Η απλή δυσαναλογική των Τσίπρα – Καμμένου

Την μία ημέρα ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττει ότι τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής εν όψει της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τρεις ημέρες αργότερα ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, δια του επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, ανοίγει τον κύκλο των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Και η πρώτη συνάντηση είναι με τον Πάνο Καμμένο,

ο οποίος προφανώς και έχει ήδη συζητήσει διάφορα με τον (συν)εταίρο του…

Η συνάντηση αυτή δεν διήρκεσε ούτε μία ώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι αν μη τι άλλο, έγινε πιθανότατα μία συζήτηση του Τύπου «τα ξέρεις, τα ξέρω, πάμε και βλέπουμε…».

Ετσι λοιπόν, από την πρώτη αυτή συνάντηση προκύπτει ότι απλή αναλογική στα σχέδια της κυβέρνησης δεν υπάρχει. Υπάρχει κάτι άλλο, κάτι σαν απλή αναλογική και περισσότερο κάτι σαν τον νόμο Παυλόπουλου (για να μην ξεχνιόμαστε), με διευθετήσεις και επιδιώξεις που απλώς και μόνο εξυπηρετούν τους βραχυπρόθεσμους και κυρίως τους μεσοπρόθεσμους σχεδιασμούς και μεθοδεύεις της κυβέρνησης.

Αν αρκεστεί κάποιος στα όσα είπε ο Καμμένος μετά την «συζήτηση« με τον Τσίπρα, τα στοιχεία που έχουμε είναι τα εξής:

Το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή «πρέπει να παραμείνει». «Είναι ένα θέμα που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το όριο», είπε ο κυβερνητικός εταίρος. Σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές διαρροές, θα μπορούσε και να κατέβει λίγο. Είτε για να είναι σίγουρο ότι θα ξαναμπούν στην Βουλή οι ΑΝΕΛ, είτε για να μπουν και άλλοι, όπως η Πλεύση της Ζωής (με ή χωρίς τον Λαφαζάνη) ή ακόμη και το Κίνημα του Γιώργου, που ό,τι και να γίνει κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη δεν φτιάχνουν…Σε ό,τι αφορά το μπόνους, και ασχέτως του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει αορίστως και παρελκυστικά για απλή αναλογική, ο Καμμένος είπε πως «δεν μπορεί να παραμείνει με κανέναν τρόπο στους 50 βουλευτές». Θα μπορούσε ή θα έπρεπε δηλαδή να είναι χαμηλότερο, αλλά πάντως να υπάρχει. Το πώς θα απονέμεται είναι το μεγάλο μυστικό, αλλά πάντως θα γίνεται με τρόπο που να δυσχεραίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις και ο πολιτικός κυνισμός αυτό επιβάλλουν. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το μπόνους θα δίνεται είτε σε συνασπισμούς κομμάτων, έστω κι αν δεν είναι οι πρώτοι των εκλογών, είτε από ένα ποσοστό και πάνω, που πάντως θα είναι δύσκολο να πιαστεί (π.χ. 35% – 40%). «Θα μπορούσε (το μπόνους) να μειωθεί αρκετά, ώστε να μην προσβάλλει την αναλογικότητα της ψήφου, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών», είναι η μαγική φράση του Πάνου Καμμένου.Την ίδια στιγμή, στην συζήτηση υπάρχουν και κάποια άλλα μυστικά, που πιθανώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει. Ενα από αυτά είναι η ψήφος στα 17. Προφανώς επειδή εκεί βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει πελάτες και δυνάμει ψηφοφόρους, νέους, φρέσκους, ανέμελους και «επαναστάτες»…

Πίσω από όλα αυτά βρίσκεται η διαδικασία. Με τα δεδομένα τα σημερινά, 200 ψήφοι ώστε να εφαρμοστεί το όποιο νέο σύστημα στις επόμενες εκλογές, πολύ δύσκολα θα συγκεντρώσει η πρόταση του Τσίπρα στην παρούσα Βουλή. Και αν τις συγκεντρώσει, σε αυτές θα περιλαμβάνονται και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής.

Οπότε, ένα πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ψηφίσει έναν νόμο με απλή πλειοψηφία που θα μεταθέτει το πρόβλημα στις μεθεπόμενες εκλογές και θα διασφαλίζει – κατά τις αναλύσεις τους – την παρουσία και επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή της χώρας…

The post Η απλή δυσαναλογική των ΤσίπραΚαμμένου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα