράλληλα με το πακέτο το οποίο διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή με την Τουρκία θα πρέπει να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας και προσωπικού στην Ελλάδα», αναφέρει ο γερμανός υπουργός που τάσσεται υπέρ επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση, κατά τον Σταϊνμάιερ, πρέπει να γίνεται σε πνεύμα ενότητας -«καμία πλευρά δεν εξυπηρετείται όταν εντός της ΕΕ ο ένας κατηγορεί και ενοχοποιεί τον άλλον», λέει- ενώ τονίζει ότι «λαϊκιστές, ακροδεξιοί εμπρηστές εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να βάλουν φωτιά στα θεμέλια της Ευρώπης».

Επιμένοντας με κόστος

Η Μέρκελ δείχνει να επιμένει στην πολιτική που είχε διατυπώσει από πέρυσι το καλοκαίρι -ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες- ακόμα και με το πολιτικό κόστος που έχει για την ίδια και τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Οχι, δεν αλλάζω πορεία», ήταν η απάντηση στο σχετικό ερώτημα που της τέθηκε.

Τους τελευταίους μήνες το αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό AfD (η «Εναλλακτική για την Γερμανία») έχει δει τα ποσοστά να αυξάνονται διαρκώς και να έχει περάσει πλέον το 10%, σε βάρος περισσότερο του CDU. Παράλληλα το πιο σκληρά αντιμεταναστευτικό κίνημα Pegida όχι μόνο διατηρεί την παρουσία του μέσα στη Γερμανία, αλλά προσπαθεί, χωρίς ωστόσο πολύ μεγάλη επιτυχία, να εξάγει το μοντέλο του και σε άλλες χώρες, όπως την παραδοσιακά φιλομεταναστευτική Σουηδία.

Αυτό το σκηνικό κάνει τις εκλογές στις 13 Μαρτίου σε τρία κρατίδια (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξωνία-Ανχαλτ) μια πρώτη αλλά ουσιαστική αποτίμηση των πολιτικών της ενόψει και των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών του 2017.

The post «Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα