Γερμανία: Η επιστροφή του «πράσινου» Γιόσκα Φίσερ

Πριν εισέλθει στην Ευαγγελική Ακαδημία της Φρανκφούρτης περιπλανήθηκε στους δρόμους του ιστορικού κέντρου που οικοδομήθηκε από την αρχή μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Για να υπενθυμίσει στη συνέχεια πως «πριν από την Παλιά Πόλη, πρώτα κάηκε η Μεγάλη Συναγωγή. Ο εθνικισμός υπήρξε μια τραγωδία για τη Γερμανία και την Ευρώπη».

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ο Γιόσκα Φίσερ επέστρεψε για μια μέρα στο σπίτι του, στη Φρανκφούρτη. Εχοντας μια ειδική αποστολή. Δεκατρία χρόνια αφότου εγκατέλειψε την πολιτική,

ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ήρθε για να στηρίξει τους δικούς τους Πράσινους ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, στο κρατίδιο της Εσσης, εκεί, δηλαδή, όπου το 1985 ο Γιόσα Φίσερ τέθηκε επικεφαλής (ο πρώτος από το κόμμα των Πρασίνων) του τοπικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ξεκινώντας την πορεία του προς τα ανώτατα κλιμάκια της γερμανικής πολιτικής.

Δεν το είχε κάνει ποτέ ξανά. Αλλά αυτήν τη φορά οι συνθήκες είναι εξαιρετικές καθώς οι Die Grünen εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν ακόμη ένα μεγάλο άλμα. Μετά την εντυπωσιακή άνοδο που σημείωσαν πριν από δύο εβδομάδες στη Βαυαρία λαμβάνοντας το 17,5% των ψήφων (+8,9%), στην Εσση συγκεντρώνουν ποσοστό 21% (+11%) στην πρόθεση ψήφου, ενώ σε όλες τις εθνικές δημοσκοπήσεις ξεπερνούν και τους Σοσιαλδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Οι Πράσινοι, εκφραστές των φιλελεύθερων αξιών και φιλοευρωπαίοι που αντιμάχονται την άνοδο του λαϊκισμού, κατέληξαν να αποτελούν τους νέους πρωταγωνιστές της γερμανικής πολιτικής, καθώς φαίνεται πως είναι πλέον απαραίτητοι για τον σχηματισμό οποιουδήποτε μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού. Ακόμα και ένας επιφυλακτικός αναλυτής όπως ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, θεωρεί πως πλησιάζει η μέρα που η Γερμανία θα εκλέξει τον πρώτο Πράσινο (ή την πρώτη Πράσινη) καγκελάριό της.

Ο Γιόσκα Φίσερ πήγε στη Φρανκφούρτη για να στηρίξει τους φιλοευρωπαϊστές Πράσινους στην τοπική εκλογική μάχη (EPA/FILIP SINGER)

Ο Γιόσκα Φίσερ επέστρεψε στη Φρανκφούρτη για να συνομιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης μαζί με την Αναλίνα Μπίαρμποκ, τη συμπρόεδρο των Πρασίνων. Παρ’ ότι αυτή είναι μόλις 37 χρονών, ενώ εκείνος είναι 70, στην κοινή παρέμβασή τους, ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων, αντάλλαξαν επί ίσοις όροις τις απόψεις τους. Σύμφωνα με τον Πάολο Βαλεντίνο, απεσταλμένο της Corriere della Sera στη Φρανκφούρτη, επρόκειτο για ένα συμβολικό πέρασμα της σκυτάλης σε μια νέα γενιά οικολόγων, που είναι περισσότερο πραγματιστές παρά ιδεολόγοι, συγκριτικά με τους προκατόχους τους.

«Τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο. Οι βασικές μας οι αρχές, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η ειρήνη, η δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος και η έννομη τάξη, η ανοιχτή κοινωνία, για όλα αυτά πρέπει να αγωνιστούμε, βγαίνοντας στην επίθεση» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ξεκινώντας μια συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες. «Οι καιροί δυσκόλεψαν. Η καλή είδηση είναι, όμως, ότι με αυτά τα θέματα μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές».

Υποστηρίζοντας πως τα εθνικά κράτη δεν έχουν τα μέσα για να διαχειριστούν προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή ή η τρομοκρατία, ο Φίσερ επανέλαβε πως «μόνον ενωμένοι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε». Θέση με την οποία συμφώνησε και η Μπίαρμποκ, δηλώνοντας πως «στην Ευρώπη πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι, τόσο στην οικονομία όσο και στις μεταναστευτικές πολιτικές. Η Γερμανία, η πιο ισχυρή οικονομία, φέρει μια ειδική ευθύνη. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να δηλώσουμε πως η Ευρώπη πρέπει επίσης να είναι μια ένωση που μεταφέρει πόρους».

«Ολοι οι καγκελάριοι της Γερμανίας, από τον Σμιτ έως τον Σρέντερ, έβαζαν πάντα περισσότερα χρήματα πάνω στο τραπέζι για την επίλυση των διαφορών, με στόχο και την εξυπηρέτηση και των δικών μας συμφερόντων» υπενθύμισε ο Φίσερ. «Πρέπει να δράσουμε σε τοπικό επίπεδο, να προσφέρουμε προστασία και ασφάλεια στους ανθρώπους, με περισσότερες κοινωνικές πολιτικές αλλά και περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους» πρόσθεσε η συνομιλήτριά του, μην παραλείποντας να αναφέρει πως η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμοιβαία και «εάν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας δεν αποδέχεται να υποδεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα, θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Φίσερ πιστεύει πως ο Χέλμουτ Κολ θα αντιμετώπιζε διαφορετικά την κρίση, επιδιώκοντας κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Αναγνώρισε, όμως, πως η καγκελάριος Μέρκελ κατάφερε τελικά να κρατήσει ενωμένη την ΕΕ, επικρίνοντας, ωστόσο, την απροθυμία της να συμμετάσχει η γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθεια του Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Η διαφορά ηλικίας (αλλά και εμπειρίας) μεταξύ των δύο συνομιλητών φάνηκε όταν τέθηκε μια ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια νέα πυραυλική κρίση στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (INF).

Η Μπίαρμποκ ήταν κατηγορηματική. «Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα εγκατασταθούν ποτέ ξανά στη Γερμανία βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές». Ο παλαίμαχος της διεθνούς πολιτικής περιορίστηκε να αναφέρει «ότι το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνον όταν κάποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, θέση από από την οποία τα πράγματα ερμηνεύονται διαφορετικά. Η Γερμανία δεν θα γίνει ποτέ μια πυρηνική δύναμη αλλά εάν οι Ρώσοι έστρεφαν νέους πυραύλους προς την Ευρώπη ενώ εμείς είχαμε αρνηθεί τους αμερικανικούς πυραύλους, η μοναδική μας εγγύηση θα ήταν η Γαλλία. Θα ήταν μια δύσκολη απόφαση. Καλή τύχη!»

Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφει στην πολιτική, ο Γιόσκα Φίσερ αρκέστηκε να πει «κάθε πράγμα στον καιρό του. Ο δικός μου πέρασε. Υπάρχουν νέες δυνάμεις με σημαντικές ικανότητες μεταξύ των Πρασίνων», έτοιμες να κατακτήσουν τη Γερμανία.

The post Γερμανία: Η επιστροφή του «πράσινου» Γιόσκα Φίσερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα