Γιατί αυτή είναι η πιο θεϊκή κωμωδία για τα Πάθη του Χριστού

00:47 7/4/2018 - Πηγή: Protagon

Αν το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «σταύρωση» είναι τριάντα ταλαίπωροι τύποι με αστείες φάτσες που τραγουδούν το κλασικό πλέον «Always look on the bright side of life» ενώ βρίσκονται καθηλωμένοι στον σταυρό του μαρτυρίου τους, τότε είστε φανατικοί της ξεκαρδιστικής ταινίας «Life of Brian» των θρυλικών Μόντι Πάιθον. Με ελληνικό τίτλο «Ενας προφήτης, μα τι προφήτης», η κωμωδία του 1979 είναι από εκείνες που σε κάνουν να γελάσεις όσες φορές κι αν τις έχεις δει. Καθαρόαιμο φλεγματικό βρετανικό χιούμορ τοποθετημένο

στην Ιερουσαλήμ. Με τον Γκρέιαμ Τσάπμαν να υποδύεται τον Μπράιαν Κοέν, έναν αξιοθρήνητο loser, που έκανε το λάθος να γεννηθεί την ίδια ακριβώς ημέρα και ώρα στη διπλανή φάτνη από εκείνη του Χριστού.

Οι σοφοί μάγοι δεν αποδεικνύονται και τόσο σοφοί, αφού κάνουν ένα μοιραίο λάθος: μπερδεύουν τις φάτνες και πηγαίνουν σε εκείνη του όχι και τόσο θείου βρέφους, Μπράιαν. Το αγόρι μεγαλώνει και μέσα από μία σειρά τραγελαφικών περιπτώσεων κακού timing, καταλήγει να σταυρωθεί ο ίδιος, και όχι ο πραγματικός Μεσσίας. Εχει όμως προηγουμένως ζήσει μεγάλες στιγμές: γυναίκες τον ερωτεύονται παράφορα, πιστοί τον ακολουθούν τυφλά για να τους δείξει τον δρόμο της φώτισης, οι επικριτές του τον καταδιώκουν, αλλά συνάμα τον θαυμάζουν για το υπέρλαμπρο μυαλό του.

Για τους ηθοποιούς της ταινίας, το πραγματικό μαρτύριο της σταύρωσης ήταν ότι δεν μπορούσαν να πάνε στην τουαλέτα

Εκείνος, κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να λυθεί η παρεξήγηση, όμως όσο περισσότερο πασχίζει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, τόσο μεγαλύτερο πλήθος τον ακολουθεί και τον λατρεύει σαν Θεό του.

Η ταινία θεωρήθηκε βλάσφημη πίσω στα 70s, με πολλές θρησκευτικές οργανώσεις να θέλουν να απαγορευτεί η προβολή, αν όχι να λιθοβοληθούν οι ίδιοι οι συντελεστές της. Πράγματι, οι προβολές διακόπηκαν σε όλη την Ιρλανδία, σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας και για κάποιον παράξενο λόγο, και στη Νορβηγία. Οι δαιμόνιοι Πάιθον χρησιμοποίησαν μάλιστα τη σκανδιναβική αυτή απαγόρευση προς όφελός τους, εντάσσοντας λίγο αργότερα στο trailer της ταινίας τη φράση: «τόσο αστεία, που απαγορεύτηκε στη Νορβηγία!» —κλείνοντας το μάτι στα στερεότυπα για τους ψυχρούς, αγέλαστους Βόρειους.

Πέρα όμως από το γέλιο μέχρι δακρύων που σου προσφέρει αυτή η σάτιρα, γεμάτη ανατρεπτικές όσο και ρεαλιστικές παραδοχές για τις αρετές της Pax Romana, ή τις διαχρονικές αντιφάσεις των απανταχού εξεγερμένων, σου αφήνει πολλά υστερόγραφα για να επεξεργαστείς. Πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή σου αν απλά βρεθείς στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή; Πώς μπορεί ένα υπνωτισμένο πλήθος να θεοποιήσει τον οποιονδήποτε —και λίγο αργότερα να τον οδηγήσει και στον θάνατο; Γιατί είμαστε γεννημένοι να δαιμονοποιούμε όσους βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο;

Και το σημαντικότερο όλων: ακόμα κι όταν βρίσκεσαι σταυρωμένος, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, όταν νιώθεις ότι όλα έχουν τελειώσει, μπορείς να βρεις κάτι που θα σε κάνει να χαμογελάσεις. Η περίφημη σκηνή της ταινίας λοιπόν, περιλαμβάνει 30 ηθοποιούς στον σταυρό κι επειδή το κινηματογραφικό συνεργείο διέθετε μόλις τρεις τόσο ψηλές σκάλες ώστε να ανεβοκατεβαίνουν πάνω σε αυτόν, είχαν συμβεί πολλά ευτράπελα. Οπως όταν κάποιος από αυτούς ήθελε να πάει στην τουαλέτα, θα φώναζε «σας παρακαλώ! δεν αντέχω άλλο αυτό το μαρτύριο! γυρίστε πρώτα τα δικά μου πλάνα και κατεβάστε με!».

Το εύθυμο σε ένα σκηνικό πένθιμο τραγουδάκι «Always look on the bright side of life» (Πάντα να κοιτάς τη θετική πλευρά της ζωής) περικλείει, κι ας μην του φαίνεται έτσι αιρετικό και σκανταλιάρικο που είναι, όλο το νόημα της Ανάστασης: όταν όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, υπάρχει και κάτι ακόμη που σε περιμένει. Φτάνει να βρεις τη δύναμη να σφυρίξεις αυτόν τον εύθυμο σκοπό.

The post Γιατί αυτή είναι η πιο θεϊκή κωμωδία για τα Πάθη του Χριστού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα