Ε-mail Χαρδούβελη α λα ΣΥΡΙΖΑ

Η φόρμουλα που φάνηκε ότι επελέγη για την συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, ρήτρα αυτοματοποιημένης λήψης συμπληρωματικών μέτρων 3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι το δαιμονοποιημένο e-mail Χαρδούβελη βασιζόταν ακριβώς σε μία αντίστοιχη ρήτρα, την οποία ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει στα τέλη του 2014, εισηγούμενος μέτρα 980 εκατ ευρώ και έπειτα από αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και

των επιδόσεων τον Ιούνιο του επόμενου έτους, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονταν οι στόχοι που η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε προτείνει.

Η πρόταση τότε είχε απορριφθεί – κατά κύριο λόγο από το Ταμείο, η πόρτα είχε κλείσει για την κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015.

Μετά και τις συναντήσεις της Ουάσιγκτον του προηγούμενου τριημέρου, η αναπροσαρμοσμένη «φόρμουλα Χαρδούβελη» μοιάζει να είναι η επιλογή των δανειστών για την άρση του αδιεξόδου, με σημαντικές όμως διαφορές ως προς τα μεγέθη και τα στοιχεία.

Η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους

Το σημείο εκκίνησης των συζητούμενων μέτρων για την τρέχουσα περίοδο είναι €5,4 δισ. – υπερπολλαπλάσια δηλαδή του e-mail Χαρδούβελη, με τα δυνάμει πρόσθετα μέτρα έως το 2018 να ανέρχονται σε 3,4 δισ. – και πάλι δηλαδή τρεις φορές περισσότερα από εκείνα που συζητούνταν στο τέλος του 2014.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της συγκυρίας είναι πως έπειτα από τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απορρίπτει το σενάριο, αλλά, αφενός, προσπαθεί να το υποστηρίξει και αφετέρου εμφανίζεται και πάλι να συντάσσεται με το ΔΝΤ, αφότου τις προηγούμενες εβδομάδες αποδύθηκε σε έναν σκληρό πόλεμο κατά του «κακού Ταμείου».

Σε non paper που διακίνησε το Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από τις επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι «επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Παράλληλα, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα».

Στο ίδιο σημείωμα η κυβέρνηση μοιάζει να προετοιμάζει το έδαφος για την αποδοχή της προτεινόμενης ρήτρας, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

Η ουσία ως προς τις επικείμενες εξελίξεις μοιάζει να σχετίζεται με την στάση της κυβέρνησης και τη διαχείριση της συζήτησης για το χρέος – ή την αναβολή/ματαίωσή της. Στο ίδιο σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται: «Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση (σ.σ. για συμπληρωματικά μέτρα) και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

The post Ε-mail Χαρδούβελη α λα ΣΥΡΙΖΑ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα