Ενα πρόσωπο να τους βγάλει από το αδιέξοδο

Το θρίλερ παρατείνεται. Ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ολιγοήμερη αναβολή της προγραμματισμένης για την 7η Νοεμβρίου έκτης Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ. Η σχετική ανακοίνωση το μεσημέρι της Κυριακής επιχειρούσε να δώσει χαρακτήρα τυπολατρικό στην αναβολή της Διάσκεψης για την Πέμπτη: πρέπει να εκλεγεί πρώτα νέος πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη θέση του Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος ως γνωστόν ανάλαβε το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, και το συζητούσαν παράγοντες όλων των κομμάτων, ότι η ολιγοήμερη αναβολή έχει να κάνει με την προετοιμασία ώστε να μην αποτύχει και αυτή η νέα διαβούλευση. Ολοι προεξόφλησαν ότι οι επαφές του Προέδρου της Βουλής με τα κόμματα θα πυκνώσουν ώστε να βρεθεί επιτέλους ένας κοινός τόπος. Μπορεί να βρεθεί; Και στο πρόσωπο τίνος; Του Ροδόφλου Μορώνη που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, του Αθανάσιου Κουτρομάνου που αντιπροτείνει η ΝΔ, ή μήπως έφτασε πραγματικά η ώρα για μια πραγματική συναίνεση των κομμάτων όπως αυτή αποτυπώνεται στο πρόσωπο του ακαδημαϊκού Μιχάλη Σταθόπουλου;

Αλλά και πάλι υπάρχει πρώτα μια εξίσωση γενικότερης πολιτικής τοποθέτησης που δεν είναι καθόλου εύκολη. Μολονότι την περασμένη εβδομάδα η ασφυκτική πίεση της αντιπολίτευσης πέτυχε με τις δύο τροπολογίες να δοθούν πίσω στο ΕΣΡ, κατ’ επιταγήν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων που το Σύνταγμα του αναγνωρίζει και είχαν αφαιρεθεί με το νόμο Παππά, είναι ακόμη αμφίβολο ότι θα συνεχιστεί η πορεία σύγκλισης που κατεγράφη την προηγούμενη φορά. Ολες οι πλευρές προσέρχονται αποφασισμένες να διαμορφώσουν αυτές τις εξελίξεις και να αποκομίσουν κέρδη ή να μην υποστούν πολιτική ζημιά. Και έτσι το ΕΣΡ παραμένει στον αέρα.

Με ασαφές το πολιτικό πλαίσιο σε καταλυτικό παράγοντα για την επίλυση της εξίσωσης αναδεικνύονται βέβαια τα πρόσωπα που θα τεθούν στο τραπέζι προς συζήτηση και οι «συμμαχίες» που θα προκύψουν για την έγκρισή τους. Προσωπικότητες, όπως του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, τον οποίο έχει προτείνει το Ποτάμι για τη θέση του προέδρου στο ΕΣΡ, θεωρούνται αρκετά ισχυρές και συναινετικές καθώς εξασφαλίζουν φερεγγυότητα και ακομμάτιστη ταυτότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του την Παρασκευή είπε ότι «η πρόταση για τον κ. Σταθόπουλο είναι μία πρόταση η οποία δίνει άλλη διάσταση κύρους στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». Αντίστοιχα ο κ. Σταθόπουλος χαίρει μεγάλης εκτίμησης και μεταξύ στελεχών της ΝΔ.

Τα πρόσωπα λοιπόν υπάρχουν. Η παρωδία της περίπτωσης Βύρωνα Πολύδωρα ξεχάστηκε και όλοι καταλαβαίνουν ποιος είναι ο πιο ιδανικός για την προεδρία του ΕΣΡ. Το ζήτημα όμως είναι ότι υπάρχει και το πολιτικό power game.

Το γεγονός είναι ότι με δεδομένες τις δημόσιες τοποθετήσεις του θεωρητικά αναβαθμισμένου με τον ανασχηματισμό Νίκου Παππά, τα περιθώρια αισιοδοξίας στενεύουν κατά πολύ. Η κυβερνητική πλευρά θεωρεί δεδομένο ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει από το καλό κλίμα που διαμορφώθηκε στην πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Βουλής στη τελευταία συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα. Πιστεύουν πως με εκατέρωθεν συγκλίσεις θα διαμορφωθεί η απαιτούμενη συναίνεση.

Η ΝΔ, απ την άλλη, προσέρχεται κι αυτή λένε μέχρι τώρα όλες οι πληροφορίες, με αμετάβλητη τη θέση της για απόλυτη συμμόρφωση της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣτΕ ζητώντας πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά και για επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θεωρούν ικανοποιητική την κυβερνητική αναδίπλωση και υπαναχώρηση με την ψήφιση των τροπολογιών, παρά τις σαφείς επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα αυτής της γραμμής από κορυφαία στελέχη (βλέπε Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη). Επιδιώκουν στη ΝΔ με άλλα λόγια να επιτύχουν καθαρή πολιτική νίκη εναντίον της κυβέρνησης, να υπερισχύσουν σε ένα συμβολικό πολιτικό μπρα-ντε-φερ. Παράλληλα, βέβαια, δεν έχουν αποσύρει την πρόταση να είναι επικεφαλής ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθ. Κουτρομάνος, ωστόσο πρωτεύον ζήτημα είναι η έμπρακτη αποκατάσταση της θεσμικής αμφισβήτησης από την κυβέρνηση.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζονται κατ αυτόν τον τρόπο τα πράγματα.

«Το νέο ΕΣΡ που είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί δεν είναι το ίδιο με αυτό που απαιτείτο πριν από τη ψήφιση των τροπολογιών επί του οποίου έγιναν οι προτάσεις του κ. Βούτση», επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη σκληραίνοντας τη στάση μετά και τις αναταράξεις που αισθάνθηκε από τη δημόσια διαφοροποίηση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι διαφωνεί με τη στάση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τις τροπολογίες στον νόμο Παππά.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν ότι δεν αρκεί μόνο η συγκατάθεση που έδωσαν ψηφίζοντας τις τροπολογίες αλλά θέτουν ως βασικά κριτήρια για το τελικό «Ναι»: η σύνθεσή του νέου ΕΣΡ να αντανακλά τη συναίνεση όλων, να εξασφαλίζεται το κύρος που απαιτείται χωρίς να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και τα πρόσωπα να είναι δυνατές προσωπικότητες κύρους ώστε να μην ενδίδουν σε πιέσεις. Επαναλαμβάνουν τη πρόταση για τον καθηγητή Γιώργο Σωτηρέλλη για τη θέση του προέδρου.

Στο Ποτάμι αναμένεται να κινηθούν στη γραμμή που χάραξαν για την ανάγκη συναίνεσης στηρίζοντας την πρόταση για την προεδρία του κ. Σταθόπουλου. Κομματικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαμορφώσουν τη τελική στάση ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η συζήτηση στη Διάσκεψη Προέδρων, ξεκαθαρίζουν όμως ότι δε θα επαναληφθεί η εικόνα της προηγούμενης συνεδρίασης και πως το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το κ. Μορώνη για πρόεδρο. Το Ποτάμι αυτή τη φορά θα πιέσει μάλιστα και εκείνο -όπως και το ΠΑΣΟΚ- προκειμένου η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ να μην είναι της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτων δοθέντων η αβεβαιότητα για τη έκβαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής παραμένει. Η σύνθεση του νέου ΕΣΡ βρίσκεται στον αέρα και θα περάσουν μέρες μέχρι να πεγκλωβιστεί η πολιτική ζωή από το ζήτημα αυτό.

The post Ενα πρόσωπο να τους βγάλει από το αδιέξοδο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα