Επιτάχυνση ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» το ΔΝΤ

Υστερα από την έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρουσιάζει μία νέα έκθεση, πιο ελπιδοφόρα αυτή τη φορά.

Στην Εκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report –

GFSR), το Ταμείο αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 και το 2018, λόγω της ενίσχυσης του μεταποιητικού κλάδου και του εμπορίου στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Αλλά οι οικονομολόγοι του Ταμείου προειδοποιούν ότι ο προστατευτισμός μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη θετική πορεία της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 21 με 23 Απριλίου, το Ταμείο τονίζει στην έκθεσή του ότι η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να είναι ασθενέστερη σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Τουλάχιστον, όμως, συντελείται ανάκαμψη στη μεταποίηση και στο εμπόριο, που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί, κάτι που βοηθάει τη μεγιστοποίηση κερδών των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ η άνοδος των τιμών επιτρέπει μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το μέλλον.

Στην Ευρωζώνη, ειδικότερα, η τόνωση της ανάπτυξης προέρχεται από την άσκηση ηπιότερης δημοσιονομικής πολιτικής σε σχέση με την αυστηρή λιτότητα των προηγούμενων ετών, τη βελτίωση των συνθηκών στον χρηματοοικονομικό κλάδο και την υποχώρηση του ευρώ. Η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται πως θα αναρριχηθεί στο 1,7% το 2017, αντικατοπτρίζοντας άνοδο 0,1% σε σύγκριση με την έκθεση του Ιανουαρίου. Επίσης, η ανάπτυξη στην ιαπωνική οικονομία αναμένεται να είναι υψηλότερη κατά 0,4% το 2017, συγκριτικά με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, και στην Κίνα κατά 0,1%, αντίστοιχα. Το Ταμείο αναφέρεται θετικά στην πολιτική της δημοσιονομικής χαλάρωσης για τη στήριξη της ανάπτυξης, αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα περιθώρια.

H άνοδος των τιμών του πετρελαίου, προσθέτει το Ταμείο, αποτέλεσε ανάσα ανακούφισης στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και έδρασε θετικά στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων που ήταν υποτονικές, ενισχύοντας τους φόβους για αποπληθωρισμό στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εξακολουθεί, ωστόσο, να επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» –κυρίως λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων στη Μέση Ανατολή. Πάντως η κατάσταση φαίνεται να είναι περισσότερο ελεγχόμενη από άλλες περιόδους, λόγω των υψηλών αποθεμάτων.

Στην έκθεση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορός Ομπστφελντ τονίζει ότι ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου αποτελεί μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. «Η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται να επιταχύνεται – μπορεί, μάλιστα, να βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο. Αλλά το μεταπολεμικό σύστημα των διεθνών οικονομικών σχέσεων δέχεται μεγάλες πιέσεις, παρά τα ευρύτερα οφέλη του», σημειώνει, τονίζοντας ότι οι άνισες ανταμοιβές που προκύπτουν από το σύστημα αυτό αποτελούν ικανοποιητική εξήγηση της σημερινής κατάστασης.

Το θέμα του προστατευτισμού θα συζητηθεί εντόνως στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 21 με 23 Απριλίου. Την περασμένη εβδομάδα, η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως το «σπαθί του προστατευτισμού» απειλεί την αναπτυξιακή προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπορ Ρος σχολίασε σε συνέντευξη στους Financial Times πως τέτοιας φύσεως προειδοποιήσεις στοχεύουν την κυβέρνηση Τραμπ και είναι «ανοησίες».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,5% το 2017, πρόβλεψη που είναι υψηλότερη κατά 0,1% από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τις ΗΠΑ, δηλαδή την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, οι προβλέψεις του Ταμείου παραμένουν αμετάβλητες για ανάπτυξη στο 2,3% για το 2017 και απορρέουν από εξαγγελίες της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της φορολογίας και αύξηση των κρατικών δαπανών. Παρ’ όλα αυτά σημειώνει ότι τα σχέδια της Ουάσιγκτον για χαλάρωση των κανόνων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Για τη Βρετανία, η οποία διανύει μία δύσκολη περίοδο, ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit, το Ταμείο τηρεί αισιόδοξη στάση βραχυπρόθεσμα. Διαβλέπει, ειδικότερα, ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2017, αντανακλώντας άνοδο 0,5% από τον Ιανουάριο. Τόνισε, όμως, πως οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit θα γίνουν αισθητές στην οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Ισπανία βιώνει περίοδο εύρωστης ανάπτυξης, με προβλέψεις για ανάπτυξη 2,6% και 2,1% το 2017 και το 2018, αντίστοιχα. Ωφελημένη από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου θα είναι, τέλος, η ρωσική οικονομία, με ανάπτυξη που θα φθάσει το 1,4% το 2017-2018.

Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε η έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που παρουσιάστηκε την Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,2% (έναντι της εκτίμησης του Οκτωβρίου του 2016 για 2,8%) για την Ελλάδα το 2017 και επιτάχυνσή του στο 2,7% για το 2018. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα έως το 2022 το ΑΕΠ να αυξηθεί μόλις κατά 1%.

The post Επιτάχυνση ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας «βλέπει» το ΔΝΤ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα