Ενα «φιλί στη ζωή» ύστερα από 330 ημέρες φυλακής

Με ένα φλογερό φιλί στη σύζυγό του γιόρτασε την – προσωρινή έστω – απελευθέρωσή του μετά 330 ημέρες κράτησης στις φυλακές της Σηλυβρίας ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ. Οι φυλακές της Σηλυβρίας έγιναν διεθνώς γνωστές επειδή εκεί κρατούνται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι παγκοσμίως – σχεδόν 50 άτομα.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο φωτορεπόρτερ Γιασίν Ακγκούλ του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) έγινε σύμβολο ελευθερίας σε μία Τουρκία που αγκομαχά από τις ολοκληρωτικές πρακτικές του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν. Ο Γκιουρσέλ, από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της Cumhuriyet, κατέληξε στη

φυλακή μαζί με άλλους 17 συναδέλφους του με την κατηγορία ότι υποστήριξαν τις δραστηριότητες του κουρδικού ΡΚΚ, της ακροαριστερής οργάνωσης DHKPC και κυρίως του κινήματος του Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Αγκυρα ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016. Ο δημοσιογράφος που στο παρελθόν εργάστηκε για το AFP και την εφημερίδα «Μιλιέτ», απορρίπτει τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αλλά κινδυνεύει με 15 χρόνια φυλάκισης.

Ετσι το φιλί του Γκιουρσέλ στη γυναίκα του έγινε μία απρόβλεπτη επίδειξη ελευθερίας. «Δεν ήταν μία πολιτική κίνηση – δήλωσε αργότερα ο ίδιος όπως αναφέρει η Corriere della Sera – αλλά ερμηνεύτηκε ως πράξη ανυπακοής στην επικρατούσα πολιτική κουλτούρα, στην εισβολή της δημόσιας σφαίρας στην ιδιωτική και στην επέλαση του θρησκευτικού συντηρητισμού». Η σύζυγός του Ναζίρ ονόμασε τη φωτογραφία, «ένα φιλί στη ζωή».

Παρότι ο Γκιουρσέλ είναι ελεύθερος άλλοι συνάδελφοί του εξακολουθούν να παραμένουν κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο οποίος κατά ειρωνία της τύχης το 2011 είχε γράψει ένα επικριτικό βιβλίο για τον Γκιουλέν με τίτλο «Ο στρατός του ιμάμη» και μάλιστα είχε περάσει από δίκη για αυτό.

«Οι εναντίον μας κατηγορίες είναι εντελώς αβάσιμες» επιμένει ο Γκιουρσέλ. «Προσπαθώ να ελέγχω την οργή μου, γιατί δεν θέλω να γίνω αιχμάλωτός της. Αλλά ένα άτομο που έχει μείνει στη φυλακή χωρίς λόγο έχει κάθε λόγο να αισθάνεται οργή. Και είμαι πολύ οργισμένος» καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Στη φυλακή βρίσκεται και ο γνωστός τούρκος συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες δημοσίευσε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Πορτρέτο του κατηγορητηρίου ως δικαστική πορνογραφία», ένα δριμύ κατηγορώ για το πολιτικό και δικαστικό σύστημα στην Τουρκία. Στο βιβλίο του ο Αλτάν απευθύνεται στον δικαστικό που έχει αναλάβει την υπόθεσή του και μεταξύ άλλων γράφει: «Διαβάζοντας τα ψέματα σχετικά με εμένα που περιέχονται στο κατηγορητήριο με έκανε να καταλάβω το επίπεδο διαστρέβλωσης κάθε νομιμότητας το οποίο έχουμε υποστεί όσοι έχουμε καταλήξει στη φυλακή μετά τη 15η Ιουλίου. Η εναντίον μας κατηγορία βασίζεται στο εξής: κάποιοι θεωρούν ότι εμείς γνωρίζαμε κατηγορούμενους που κατηγορούνται ότι γνώριζαν τα άτομα που κατηγορούνται ότι ήταν επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος. Πώς είναι δυνατόν να είναι αποδεκτή απόδειξη εγκλήματος από ένα σοβαρό δικαστικό σύστημα το να γνωρίζει κάποιος κάποιον;» ερωτά ο Αλτάν στο βιβλίο του τον δικαστή.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό ιστότοπο P24 171 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις τουρκικές φυλακές, περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο. Από το αποτυχημένο πραξικόπημα ως σήμερα πάνω από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα σε αυτό ενώ τουλάχιστον 150.000 έχουν χάσει τη δουλειά τους για την ίδιο λόγο. Και ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος στον δρόμο του αυταρχισμού.

The post Ενα «φιλί στη ζωή» ύστερα από 330 ημέρες φυλακής appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα