Η Ιαπωνία τραβάει τα λουριά στο φαινόμενο Airbnb

Τεράστιες απώλειες καταγράφει η Airbnb στην Ιαπωνία, ύστερα από την ξαφνική αλλαγή στάσης απέναντί της. Συγκεκριμένα η πόλη του Κιότο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην «τουριστική ρύπανση» που έχει ήδη γίνει αφορμή διαμάχης σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη και το Αμστερνταμ. Οι μέθοδοι της Airbnb είναι άλλωστε πολύ δημοφιλείς και στην Ελλάδα,

με την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη να είναι η βασίλισσα εναλλακτικών τουριστικών καταλυμάτων.

Την Παρασκευή 15 Ιουνίου θα τεθεί σε ισχύ στην Ιαπωνία ένας νέος νόμος, ο οποίος απαιτεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να εγγραφούν σε μία ειδική λίστα προτού μπορέσουν να διαθέσουν νόμιμα τα σπίτια τους μέσω της Airbnb και άλλων αντίστοιχων εταιρειών.

Οι βεντάλιες αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα σουβενίρ που μπορείς να αγοράσεις στο Κιότο (GettyImages)

Ο περιορισμός αυτός έχει ήδη προκαλέσει την αιφνίδια πτώση του αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων και έχει κοστίσει στην αμερικανική εταιρεία δέκα εκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Guardian. Αριθμός ρεκόρ 28,7 εκατομμυρίων ανθρώπων επισκέφθηκε πέρυσι τη χώρα, αύξηση 250% από το 2012.

Μέχρι το 2020, το έτος που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Τόκιο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα φτάσει τα 40 εκατομμύρια και θέλει να προνοήσει βάζοντας τάξη στον τομέα της διαμονής τουριστών.

Η τουριστική έκρηξη έφερε όμως και την τεράστια άνοδο της Airbnb, με τα γνωστά στεγαστικά προβλήματα όπως η έλλειψη διαθέσιμων για ενοικίαση ακινήτων για τους ίδιους τους κατοίκους. Η μαζική έλευση των τουριστών έχει επίσης δυσαρεστήσει πολίτες και επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ορδές που καταφθάνουν στη χώρα, προκαλώντας την περίφημη «τουριστική ρύπανση».

«Είναι ένα όμορφο μέρος και θέλουμε οι επισκέπτες να το απολαύσουν, αλλά πρέπει επίσης να έχουν κατά νου τα συναισθήματα και τον ρυθμό των ανθρώπων που ζουν εδώ. Δεν είναι κάποιο είδος πολιτιστικής Disneyland», λέει χαρακτηριστικά κάποιος σχολιάζοντας το πώς οι τουρίστες πλημμυρίζουν μια παραδοσιακή περιοχή του Κιότο.

Αλλοι πάλι, παραπονιούνται επειδή πολύ συχνά, υπάρχουν τουρίστες που εισβάλλουν σε παραδοσιακά μαγαζιά που πουλάνε τσάι, βγάζουν άπειρες selfies και στη συνέχεια φεύγουν χωρίς να αγοράσουν τίποτα. Επίσης, ο μεγάλος αριθμός τουριστών που στιβάζεται στα λεωφορεία, οι κρατήσεις στα πιο δημοφιλή εστιατόρια που κάνουν τους ντόπιους να μην μπορούν ποτέ να βρουν τραπέζι, η ασέβεια των δημόσιων χώρων όταν κάποιοι στηρίζονται ή κάθονται σε ντελικάτους φράχτες από μπαμπού ή καταπατούν όμορφους κήπους προκειμένου να βγάλουν την τέλεια selfie, έχουν διαταράξει τους άλλοτε ομαλούς ρυθμούς ζωής του Κιότο.

Οι ντόπιοι παραπονιούνται ότι το όμορφο Κιότο δεν μπορεί να αντέξει τόσο πολλούς τουρίστες (GettyImages)

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τα βραχυπρόθεσμα ενοίκια, οι ιδιοκτήτες μπορούν να νοικιάζουν τα σπίτια τους για 180 ημέρες τον χρόνο το πολύ και οι τοπικές αρχές επιτρέπεται να επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν μια δραματική πτώση στον αριθμό των ιαπωνικών ακινήτων που διατίθενται μέσω της Airbnb. Πριν από την απόφαση αυτή για το «νοικοκύρεμα» της πόλης, τα διαθέσιμα καταλύματα ανέρχονταν σε 60.000 και τώρα απέμειναν μόλις 1.000.

Τουρίστριες στο Κιότο ποζάρουν φορώντας νοικιασμένα κιμονό (REUTERS/Thomas Peter)

Η νομοθεσία έχει αναγκάσει την επιχείρηση να ακυρώσει χιλιάδες κρατήσεις που είχαν κάνει επισκέπτες και να αποζημιώσει τους πελάτες της με ποσό που φτάνει συνολικά τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Αν και πιστεύεται πως σε λίγους μήνες η εταιρεία θα ανακτήσει μεγάλο μέρος των ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις για να διατεθούν στην Airbnb, το πλήγμα είναι μεγάλο, τόσο οικονομικά όσο και ως προς την αξιοπιστία της.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο, πώς μια χώρα όπως η Ιαπωνία, με χιλιάδες ιάπωνες τουρίστες να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο φωτογραφίζοντας ασταμάτητα και δίνοντας το δικό τους στίγμα στην πόλη που επισκέπτονται, να παρουσιάζει σημάδια δυσανεξίας όταν τουρίστες από άλλες χώρες έρχονται σε αυτήν.

The post Η Ιαπωνία τραβάει τα λουριά στο φαινόμενο Airbnb appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα