Γιατί δεν έχουμε καλά λόγια για τους ζωντανούς;
Αν εξαιρέσεις τους υπηρεσιακούς, σήμερα στη χώρα υπάρχουν εν ζωή πέντε πρώην Πρωθυπουργοί που χαίρουν άκρας υγείας, ακόμα και όταν μεσολαβούν αναπάντεχα εκρηκτικά περιστατικά.
Ολοι τους έχουν γραφείο στη Βουλή, αστυνομική συνοδεία και προνόμια που, δικαίως, χορηγούνται σε όσους υπηρέτησαν τη χώρα από το μεγάλο γραφείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Πέντε πρώην Πρωθυπουργοί. Ενας δεν μιλάει, λες και τηρεί όρκο σιωπής. Ενας άλλος συνήθως απουσιάζει σε ταξίδι για τον σοσιαλισμό. Οι άλλοι δύο μιλούν λίγο. Και ο πέμπτος μάλλον δεν
Ο κανόνας λέει πως στα πολιτικά μνημόσυνα και στους αποχαιρετισμούς πάνω από το φέρετρο, οι πολιτικοί συμπεριφέρονται με γενναιοδωρία προς τον εκλιπόντα. Από τη μία επιδεικνύουν μεγαθυμία, ειδικά αν επρόκειτο για αντίπαλο, ενώ, από την άλλη, ελπίζουν ότι κάποτε, όταν σημάνει η ώρα, ο καλός λόγος θα επιστρέψει στους ίδιους. Οι ίδιοι δεν θα είναι εκεί για να τον ακούσουν. Θα είναι η υστεροφημία τους και αυτό έχει σημασία.
Το θέμα, λοιπόν, είναι για ποιο λόγο αυτές οι αρετές, που φώτισε ο θάνατος και ανέδειξε η νεκρολογία, δεν αναγνωρίζονται όταν ο άνδρας είναι εν ζωή. Δεν αναγνωρίζονται και δεν αξιοποιούνται. Εκτός βέβαια και αν στις νεκρολογίες λένε ανοησίες, δηλαδή δεν πιστεύουν όσα λένε.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν statesmen. Δεν νομίζω ότι ευθύνεται μόνο η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού. Αλλωστε οι πρώην Πρωθυπουργοί θα μπορούσαν εξ ορισμού να θεωρούνται statesmen. Είναι η πολιτική μας κουλτούρα και ο δημόσιος λόγος μας που εδράζονται, κυρίως, στην αποδόμηση του αντιπάλου. Όταν ένας πολιτικός άνδρας αποχωρήσει από την πρωθυπουργία θεωρείται ήδη απαξιωμένος για ένα μεγάλο κομμάτι του ακροατηρίου. Δεν είναι μόνο οι επιθέσεις που έχουν προηγηθεί –αυτές καλώς γίνονται, έτσι είναι η πολιτική. Είναι που αντί για διαχωριστικές γραμμές έχουμε χαρακώματα. Κάπως έτσι, ένας πρώην Πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται σαν μπαλόνι χωρίς αέρα. Δεν έχει θεσμική ισχύ, από τα δάχτυλά του δεν κρέμονται κλωστές, ενώ ένα τμήμα της κοινωνίας μεταφέρει τεράστια αρνητικά φορτία για το πρόσωπό του.
Θεωρητικά οι άνθρωποι που έχουν καταλάβει σημαντικά αξιώματα στη χώρα, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα άτυπο, διακριτικό όργανο, από το οποίο τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η κοινή γνώμη θα αντλούσαν συμβουλευτικούς πόρους -τουλάχιστον αυτοί που μιλούν. Προς Θεού, δεν εννοώ να κάθονται όλοι αυτοί γύρω από ένα τραπέζι και να καταθέτουν χρησμούς και προφητείες. Όμως θα ήταν χρήσιμο το μήνυμα που θα εξέπεμπε μία ανεπίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με έναν από τους προκατόχους του. Φωνάζει, ας πούμε, ο Τσίπρας τον Παπαδήμο να συζητήσουν περί χρέους. Ναι και εγώ γελάω όταν το φαντάζομαι. Αυτά δεν γίνονται εδώ. Διότι για να μπεις στο Μαξίμου πρέπει να αποδείξεις ότι οι προηγούμενοι ήταν ακατάλληλοι. Συνεπώς δεν έχεις τίποτα να συζητήσεις μαζί τους.
Υ.Γ: Στο Σύνταγμα του 1975 προβλέπετο το Συμβούλιο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και όσων έχουν διατελέσει Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι Δημοκρατίας. Καταργήθηκε στην αναθεώρηση του 1985, του Ανδρέα Παπανδρέου, που ενίσχυσε, ίσως υπέρμετρα, τις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού.
The post Γιατί δεν έχουμε καλά λόγια για τους ζωντανούς; appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Survivor: Άνω-κάτω η οικογένεια του Βασάλου μετά το βίντεο της Μαρί Ρόουζ (video)
- Ο Γιαννακόπουλος φέρνει τον Λάνγκφορντ στον Παναθηναϊκό
- Έκλεισε Ροντρίγκες, «ψήνει» Μπελότι, ελπίζει για Μοράτα
- Παράταση δόθηκε σε όσους θέλουν να κάνουν ρύθμιση για αυθαίρετα
- Συναγερμός στο Λονδίνο: Ελεγχόμενες εκρήξεις κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ
- Νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ: Προβοκάτσιες κατά της Ελλάδας οι τοποθετήσεις ανδριάντων
- Άγριο έγκλημα στην Κέρκυρα: Τον μαχαίρωσε μέχρι θανάτου για τα μάτια μιας γυναίκας
- Επιστροφές στους συνεπείς δανειολήπτες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon

- Τελευταία Νέα Protagon
- Γιατί δεν έχουμε καλά λόγια για τους ζωντανούς;
- Τσακαλώτος: «Εστω μια λέξη για να μπούμε στην ποσοστική χαλάρωση»
- 2929
- Τσίπρας: «Αναγκαία και εφικτή μία απόφαση για το χρέος»
- H selfie 13 χρόνια μετά το έπος της Πορτογαλίας
- Πρόσφυγες και Εθνική Αστέγων σε έναν αγώνα αλληλεγγύης
- Η Vodafone τα βάζει με τη Google και το Facebook για τα fake news
- «ΘεΑθήναι»: Ενα αφιέρωμα στην Αθήνα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
- Γκίκας, Κράξτον, Λι Φέρμορ: Μια φιλία ύμνος της ζωής στην Ελλάδα
- Είναι αυτός ο Τζορτζ Κλούνεϊ που θέλουμε;
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο οίκος S&P υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο του Κατάρ
- Συλλήψεις πέντε υπόπτων μετά τις επιθέσεις στην Τεχεράνη
- Στον πάγκο της Μονακό έως το 2020 ο Ζαρντίμ
- Δάσκαλος απολύθηκε διότι απένειμε «τρομοκρατικό βραβείο» σε 13χρονη μαθήτρια
- Παπανδρέου: Οι Ευρωπαίοι που σταμάτησαν το δημοψήφισμα μας στέρησαν την ευκαιρία να έχουμε ιδιοκτησία του προγράμματος
- «Η μείωση εισφορών συναρτάται με την ανάπτυξη της οικονομίας» δήλωσε ο Κατρούγκαλος
- «Η Βενεζουέλα είναι θύμα διαδικασίας αποσταθεροποίησης της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης»
- Άννα Βίσση: Selfie χωρίς ρετούς! (ΦΩΤΟ)
- Το νεκρό μικρό δελφίνι που ξέβρασε η θάλασσα, σκόρπισε τη θλίψη στον Λόγγο!
- Ξεκινά η μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου