Διαχωρισμός Kράτους – Εκκλησίας; Ναι, καλά…

Μετά τον θερμό εναγκαλισμό με τον Πάνο Καμμένο και τη δήθεν σοβαρή συζήτηση που είχαν στα σκαλιά του Ζαππείου την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας είναι, λέει, έτοιμος να ανοίξει ένα ακόμη σοβαρό θέμα: τον διαχωρισμό Kράτους – Eκκλησίας.

Υποτίθεται ότι θα γίνει αυτό στο πλαίσιο της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία φιλοδοξεί να ανοίξει η κυβέρνηση έως το τέλος του έτους.

Δεν πρόκειται

να γίνει.

Διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους είναι απίθανο να αποτολμήσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ας μην λησμονούμε: συναντιέται κρυφά και νύχτα με τον αρχιεπίσκοπο και μόλις ο κ. Ιερώνυμος υψώσει τους τόνους, όλα τα παλλικάρια μαζεύονται. Εως και υπουργοί εκπαραθυρώνονται, όπως θα θυμάται για πάντα ο Νίκος Φίλης.

Αν προσέξει κάποιος τα όσα ήδη πολύ διστακτικά μουρμουρίζουν οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση θα γίνεται για διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, όμως θα εννοούν και θα διευκρινίζουν δειλά και διστακτικά ότι μιλούν περί «διακριτών ρόλων».

Δηλαδή όχι και πολύ σπουδαίες ρήξεις.

Αλλωστε ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Kράτους θα κόστιζε τόσο πολύ (πολιτικά και οικονομικά), που δεν θα ήθελε να πολυσυζητήσει ο κ. Τσίπρας…

Για διακριτούς ρόλους θα γίνεται λοιπόν ο καυγάς και το θέμα θα είναι πάλι η απεγνωσμένη προσπάθεια να τραβήξει ο Πρωθυπουργός διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν «προοδευτικών» δυνάμεων και της ΝΔ «του Αδωνη και του Βορίδη».

Για μία ακόμη φορά και εφόσον ο κ. Τσίπρας αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, θα έχει υποπέσει σε μείζονες αντιφάσεις.

Θα διεκδικεί δήθεν συναίνεση και συμφωνίες για την συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία, με δεδομένη την άρνηση των ΑΝΕΛ. Θα διεκδικεί όμως την συναίνεση, επιχειρώντας τον διχασμό, προσπαθώντας να διασπάσει και να εκβιάσει πολιτικά τις πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

Όπως συνέβη και με το Σκοπιανό, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί ποιος θα «τσιμπήσει» και σε αυτήν την παρελκυστική απόπειρα του Πρωθυπουργού.

Και πάντως, αν και εφόσον η διαδικασία δρομολογηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει καταγράψει άλλη μία θλιβερή πρωτιά: την εργαλειοποίηση και της συνταγματικής αναθεώρησης για μικροκομματικούς σκοπούς και μόνο.

The post Διαχωρισμός Kράτους – Εκκλησίας; Ναι, καλά… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα