Εκκληση κορυφαίων επιστημόνων: Κάντε κάτι στην Ευρώπη για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Φαίνεται πως τα μεγάλα μυαλά δεν εγκαταλείπουν μόνον την Ελλάδα αλλά φεύγουν και από την Ευρώπη με τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Κίνα. Τουλάχιστον όλοι όσοι ασχολούνται με την επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης [Artificial Intelligence (AI)]. Και για τον λόγο αυτό κορυφαίοι ευρωπαίοι επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να καταστρώνουν σχέδια για τη ίδρυση ενός πρότυπου πολυεθνικού ευρωπαϊκού κέντρου ερευνών πάνω σε μια επιστήμη που αναμένεται πως θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας.
Το
Το αποκαλούμενο, σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών, European Lab for Learning and Intelligent Systems, (ELLIS), Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Εκμάθησης και Ευφυών Συστημάτων θα αποτελεί στην πράξη ένα δίκτυο ερευνητικών κέντρων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, στα οποία θα απασχολούνται εκατοντάδες μηχανικοί των υπολογιστών, μαθηματικοί και άλλοι επιστήμονες διάφορων άλλων ειδικοτήτων με κοινό και ξεκάθαρο στόχο να αναδειχθεί η Ευρώπη πρωτοπόρος στην εξέλιξη και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε ανοιχτή επιστολή τους, μέσω της οποίας απευθύνουν έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεσα δράση, οι επιστήμονες του κλάδου περιγράφουν πώς η Ευρώπη δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει άλματα ανάλογα με εκείνα της Κίνας και των ΗΠΑ, των δύο χωρών δηλαδή στις οποίες εδρεύουν τα κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη. Επισημαίνεται, ειδικότερα, ότι παρότι στην Ευρώπη υπάρχουν μερικά σημαντικά ερευνητικά hotspots, «στην πράξη οι κορυφαίοι επιστήμονες σε αυτά προσεγγίζονται διαρκώς για να προσληφθούν από αμερικανικές εταιρείες».
Κάνοντας λόγο για «φρενίτιδα προσλήψεων» ευρωπαίων επιστημόνων από αμερικανικές εταιρείες που πλήττει ανεπανόρθωτα τα πανεπιστήμια της Βρετανίας, ο Guardian επικαλείται παλαιότερη έρευνα (του 2017) για να υπενθυμίσει ότι πάρα πολλοί διδακτορικοί φοιτητές επέλεξαν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους με αντάλλαγμα εξαψήφιες ετήσιες αποδοχές -όχι σε στερλίνες ή, έστω, σε ευρώ, αλλά σε δολάρια– ενώ κάποια πανεπιστήμια έφτασαν στο σημείο να χάσουν μια ολόκληρη γενιά πολλά υποσχόμενων νέων ερευνητών.
Στην επιστολή που φέρει τις υπογραφές επιστημόνων από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ και την Ολλανδία υπογραμμίζεται η ανάγκη οι απαραίτητες εργασίες για την ίδρυση του νέου ερευνητικού κέντρου να αρχίσουν εντός του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με την πρότασή τους, οι χώρες που θα συμμετέχουν θα χρηματοδοτούν το ινστιτούτο σαν να είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία μέσω τις οποίας χρηματοδοτείται το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο στο Κέιμπριτζ.
«Το ζήτημα επείγει»«Κάτι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα» προειδοποιεί ο Ζούμπιν Γκαραμανί, καθηγητής Μηχανικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και επικεφαλής επιστήμονας της Uber, υποστηρίζοντας πως η ίδρυση του ELLIS θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στην Ευρώπη επιστημονικά κέντρα «όχι με 10 ερευνητές, αλλά με εκατοντάδες και εξειδικευμένους σε διαφορετικές χώρες».
Ο Γκαραμανί, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της Βρετανίας στην τεχνητή νοημοσύνη, εντάχθηκε στο δυναμικό της Uber αφότου η εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς και μετακίνησης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο προέβη στην εξαγορά της Geometric Intelligence, μιας startup που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη και ίδρυσε ο Γκαραμανί μαζί με έναν ψυχολόγο από το Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης πριν από μερικά χρόνια. Παρ’ όλο που η περίπτωση αυτού του εξαιρετικού επιστήμονα αναδεικνύει τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρώπη, ο Γκαραμανί υπήρξε ο επικεφαλής της βρετανικής συμμετοχής στην πρόταση για το νέο ερευνητικό κέντρο.
Το ενδεχόμενο να επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη την πορεία της ανθρωπότητας τόσο βαθιά όσο και η βιομηχανική επανάσταση εγείρει ήδη σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το ποιος γράφει τους κανόνες όσον αφορά τη χρήση και την εκμετάλλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η Ευρώπη δεν κινηθεί άμεσα, θα βρεθεί στο περιθώριο. «Το ρυθμιστικό πλαίσιο (για τη χρήση) μιας τεχνολογίας καθορίζεται από εκείνους που ελέγχουν την τεχνολογία» λέει ο Γκαραμανί.
The post Εκκληση κορυφαίων επιστημόνων: Κάντε κάτι στην Ευρώπη για την Τεχνητή Νοημοσύνη appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολιτικοί και πολίτες, επαγρυπνείτε και γρηγορείτε! Άρθρο του Ταξίαρχου ε.α Πολυχρόνη Ρουσσάκη
- Πού παίχτηκε το Τζόκερ που με 1 ευρώ κέρδισε 115.942,58 ευρώ
- Τι κοιτάνε οι Γυναίκες σε έναν άντρα!
- Τι είναι η κοιλιακή μαρμαρυγή που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, προκαλεί θάνατο!!!
- Το βασιλικό μωρό άφησε άυπνο τον πρίγκιπα Ουίλιαμ
- Χώρισε η Κατερίνα Χαλικιά!
- O παίκτης ήταν μία ανάσα από το να σκοράρει και εκείνος σφύριξε τη λήξη
- Απειλούνται με... εξαφάνιση τα ΑΤΜ στη Γερμανία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Τελευταία Νέα Protagon
- Εκκληση κορυφαίων επιστημόνων: Κάντε κάτι στην Ευρώπη για την Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ο ηγούμενος, ο Κοτζιάς και το κυπριακό οικόπεδο-φιλέτο
- Προοδευτισμός με το στανιό και αμάσητος
- Ο Μάικ Πομπέο -ο «ιέραξ» του Τραμπ- αναλαμβάνει δράση
- Euroleague: Εκτός Final 4 ο Ολυμπιακός – Εχασε ξανά (101-91) στο Κάουνας από τη Ζαλγκίρις
- Συνέδρια και αναψυχή στην Αττική Ριβιέρα
- Σοκ: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του διάσημου Dj Αβίτσι
- «Αυλαία» στην προανακριτική για την υπόθεση Novartis
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Airbus παρουσίασε νέες εγκαταστάσεις τεχνικής υποστήριξης των αεροσκαφών της στο Πεκίνο
- Απίστευτο: 1 στις 3 δολοφονίες στον 21ο αιώνα έχει γίνει στη Λατινική Αμερική
- Γιούνκερ: Να απελευθερωθούν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί – Έξαλλοι οι Τούρκοι (BINTEO)
- Διεθνής Ημέρα Μνήμης Του Τσέρνομπιλ
- DW: Με μικρό καλάθι η Μέρκελ στον Λευκό Οίκο
- Φ. Κουβέλης: Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι εύθραυστη, όσο και ευάλωτη
- Μια Ξεχωριστή Μέρα: Παράταση παραστάσεων έως τις 30 Απριλίου
- Σήμερα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από το Δημόσιο
- ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ
- Στη Βουλή σήμερα το... μεταναστευτικό της Πάτρας με προτάσεις κι αιτήματα για αντιμετώπιση του προβλήματος