Διαμάχη Μητσοτάκη – Γαβρόγλου για το «οπισθοδρομικό» νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

17:34 8/6/2017 - Πηγή: Protagon

Αρχισε -επισήμως την Τετάρτη και μέχρι τις 14 Ιουνίου- η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση. Την αρχή έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Γρήγορα απάντησαν ο υπουργός Παιδείας και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την κλασική γραμμή: ο πρόεδρος της ΝΔ συμπορεύεται με το ΔΝΤ.

«Τα

Πανεπιστήμια αποτελούν εφαλτήριο για τους νέους. Δεν θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ να τα παγιδεύσει σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος: «Πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία, καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια, υποβαθμίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα, αφαιρεί το κίνητρο διδασκαλίας, ενισχύει τον κομματισμό στα Πανεπιστήμια, με τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, και τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτανικών Αρχών».

Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει «μια παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας».

«Η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο. Είναι χώρος που προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις», τόνισε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει τη διαίρεση και ότι «δεν βλέπει ούτε τι γίνεται γύρω μας -πώς προχωρούν τα Πανεπιστήμια στις ευρωπαϊκές χώρες- ούτε τι έχουμε μπροστά μας, δηλαδή ποιες είναι οι απαιτήσεις του μέλλοντος, ώστε η χώρα να είναι ανταγωνιστική».

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ εκνεύρισε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έσπευσε να απαντήσει με μία δική του δήλωση. «Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει έναν λάθος αγώνα σε ένα λάθος γήπεδο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό», τόνισε.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του «αποκαλύπτουν την ευθεία ιδεολογική ταύτισή του» και τις συνέκρινε με τις αντίστοιχες που κάνουν οι Θεσμοί. «Γιατί ακριβώς τα ίδια ακούγαμε και αντιμετωπίσαμε στην διαπραγμάτευσή μας με τους Θεσμούς. Τουλάχιστον αυτούς τους πείσαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Υπενθύμισε ότι ο προηγούμενος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση -«προϊόν κομματικών μαγειρεμάτων»- είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Δεν με εκπλήσσει η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, αφού δημοσίως έχει αποκαλέσει «πελάτες» μαθητές και φοιτητές, αποκαλύπτοντας το στυγνό νεοφιλελεύθερο πρότυπο για την εκπαίδευση», είπε αναφερόμενος στο στο σχόλιο («οι πραγματικοί πελάτες της Παιδείας») που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 10ο Συνέδριο της ΝΔ το 2016.

«Εμείς υπερασπιζόμαστε τη γνώση ως κοινωνικό αγαθό. Δεν χωρίζουμε τους νέους σε «πελάτες» και μη. Επαναφέρουμε τη Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια που ο νόμος Διαμαντοπούλου τσαλάκωσε και γι’ αυτό κυρίως απέτυχε», τόνισε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι «με τις ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά μπαίνει μια τάξη σε ό,τι αφορά τις αυθαίρετες κοστολογήσεις ορισμένων τμημάτων» και δίνεται η δυνατότητα της απόκτησης μεταπτυχιακού τίτλου σε όσους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τον αποκτήσουν.

«Είναι κατανοητή η αντίδραση του προέδρου της Ν.Δ. γιατί τα μέτρα αυτά δεν είναι νεοφιλελεύθερα, δηλαδή δεν υπακούουν στους νόμους της αγοράς», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αξία του ακαδημαϊκού ασύλου και τον πλουραλισμό στα ΑΕΙ, έκανε λόγο για δημοκρατική κατάκτηση στη χώρα μας και στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι το ότι έχει πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης με την επαναθέσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό και επικίνδυνο.

«Συμφωνώ πάντως με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Παιδεία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και προσφέρεται για σύνθεση και συναινέσεις. Εάν όντως το εννοεί, πράγμα που δεν προκύπτει από τη δήλωσή του, τότε στα ζητήματα Δημοκρατίας και ακαδημαϊκότητας δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε», υπογράμμισε.

Αντίστοιχα, για συμπόρευση του κ. Μητσοτάκη με τους Θεσμούς, έκανε λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επιλέξει «τον ρόλο του γραφείου Τύπου του ΔΝΤ».

«Πίσω από το μίσος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημόσιο πανεπιστήμιο κρύβεται η αγωνιώδης προσπάθεια του να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» τόνισε σε ανακοίνωση το κυβερνών κόμμα. «Σε κάθε περίπτωση, είναι θλιβερό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πουλάει τα ξέφτια της Μ. Θάτσερ ως όραμα για το πανεπιστήμιο. Η γνώση και η επιστήμη είναι κοινωνικά αγαθά, όχι εμπορεύματα για τα πανέρια».

The post Διαμάχη Μητσοτάκη – Γαβρόγλου για το «οπισθοδρομικό» νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα