Η (αναγκαστική) έξοδος των βρετανών ευρωκρατών

Περιγράφηκε σαν το αδιανόητο που τελικά συνέβη και σαν την κηδεία ενός φίλου, είναι όμως περισσότερο ένα μακρύ και δύσκολο διαζύγιο. Το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα χρειαστεί δύο ή τρία χρόνια μέχρι να καταλήξει στο οριστικό διαζύγιο (που δεν είναι σαφές από τώρα ποια μορφή θα έχει), αλλά, πέρα από την γραφειοκρατική οδύσσεια που αναγκαστικά θα προκαλέσει, επηρεάζει

τον ανθρώπινο παράγοντα του μηχανισμού της ΕΕ.

Θύματα αυτής της διαδικασίας είναι οι Βρετανοί που εργάζονται για την Ενωση, η οποία θα πρέπει να βρει τρόπους για να μετριάσει σε βάθος χρόνου την απώλεια πολλών σημαντικών και έμπειρων στελεχών πρώτης γραμμής και πολλών εκατοντάδων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η αρχή αυτής της αναγκαστικής εξόδου έγινε με τον επίτροπο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας λόρδο Χιλ.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, ο στενός σύμμαχος του επίσης υπό παραίτηση Ντέιβιντ Κάμερον υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος την αλλαγή που έφερε το αποτέλεσμα της κάλπης: «Δεν πιστεύω πως είναι σωστό να συνεχίσω σαν να μην συνέβη τίποτε», γράφει στη σύντομη επιστολή.

Το χαρτοφυλάκιό του θα αναλάβει προσωρινά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος υπεύθυνος για το Κοινό Νόμισμα. Ωστόσο, η Βρετανία όμως πρέπει να ορίσει νέο επίτροπο για όσο θα παραμένει μέλος της Ενωσης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση.

Λίγο ως πολύ θα είναι ένας ορισμός με βαριά καρδιά σε μια θέση με περιορισμένη θητεία – και εξάλλου δεν θα είναι η μόνο υποχρέωση που πρέπει να διευθετηθεί μέχρι να τερματιστεί η παρουσία της Βρετανίας στην Ενωση των (πρώην) 28.

Διαζύγιο με δάκρυα στα μάτια

Το βράδυ του δημοψηφίσματος, την Πέμπτη, το βρετανικό διπλωματικό προσωπικό στις Βρυξέλλες είχαν συγκεντρωθεί στην εκεί πρεσβεία για να παρακολουθήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Καθώς η ροή τους έδειχνε να κερδίζει έδαφος το Leave σε σχέση με το Remain, το κλίμα άλλαζε, γράφουν οι Financial Times και κάποιοι άρχισαν ακόμα και να δακρύζουν.

Η ίδια εικόνα και στην Κομισιόν· δεν ήταν μόνο οι Βρετανοί που υποδέχτηκαν τα νέα με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι ίδιοι οι βρετανοί εργαζόμενοι στις Βρυξέλλες -περίπου 1.200 σε διάφορες υπηρεσίες και χιλιάδες άλλοι μεταφραστές και δικηγόροι- αισθάνονται το εργασιακό μέλλον τους αβέβαιο, καθώς η διαδικασία αποχώρησης η οποία αργά ή γρήγορα θα τους αφήσει εκτός εργασίας πρέπει να αρχίσει άμεσα, όπως ήδη ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Μόνο πολίτες χωρών της ΕΕ μπορούν να εργάζονται στις υπηρεσίες της. Οπως εξάλλου φοβούνται πολλοί, το Brexit θα μπορούσε να πλήξει τις εργασιακές προοπτικές τους. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι με την αποχώρηση της Βρετανίας απομένουν μόνο δύο μικρές χώρες όπου τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα (Ιρλανδία και Μάλτα) το κύρος των αξιωματούχων από αυτές είναι πιθανόν ότι θα αυξηθεί.

Την θέση τους υπενθύμισε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και υποσχέθηκε την Παρασκευή για πλήρη τήρηση των δικαιωμάτων τους και εκπλήρωση των υποχρεώσεων εναντίον τους.

«Ας μην βρούμε ευκαιρία να επικρίνουμε τη Βρετανία για την απόφαση που πήρε», υπενθύμιζε κορυφαίος αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου σε εσωτερικό email προς την ομάδα του, σημειώνουν ακόμη οι FT. Πέρα από το «αίσθημα της απογοήτευσης των αμφιβολιών που έφερε η απόφαση και του άδικου σνομπαρίσματος, πρέπει να εργαστούμε για να διατηρήσουμε την σχέση μας» με τη Βρετανία, έγραφε ακόμη, επιδεικνύοντας κάτι από το βρετανικό πνεύμα του «business as usual». Μέχρι να μην υπάρχουν άλλες business να τελειώσουν.

The post Η (αναγκαστική) έξοδος των βρετανών ευρωκρατών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα