Ενας στους τέσσερις παγκοσμίως ασκείται ανεπαρκώς – Αδρανεί το 37% στην Ελλάδα

10:45 5/9/2018 - Πηγή: Protagon

Πάνω από το ένα τέταρτο των ενηλίκων διεθνώς, δηλαδή περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν κάνουν επαρκή σωματική άσκηση, με συνέπεια να αυξάνει ο κίνδυνος για την υγεία τους.

Το καμπανάκι που χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πολύ δυνατό και πρέπει να ακουστεί σε όλο τον πλανήτη και στον καθένα μας ξεχωριστά.

Η σωματική αδράνεια συνδέεται ευθέως με παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2, η άνοια, ακόμη και μερικά είδη καρκίνου.

Ο συνδυασμός με την κακή διατροφή, το κάπνισμα ή το αλκοόλ μπορεί να γίνει άκρως επικίνδυνος για την υγεία ενός ανθρώπου.

Τα ανησυχητικά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα του ΠΟΥ, η οποία επισημαίνει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ασκούνται όσο πρέπει έχει μείνει στάσιμο ή έχει αυξηθεί από το 2001.

Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι από εκείνες με τα χαμηλότερα ποσοστά σωματικής αδράνειας, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο και στα Βαλκάνια.

Στη δημοσίευση, που γίνεται στην επιθεώρηση Lancet Public Health, αναλύονται δειγματοληπτικά στοιχεία για περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους σε 168 χώρες.

Διαπιστώθηκε ότι στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό των αδρανών ανθρώπων έχει αυξηθεί από 32% το 2001 σε 37% το 2016, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έχει παραμείνει σταθερό στο 16%.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεπαρκούς άσκησης του πληθυσμού μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Στους μεν άνδρες το ποσοστό είναι 33,9% ενώ στις γυναίκες είναι 41,1%. Και για τα δύο φύλα, το ποσοστό της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 37,7%.

Ανεπαρκής θεωρείται η σωματική άσκηση, όταν δεν ξεπερνά τα 150 λεπτά την εβδομάδα με μέτρια ένταση (γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, τένις, βόλεϊ, μπάσκετ, κολύμπι κ.α.) ή τα 75 λεπτά με μεγάλη ένταση (τρέξιμο, ποδόσφαιρο, γυμναστική, πολεμικές τέχνες, ποδήλατο βουνού, έντονο κολύμπι κ.α.).

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που δεν πληρούν τα όρια αυτά, καθώς ολοένα περισσότερες δουλειές είναι καθιστικές, ενώ παράλληλα αυξάνονται συνεχώς οι μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς.

Από την άλλη, στις φτωχότερες χώρες είναι πιθανότερο οι άνθρωποι να κάνουν λιγότερο καθιστική δουλειά και να πηγαίνουν σε αυτή με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Σε όλο σχεδόν τον κόσμο (εκτός από την ανατολική Ασία) οι γυναίκες ασκούνται λιγότερο από τους άνδρες για λόγους όπως η ανατροφή των παιδιών, οι δουλειές του νοικοκυριού και οι νοοτροπίες.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεπαρκούς σωματικής άσκησης είναι το Κουβέιτ (67% του πληθυσμού), η Αμερικανική Σαμόα (53%), η Σαουδική Αραβία (53%) και το Ιράκ (52%), ενώ με τη μικρότερη η Ουγκάντα και η Μοζαμβίκη (6%).

Μεταξύ των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών, η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό σωματικά αδρανών ανθρώπων (44,4%), ενώ η Φινλανδία το χαμηλότερο (16,6%). Ο μέσος όρος των σωματικά αδρανών ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 36,8% (31,2% για τους άνδρες και 42,3% για τις γυναίκες).

The post Ενας στους τέσσερις παγκοσμίως ασκείται ανεπαρκώς – Αδρανεί το 37% στην Ελλάδα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα