Ευρώπη, η ήπειρος των παχύσαρκων

Πού πηγαίνει η Ευρώπη; Μπορεί πολιτικά και γεωπολιτικά να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων, αλλά ως προς τις διατροφικές συνήθειές της πηγαίνει προς τα άκρα με επικίνδυνο ρυθμό.

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα, ένα στα τρία παιδιά στην Ευρώπη μεταξύ των ηλικιών έξι έως εννέα είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Η εν λόγω έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών κάτω των πέντε ετών θα έχει αυξηθεί από τα 41 εκατομμύρια που είναι σήμερα στα 70 εκατομμύρια.

Η

βρετανική εφημερίδα Guardian προσθέτει πως και τα λοιπά ευρήματα της έρευνας δεν είναι καθόλου αμελητέα – αντιθέτως, κρούουν πολλά καμπανάκια για τις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων. Ενας από αυτά αναφέρει πως μεταξύ 20%-30% του συνόλου των παθήσεων του εντέρου αρχίζουν πλέον να κάνουν την εμφάνισή τους από την παιδική ηλικία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος έχει γίνει η πιο κοινή αιτία χρόνιας ηπατικής νόσου μεταξύ των παιδιών των εφήβων στα δυτικά κράτη. Τα παιδιά από την ηλικία των τριών ετών έχουν ήδη διαγνωστεί με την ασθένεια.

Η έκθεση ανατέθηκε στην Ενωμένη Ευρωπαϊκή Γαστρεντερολογία (UAG) και βασίζεσαι σε στοιχεία που συνέλεξε από 46 χώρες της Ευρώπης. Το κεντρικό μήνυμα της UAG είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ο Μάικλ Μανς, πρόεδρος της οργάνωσης και καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου, τόνισε: «Σε όλη την Ευρώπη οι παιδίατροι και τα εξειδικευμένα κέντρα είναι αναπτυγμένα, αλλά και πάλι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών όλης της ηπείρου. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στα άτομα και τις οικογένειές τους, αλλά και στην κοινωνία και την παροχή υπηρεσιών υγείας».

Το κόστος της θεραπείας που σχετίζεται με την παχυσαρκία ανέρχεται πλέον στο 1/10 του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, και, σύμφωνα με την έκθεση, απειλεί τη βιωσιμότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας σε όλα τα κράτη.

Τα παιδιά αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ευρώπης, και η συχνότητα εμφάνισης της γαστρεντερολογικής νόσου αυξάνεται, αλλά οι ειδικοί φοβούνται ότι η έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα υποχρηματοδοτείται. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι μόνο ένα από τα 58 θέματα που λαμβάνουν σήμερα χρηματοδότηση για έρευνα από την ΕΕ επικεντρώνεται στην παιδιατρική υγεία», δήλωσε ο Μπέρτχολντ Κόλετζκο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής, Ηπατολογίας και Διατροφής, και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

«Οι προτεραιότητες πρέπει να αλλάξουν γρήγορα και να δοθούν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα παροχής παιδιατρικής περίθαλψης. Χρειάζεται να δοθούν χρήματα για την πρόληψη, κάτι που θα είναι άκρως αποδοτικό».

Ο συναγερμός για τα επίπεδα της παχυσαρκίας δεν είναι νέος, και δεν περιορίζεται στην Ευρώπη ή την παιδική ηλικία: μια πρόσφατη μελέτη του Lancet από επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial, αναφέρει ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 266 εκατομμύρια παχύσαρκοι άνδρες και 375 παχύσαρκες γυναίκες, και ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε γίνει βαρύτερος. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι από το 1975 κάθε άτομο έχει πάρει περίπου 1,5 κιλό κατά μέσο όρο με την πάροδο των ετών.

Ο Μάικλ Μανς προειδοποιεί ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία μπορεί να διατηρηθεί ανέπαφη και στην ενήλικη ζωή. Το μήνυμα της έκθεσης είναι ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη φροντίδα και σίγουρα περισσότερα χρήματα στον τομέα της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας

«Οι χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας από τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Παίζει ρόλο το κλίμα φυσικά και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Συνήθως τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Αυτό έχει να κάνει με τη διατροφή και με την άσκηση», αναφέρει ο Μανς και συμπληρώνει: «τα παιδιά που σήμερα είναι παχύσαρκα, σε ποσοστό 90% θα παραμείνουν υπέρβαρα όταν ενηλικιωθούν. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν οι εκστρατείες από πολύ νωρίς».

The post Ευρώπη, η ήπειρος των παχύσαρκων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα