«Εφυγε» ο Ετόρε Σκόλα

Σχεδόν 40 ταινίες σε 40 χρόνια. Καθόλου άσχημα, έτσι; Ή, όπως θα έλεγαν κι οι Ιταλοί, non è affatto male. Ο Ετόρε Σκόλα δεν είναι πια στη ζωή. O Iταλός σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στα 84 του χρόνια, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο Σκόλα θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του ιταλικού κινηματογράφου κι ένας από τους τελευταίους εν ζωή εκφραστές της αίγλης του παρελθόντος για τις τέχνες, στη γειτονική μας χώρα.

Κι όπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, το κερασάκι στην τούρτα της λαμπρής του καριέρας δεν ήταν άλλο από τις διακρίσεις. Για

την ακρίβεια, πολλά κερασάκια, μιας κι αυτές δεν ήταν λίγες.

Κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης ταινίας, το 1978, για το «A Special Day» και είχε άλλες πέντε υποψηφιότητες για τα Βραβεία Οσκαρ

Γεννημένος το δέκατο πρωινό του Μαΐου, το 1931, στο Τρεβίκο της Καμπανίας, ο Σκόλα μπήκε στα 22 του χρόνια στον χώρο του κινηματογράφου. Η αρχική του απασχόληση ήταν πάνω στη συγγραφή τμημάτων σεναρίων, ποτέ –όμως- δεν έγραψε ολόκληρο σενάριο, τουλάχιστον στα πρώτα του βήματα. Επρεπε να περάσουν 11 χρόνια για να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία κι αυτό έγινε το 1964 με το «Let’s Talk About Women».

Τα χρόνια περνούν κι ο Σκόλα κερδίζει σταδιακά έδαφος. Εδαφος στο πεδίο της αναγνώρισης. Το 1974 κάνει την πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο διεθνές στερέωμα, με το «We All Loved Each Other So Much», το οποίο μιλά για την μετά Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Η ταινία αποσπά το Χρυσό Βραβείο στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας και αποτελεί την καλύτερη προπόνηση γι αυτό που θα ακολουθήσει. Δύο χρόνια μετά έρχεται διάκριση για την ταινία «Brutti, sporchi e cattivi», στο Φεστιβάλ Καννών και το 1978 το παγκόσμιο κοινό υποκλίνεται στον Σκόλα για το «A Special Day», το οποίο είχε κυκλοφορήσει έναν χρόνο νωρίτερα. Η Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας είναι δική του, όπως και η παντοτινή συμπάθεια της Σοφίας Λόρεν και του Μαρτσέλο Μαστροϊάνι, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο έργο.

Ομως, η πορεία του Σκόλα δεν σταματά εκεί. Οι ταινίες του συνεχίζουν να γίνονται εμπορικές επιτυχίες και τα σχόλια στον Τύπο για τη δουλειά του είναι κολακευτικά. Ειδικά για τα «That Night in Varennes», «What Time Is It?» και «Captain Fracassa’s Journey».

Ηταν μια γεμάτη καριέρα, ήταν μια καριέρα γεμάτη σεμνότητα και πολιτιστικό πλούτο.

Για τον θάνατο του Σκόλα, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε πολυκλινική της Ρώμης, έγραψαν στο twitter –μεταξύ άλλων- ο Ματέο Ρέντσι (πρωθυπουργός της Ιταλίας), ο Ντάριο Φραντσεσκίνι (υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού) κι η Φρεντρίκ Μπελ (γαλλίδα ηθοποιός), ενώ όλα τα ιταλικά media κινούνται με αφιερώματα στην καριέρα του. Εδώ τα όσα γράφει η Repubblica κι εδώ το αφιέρωμα της La Stampa.

Ettore Scola, maestro dalla incredibile capacità di lettura dell’Italia e dei suoi cambiamenti,lascia un enorme vuoto nella cultura italiana

— Matteo Renzi (@matteorenzi) January 19, 2016

Ci ha lasciato Ettore Scola. Un grande maestro, un uomo straordinario, giovane sino all'ultimo giorno della sua vita.

— Dario Franceschini (@dariofrance) January 19, 2016

By by #EttoreScola pic.twitter.com/sF75kdjrct

— Frédérique Bel (@FrederiqueBel) January 19, 2016

The post «Εφυγε» ο Ετόρε Σκόλα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα