Ενημέρωση και δράση για την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών

Την ανησυχητική πρωτιά της χώρας μας στην κατανάλωση αντιβιοτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα με αυξητικές τάσεις, επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών.

Στην ημερίδα συμμετείχαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, πρωτίστως των λοιμωξιολόγων, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού

Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων, Dr Andrea Ammon, η οποία πρωτοστατεί σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών. Η γερμανικής καταγωγής Dr Αμον, Director of the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), επισκέφθηκε την Ελλάδα ειδικά για την επιστημονική ημερίδα και, κατά την εισήγησή της, επικεντρώθηκε κυρίως στη διάδοση βακτηρίων ανθεκτικών σε πολλαπλά φάρμακα, υπεύθυνων για τις λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

H Dr Αντρέα Αμον, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Τα στοιχεία που παρουσίασε από την τελευταία έρευνα του ECDC, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1000 νοσοκομεία οξείας περίθαλψης σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, δικαιολογούν τον συναγερμό: «Εξετάζοντας τους αριθμούς για τις λοιμώξεις που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη (HAIs) διαπιστώνουμε ότι 3,2 εκατομμύρια ασθενείς αποκτούν τουλάχιστον μία μόλυνση στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα, ένας στους 18 ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον θα υποστεί λοίμωξη, που μεταφράζεται σε περίπου 6% μολυσμένα άτομα. Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των ασθενών στην Ευρώπη», τόνισε η Dr Ammon, δίνοντας έμφαση στην συνδυασμένη αντίσταση που καταγράφεται στα πολλαπλά αντιβιοτικά και στην εμφάνιση και εξάπλωση βακτηρίων υψηλής αντοχής, ειδικά εκείνων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «τελευταίας γενιάς», όπως οι καρβαπενέμες και η κολιστίνη.

Η επικεφαλής του ECDC πρόσθεσε ότι οι μειώσεις στην κατανάλωση αντιβιοτικών που παρατηρούνται σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι ένα θετικό σημάδι και δείχνει ότι είναι δυνατή η πιο συντηρητική χρήση αντιβιοτικών. «Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες χώρες για τις οποίες η κατανάλωση αυξάνεται. Και η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από αυτές», σημείωσε, με αφορμή και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που εξετάστηκαν στην ημερίδα.

O προέδρος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Γεράσιμος Τσιαπάρας

Παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ελληνική αρνητική πρωτιά, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήριος Τσιόδρας, έδωσε επίσης έμφαση στην αυξητική τάση που δυναμώνει τον συναγερμό των αρμοδίων υπηρεσιών: Στους δείκτες της κατανάλωσης αντιβιοτικών για το 2016, η Ελλάδα εμφανίζεται στην κορυφή με 36,3 ημερήσιες δόσεις ανά 1000 κατοίκους, σχεδόν 60% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (22,4). Ακολουθεί η Κύπρος (33), ενώ στην καλύτερη θέση στον ευρωπαϊκό χάρτη βρίσκεται η Ολλανδία (10,4 δόσεις ανά ημέρα / 1000 κατοίκους). Από το 2013 η ημερήσια κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα είναι διαρκώς ανοδική.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα, από τους ομιλητές στην -μοριοδοτούμενη από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο- επιστημονική ημερίδα τονίστηκε η ανάγκη να κλιμακωθεί μια εκστρατεία σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ όλοι εξήραν την πρωτοβουλία του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

O πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

«Πρόκειται για την κύρια και μόνη μεγάλη εκδήλωση στη χώρα μας, με αφορμή την ημέρα για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. «Να κλιμακώσουμε αυτές τις δράσεις. Ας μην αφήσουμε τα πράγματα εδώ. Ας αναλάβουμε όλοι την ευθύνη μιας έστω μικρής διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας μας για να μπουν φραγμοί στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, αλλά και γενικότερα στην πολυφαρμακία», ήταν το μήνυμα του προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Γεράσιμου Τσιαπάρα, ο οποίος επισήμανε ότι η διοργάνωση της σημαντικής ημερίδας αποτελεί μια αφετηρία και πως οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και μέσω των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του νοσηλευτικού κέντρου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Θεμιστοκλής Χαραμής, ανακοίνωσε ότι το νοσηλευτικό κέντρο εφαρμόζει πλέον ειδικές διαδικασίες ελέγχου για την χρήση αντιβιοτικών σε όλα τα τμήματά του, καθώς και για την ορθή χημειοπροφύλαξη στο χειρουργείο, έστω κι αν καταγράφεται με σχεδόν αμελητέα ποσοστά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Με συνεχή προσπάθεια, στοχευμένη δράση και συνεργασία – ναι, μπορούμε! Το μέλλον είναι τώρα!», ήταν το τελικό μήνυμα της Dr. Ammon.

The post Ενημέρωση και δράση για την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα