«Διαβασμένος Κυριάκος» απέναντι σε «λογικό Αλέξη»

07:26 6/9/2017 - Πηγή: Protagon

Στο υπέροχο κτίριο του -αρχιτέκτονα σταρ της εποχής- Βιτελιάνο Ποζέλι, χτισμένο σε εκλεκτικιστικό ρυθμό το 1891, στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεν μπαίνεις εύκολα. Ως υπουργείο, φυλάσσεται και οι επισκέπτες πρέπει να επιδείξουν την ταυτότητά τους και να καταγραφούν ως επισκέπτες προκειμένου να μπουν. Ωστόσο, το μεσημέρι της Τρίτης, μέλη της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας» έκαναν έφοδο, φώναξαν συνθήματα, πέταξαν τρικάκια, άπλωσαν πανό από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου, προσήχθησαν και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Την καταλαβαίνω την έφοδο, το κτίριο είναι τόσο όμορφο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο φαίνεται ότι εμείς οι κοινοί θνητοί δεν θα τη βγάζαμε έτσι εύκολα καθαρή εάν κάναμε κάτι ανάλογο.

Αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μετά την κατάληψη των μελών του «Ρουβίκωνα» / SOOC

Σε αυτό το τοπόσημο, το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου, ο Αλέξης Τσίπρας μάζεψε στο πρωθυπουργικό γραφείο τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο, εκτός του ιδίου μίλησαν μόνον οι Αλέξης Χαρίτσης (αναπληρωτής Οικονομίας και Ανάπτυξης) και Δημήτρης Λιάκος (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ). Ο πρώτος, για το ΕΣΠΑ και τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ και ο δεύτερος για το νέο νόμο για τα εργασιακά. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε να έχει επίγνωση των δυσκολιών ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία, κυρίως χάρη στην αύξηση που παρατηρείται στο τουριστικό ρεύμα φέτος. Έκανε λόγο για ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει το 2% το 2017, ενώ αναμένει ότι από το 2018, μετά την τρίτη αξιολόγηση, οι οικονομικοί δείκτες θα σημειώσουν σημαντική άνοδο. Άκουσε προτάσεις φορέων και έδειξε πρόθυμος για ρυθμίσεις χρεών, μείωση αφορολογήτου, ενώ για πρώτη φορά δεν αντέδρασε αρνητικά σε συζητήσεις όπως εκείνη για τα επαγγελματικά ταμεία και τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. «Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα απαντούσε λέγοντας ότι πιστεύει σε ένα κρατικό σύστημα και όχι σε εμπλοκή ιδιωτών», μας είπε χαρακτηριστικά συνομιλητής του.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων / SOOC

Το συναινετικό ύφος του Πρωθυπουργού, το οποίο όπως είδαμε στις πρόσφατες επισκέψεις του σε ιδιωτικές εταιρίες, προσπαθεί να διατηρήσει, προσέδωσε το επίθετο «ο λογικός Τσίπρας». Όπως είχε εκμυστηρευτεί στο protagon άνθρωπος ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη εκείνη, «για πρώτη φορά ο Τσίπρας εμφανίστηκε να μιλάει λογικά, ήπια και προσγειωμένα». Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις, στις οποίες τα όσα έλεγε ακούγονταν εξωπραγματικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, επιλέγει ξενοδοχεία για ανάλογες δράσεις. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη τα ξενοδοχεία της οποίας προσδιορίζουν, αντανακλούν ή προδιαγράφουν την ιστορία της. Ελλείψει μεγάλων κυβερνητικών κτιρίων, στα ξενοδοχεία της έχει γραφτεί ιστορία. Το 1913, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου έγραφε από το ξενοδοχείο Splendid της παραλίας στην οικογένειά του: «Κάθομαι εις το ξενοδοχείον Splendid. Από το παράθυρό μου φαίνεται ο θαυμάσιος Θερμαϊκός κόλπος, τον οποίον δεν χορταίνω να βλέπω. Τι τα θέλετε, μου αρέσει υπερβολικά αυτή η πόλις. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι ανήκει σε μας…» Για πολλά χρόνια, γραφόταν ιστορία στο Μακεδονία Παλλάς της Παραλίας και σε κάποιες εποχές και στο Ηλέκτρα Παλάς της Αριστοτέλους.

Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο στην περσινή όσο και στη φετινή του επίσκεψη, ήταν διαφορετικές από εκείνες του Μακεδονία Παλλάς και του Ηλέκτρα Παλάς στις οποίες είχαμε συνηθίσει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε δυτικά. Έτσι, σε προηγούμενες επισκέψεις είχε επιλέξει το ΜΕΤ, ένα θαυμάσιο design ξενοδοχείο γεμάτο με έργα μοντέρνας τέχνης και εκπληκτική θέα, στην περιοχή ανάμεσα στο Λιμάνι και στα Σφαγεία, η οποία κάποτε θα αναπλαστεί. Για τη χθεσινή επίσκεψή του επέλεξε το ανακαινισμένο Lazart, το πρώην ξενοδοχείο Les Lazaristes, στη Σταυρούπολη, και πάλι στη δυτική Θεσσαλονίκη. Εάν πριν από 30 χρόνια έλεγε κάποιος ότι σήμερα στη δυτική Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν δυο πολύ καλά και ντιζαϊνάτα ξενοδοχεία σε εκείνο το κομμάτι της πόλης, θα τον κορόιδευαν. Όμως, όπως προείπαμε, τα ξενοδοχεία αντανακλούν και προδιαγράφουν την ιστορία μιας πόλης. Έτσι και με τη Θεσσαλονίκη, η οποία επεκτάθηκε τόσο προς τα ανατολικά όσο και προς τα άλλοτε πολύ υποβαθμισμένα δυτικά «προάστια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δεξιά του τον περιφερειάρχη Kεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και αριστερά του τον γραμματέα της Πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στη συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς / SOOC

Ενα από τα πλεονεκτήματα του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι ότι οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους φορέων με τους οποίους συναντήθηκε κινούνται στο ίδιο ή σε κοντινό μήκος πολιτικού κύματος. Μαζί του αισθάνονται πιο άνετα απ’ όσο με τον Αλέξη Τσίπρα, τα πολλά πρόσωπα του οποίου τους φέρνουν σε αμηχανία. Ένα από τα θέματα, όμως, τα οποία αναδεικνύουν είναι ότι υπάρχει ζήτημα στις σχέσεις του κόμματος με την οργάνωση της Θεσσαλονίκης, κάτι που φαίνεται από την απουσία τοπικών παραγόντων από τις συσκέψεις.

Στήθηκαν δύο «τραπέζια» συναντήσεων, ένα με φορείς των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από την Κεντρική Μακεδονία, κι ένα με τα επιστημονικά Επιμελητήρια, τους επιστημονικούς Συλλόγους, τους πρυτάνεις του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ και τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Εξαδάκτυλος, θέλησε να επισημάνει στο protagon ότι από την έναρξη της κρίσης και μετά, από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει μόνο εκείνο της Νέας Δημοκρατίας συναντά τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. «Ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου μας είχε συναντήσει. Όλοι συναντούν τους παραγωγικούς φορείς αλλά ξεχνούν ότι υπάρχουν και οι επιστημονικοί οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν για να βγούμε από την κρίση». Για τον κ. Εξαδάκτυλο, η άποψη και τα αιτήματα του οποίου δεν φιλοξενούνται τακτικά στα media εκτός Θεσσαλονίκης, είναι σημείο αιχμής οι μεταμοσχεύσεις. «Η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικά η πόλη των μεταμοσχεύσεων. Εδώ υπάρχει η τεχνογνωσία, εδώ πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταμοσχεύσεων, εδώ πρέπει να γίνει το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων», λέει.

Από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός» στη Θεσσαλονίκη / ΔΤ

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στάθηκε και στο αίτημα δημιουργίας παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.
Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Δικηγορικού Συλλόγου από την πλευρά των επιστημονικών συλλόγων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Γεωτεχνικού και του Οικονομικού ως επιστημονικά επιμελητήρια, τέθηκαν στο τραπέζι αρκετά ζητήματα στα οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαβασμένος και καλά ενημερωμένος. Για παράδειγμα, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της πρωτογενούς παραγωγής και των σπόρων ελληνικής καταγωγής που φυλάσσονται σε Ινστιτούτο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον για την Τράπεζα Σπόρων και τα προβλήματα συντήρησης τους. Είχε άποψη για τη χωροταξική και την πολεοδομική πολιτική και το στόχο της αναζωογόνησης των πόλεων και των οικισμών αντί για την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των παραθαλάσσιων π.χ. περιοχών. Έδειξε προβληματισμένος για την πορεία της οικονομίας, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τον τρόπο να τα καταφέρει. «Ο Κυριάκος έδειχνε ψύχραιμος, και σίγουρος. Έχει συγκρότηση, δείχνει ότι ξέρει και μπορεί, κοιτάζει μπροστά», ήταν η άποψη που μετέφεραν στο protagon αρκετοί εκ των συμμετεχόντων. «Μένει να τα περάσει αυτά και στο κόμμα του…», ήταν η κατακλείδα.

Η επόμενη αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη θα γίνει εντός των ερομένων ημερών, στα εγκαίνια (για τον κ. Τσίπρα) και στη λήξη (για τον κ. Μητσοτάκη) της ΔΕΘ.

The post «Διαβασμένος Κυριάκος» απέναντι σε «λογικό Αλέξη» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα