Η Deutsche Bank στο κίνημα του… «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

Μάχη για το… πάπλωμα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, εκείνα που προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση το 2008 και από τότε τρέχουμε όλοι. Αντίπαλοι: οι ΗΠΑ, μέσω του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, η περίφημη Deutsche Bank AG.

Την Παρασκευή το υπουργείο Δικαιοσύνης

των ΗΠΑ πρότεινε η γερμανική τράπεζα να πληρώσει 14 δισ. δολ. στο πλαίσιο του διακανονισμού σχετικά με τις έρευνες που γίνονται σε τίτλους ενυπόθηκων δανείων από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης (το 2008). Πρώτη το μετέδωσε η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές με γνώση της κατάστασης. Ακολούθησε και το Reuters που έκανε λόγο για μια απόφαση-σοκ για τους Γερμανούς· η Deutsche Bank, σημείωσε στο τηλεγράφημά του ειδησεογραφικό πρακτορείο ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, κάτι που αποδείχτηκε στα τελευταία στρες τεστ της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο, ενώ μέσα στο τελευταίο έτος έχει δει τη μετοχή της να χάνει σχεδόν το μισό της αξίας της.

Το σοκ δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλο, ανάλογο του ποσού που απαιτούν οι Αμερικανοί. Τα $14 δισ. είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ποσών που έχουν ποτέ απαιτηθεί από τράπεζα για την επίλυση δικαστικών διαμαχών. Πρόκειται μάλιστα για μια «αρχική εκτίμηση του ποσού», αναφέρουν πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Deutsche Bank και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Oπως σημειώνουν, το συγκεκριμένο ποσό αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις που διεξάγουν οι δικηγόροι της τράπεζας με την αμερικανική κυβέρνηση. Η Deutsche Bank αναμένεται να προβάλει ισχυρές ενστάσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Deutsche Bank επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει ένα ποσό της τάξης των $14 δισ. και έχει καλέσει την τράπεζα να καταθέσει μια αντιπρόταση. Ωστόσο, η απάντησή της ήταν έντονα δύσθυμη δείχνοντας δεν είναι αποφασισμένη να αποδεχθεί αυτή την πρόταση.

«Η Deutsche Bank δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε διακανονισμό των πιθανών αστικών απαιτήσεων κοντά στο εν λόγω ποσό», ανάφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής. «Οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν. Η τράπεζα περιμένει να οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με αυτό άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία έχουν καταλήξει σε πολύ μικρότερα ποσά».

Η Deutsche Bank δεν έχει αναφέρει κάποιο ποσό που έχει βάλει στην άκρη ενόψει του διακανονισμού. Η τράπεζα είχε 5,5 δισ. ευρώ σε προβλέψεις για νομικές διαδικασίες για την περίοδο έως τις 30 Ιουνίου και έχει ανακοινώσει ότι περιμένει το ποσό αυτό να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, οι δικηγόροι της Deutsche Bank έχουν δείξει ότι η τράπεζα θεωρεί ένα ποσό λίγο πάνω από τα τρία δισ. δολ. ένα λογικό κόστος για τον διακανονισμό των κατηγοριών του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τα τελευταία χρόνια οι αμερικανικές Αρχές έχουν καταλήξει σε διακανονισμούς και με αμερικανικές τράπεζες για την πώληση τίτλων από την αγορά των ενυπόθηκων δανείων.

Ο μεγαλύτερος διακανονισμός μέχρι σήμερα είναι με την Bank of America Corp. για 16,65 δισ. δολ. το 2014. Η Goldman Sachs Group Inc. συμφώνησε τον Απρίλιο να πληρώσει 5 δισ. δολ. σε μια συμφωνία που περιελάμβανε 2,4 δισ. δολ. σε μετρητά και δέσμευση 1,8 δισ. δολ. για την παροχή βοήθειας σε δανειολήπτες και κοινότητες που επλήγησαν από την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς το 2008.

Οι Citigroup Inc., J.P. Morgan Chase & Co. και Morgan Stanley έχουν πληρώσει συνολικά πάνω από 23 δισ. δολ. σε πρόστιμα και βοήθεια προς καταναλωτές στο πλαίσιο ανάλογων διακανονισμών.

Η Deutsche Bank κατηγορείται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 πουλώντας ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης με αποτέλεσμα να προκληθεί η λεγόμενη «φούσκα». Για την ίδια υπόθεση, η Citigroup κατέβαλε πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων, η Goldman Sachs 5,06 δισ. δολαρίων, ενώ αντίστοιχα ποσά κλήθηκαν να πληρώσουν και οι Morgan Stanley, Credits Suisse, HSBC και UBS.

Οι αμερικανικές Αρχές διεξάγουν έρευνες και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι Barclays PLC, Credit Suisse Group AG, UBS Group AG και Royal Bank of Scotland Group.

Ειδικοί σε τέτοιες υποθέσεις αναμένουν ότι η γερμανική τράπεζα θα αντιταχθεί σθεναρά κατά τη απαίτησης αυτής, ωστόσο δεν είναι ακόμα σαφές σε τι ποσό θα κλείσει τελικά ο συμβιβασμός. Πρώην στέλεχος των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ, μιλώντας στη Wall Street Journal, εκτίμησε ότι η Deutsche Bank, στο τέλος, θα κληθεί να καταβάλει σχεδόν το 50% της αρχικής πρότασης των αμερικανικών αρχών, δηλαδή 7 δισ. δολάρια. «Oι διαπραγματεύσεις είναι μόνο στην αρχή» αναφέρεται άλλωστε σε έγγραφο της γερμανικής τράπεζας.

The post Η Deutsche Bank στο κίνημα του… «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα