Επικρίνεται ο Στουρνάρας για τα περί επενδυτών που «μπορεί να φύγουν»

10:25 1/8/2018 - Πηγή: Protagon

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας κάνει μια δημόσια παρέμβαση. Είναι όμως η πρώτη φορά που αυτή του η παρέμβαση μπορεί να παρεξηγηθεί –και όχι αδικαιολόγητα. Διότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος με δηλώσεις του στους Financial Times φτάνει στο σημείο, αν όχι να αποθαρρύνει, σίγουρα να προβληματίσει τους ξένους επενδυτές για το οικονομικό περιβάλλον στη

χώρα μας, τώρα που αυτή ετοιμάζεται να βγει -έστω και συμβολικά- από το καθεστώς των μνημονίων.

Τυπικά ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται και πάλι θεσμικός, ως ένας ανεξάρτητος επόπτης της ελληνικής οικονομίας που εκ της θέσεώς του, οφείλει να παρεμβαίνει. Ωστόσο κατ’ ουσίαν μοιάζει με αυτή τη νέα του παρέμβαση στους FT να υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, ακόμα και αυτών που ο ίδιος έχει καταφέρει να διευρύνει.

O κ. Στουρνάρας προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση της χώρας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να θραύσει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σωστό, αλλά αυτονόητο, μια αχρείαστη επανάληψη – γιατί άραγε χρειάζεται κάποιος να υπενθυμίσει τους γνωστούς κινδύνους σε ένα παγκόσμιο και ούτως ή άλλως προβληματισμένο για την Ελλάδα κοινό όπως είναι οι αναγνώστες του έγκυρου βρετανικού φύλλου;

Και άλλωστε κάτι τέτοιο δεν ισχύει για όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που εξαρτούν τη χρηματοδότησή τους από τις διεθνείς αγορές; Μεταρρυθμίσεις και βελτίωση των οικονομικών δεικτών συνεπάγονται πάντα εύκολο δανεισμό, το αντίθετο είναι σενάριο πάντα απευκταίο, παρατηρούσε αναλυτής, ο οποίος προσέθετε ότι εδώ ο κ. Στουρνάρας παραβιάζει ανοιχτές θύρες.

Αλλος οικονομικός παράγοντας σημείωνε ότι φωνές που αμφισβητούν το μεταρρυθμιστικό προφίλ της χώρας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, μόνο κακό μπορούν να κάνουν, ιδίως όταν φιλοξενούνται σε ένα παρεμβατικό μέσο ενημέρωσης όπως είναι οι Financial Times.

Σε ένα σημείο της παρέμβασής του στους FT ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «οι αγορές περιμένουν» να δουν αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα μετά την επίσημη λήξη του προγράμματος διάσωσης στις 20 Αυγούστου. Επίσης αυτονόητο. Οι αγορές αυτό κάνουν, περιμένουν.

«Μόλις είμαστε μόνοι μας, οι αγορές θα ακολουθήσουν σκληρή προσέγγιση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου», προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας, για να συμπληρώσει. «(Oι επενδυτές) θα παρακολουθούν κάθε κίνηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές πολιτικές. Αν αισθανθούν πως οπισθοδρομούμε, θα φύγουν. Αν αισθανθούν πως τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μια ευκαιρία».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε δε ότι θα ήταν λάθος να υποτεθεί πως η συμφωνία ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκε με την Ευρωζώνη τον περασμένο Ιούνιο αρκεί για να καθησυχαστούν οι επενδυτές πως τα ελληνικά ομόλογα είναι μια αξιόπιστη επένδυση.

Και σημείωσε, επίσης, τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούν στο 45% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και το εθνικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σε 178% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

«Χρειάζεται να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πιο εντατικά πωλήσεις NPLs και να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές», δήλωσε ο διοικητής της TτE –εδώ απολύτως σωστά, ως κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να ελέγχει το πώς λειτουργεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας

Τα άλλα όμως είναι αχρείαστα και το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν -πέραν από έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης με το Μαξίμου- την υπονόμευση της επιχειρηματικότητας και της ούτως ή άλλως εύθραυστης ανάπτυξης.

The post Επικρίνεται ο Στουρνάρας για τα περί επενδυτών που «μπορεί να φύγουν» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα