Διαφορετικές γραμμές για το χρέος από ΔΝΤ και Γερμανία

Η επιστροφή των Θεσμών στην Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα ξαναφέρνει όλες τις πλευρές στο τραπέζι, αλλά τις βάζει ενώπιον αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων με ορίζοντα το Eurogroup της 22ης Μαίου. Ενώ όμως η κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να εντείνει τον ρυθμό των συνομιλιών, οι εταίροι θέτουν τα δικά τους αιτήματα.

Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, η κυβέρνηση προσβλέπει στη λήψη αποφάσεων και για το χρέος,

από τη στιγμή που όλοι οι πρωταγωνιστές δείχνουν να έχουν την πολιτική βούληση να κλείσει η εκκρεμότητα του «ελληνικού ζητήματος» το συντομότερο.

Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες το προηγούμενο διήμερο στην Ουάσιγκτον κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής», ότι ο Βόλφγκαντ Σόιμπλε είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί για το χρέος στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup από τον Μάιο του 2016. Οι ίδιες πηγές εμφανίζονται ακόμη αισιόδοξες για συνολική συμφωνία ως τις 22 Μαΐου, αναγνωρίζοντας τα στενά περιθώρια.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα από τη Βουλή πριν από τις 15 Μαΐου (σε τρεις εβδομάδες από σήμερα, με άλλα λόγια) και να έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις, ώστε να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί πριν το Eurogroup η έκθεση συμμόρφωσης από τους Θεσμούς.

Εκτιμάται ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη και στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, από τις 11 μέχρι τις 13 Μαΐου, όπου δεν αποκλείεται μάλιστα να πραγματοποιηθεί ακόμη και συνάντηση του Washington Group, αφού θα είναι παρόντες όλοι οι πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένης και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρά ταύτα, επισημαίνεται ακόμη στο δημοσίευμα της DW, οι διαφωνίες του Ταμείου και της Γερμανίας παραμένουν, καθώς το ΔΝΤ επιθυμεί περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσής του – αυτό εξάλλου είχε πει και η Κριστίν Λαγκάρντ που ζητούσε σαφή μέτρα. Ο Πολ Τόμσεν, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ χωρίς να έχουν αποσαφηνισθεί τα μέτρα για το χρέος.

Ελπίζει ακόμη η κυβερνητική πλευρά ότι, όσο θα πλησιάζουμε στην ημέρα του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών, οι διαφορές θα αμβλύνονται.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα διαμηνύει πως αν δεν επιτευχθεί λύση για το χρέος και εάν δεν συμμετάσχει το Ταμείο, δεν θα υλοποιηθούν και όσα θα έχει ψηφίσει στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση.

The post Διαφορετικές γραμμές για το χρέος από ΔΝΤ και Γερμανία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα