Η αυλή του προέδρου Πούτιν είναι ένα τάλεντ σόου αξιώσεων!

19:20 1/8/2018 - Πηγή: Protagon

«Τραγουδιστές, ποιητές και γλύπτες. Για να εργαστεί κανείς στην αυλή του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν δεν αρκούν η ικανότητα και η πίστη. Πρέπει επίσης να διαθέτει και μια -μικρή έστω- δημιουργική έμπνευση» αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η ιταλική Reppublica.

Η Μαρία Ζαχάροβα, η ξανθιά μούσα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το 2016, κατά τη σύνοδο κορυφής στο Σότσι, είχε καταπλήξει τους πάντες χορεύοντας μπροστά τους την πασίγνωστη «Kαλίνκα».

Μόσχα, 14 Ιουλίου 2018: ο πρόεδρος Πούτιν με τον πρόεδρο της FIFA
Τζάνι Ινφαντίνο στη σκηνή του Θεάτρου Μπολσόι. Στη Ρωσία ακόμη και το ποδόσφαιρο θέλει την Τέχνη του (Credit: Sputnik / Alexei Druzhinin / Kremlin via Reuters)

«Το πρωί η Ζαχάροβα υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τη χώρα της στη διεθνή σκακιέρα, αλλά το βράδυ, στην ασφάλεια του σπιτιού της, γράφει στίχους τραγουδιών», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Το τελευταίο τραγούδι για το οποίο έγραψε στίχους είναι το «Spolnà» της ρωσίδας ερμηνεύτριας Κάτια Λελ, το οποίο ήδη φιγουράρει στην κορυφή των charts του iTunes.

«Η ιστορία του είναι εκπληκτική» -έγραψε για το τραγούδι η Ζαχάροβα στο προφίλ της στο Facebook- παραδεχόμενη ότι κάποια στιγμή γνώρισε εντελώς τυχαία την τραγουδίστρια η οποία της εκμυστηρεύτηκε κάποια στοιχεία της ζωής της. «Και έτσι, ύστερα από μια άγρυπνη νύχτα, κάθισα στο γραφείο μου και έγραψα τους στίχους του τραγουδιού» λέει.

Τρέμε, Πούσκιν!

Επειτα έχουμε και τον ίδιο τον Σεργκέι Λαβρόφ, έναν άνθρωπο με αξιοθαύμαστες λογοτεχνικές φιλοδοξίες. Πριν από τρία χρόνια ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δημοσίευσε τρία ποιήματα στο λογοτεχνικό περιοδικό Russkij Pioner, εκ των οποίων το πρώτο το είχε γράψει το 1989, λίγο πριν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Τα άλλα δύο χρονολογούνται το 1995 και το 1996.

(Και ο Λαβρόφ δεν είναι ο μόνος κυβερνητικός αξιωματούχος που αγαπάει τη λογοτεχνία: ο πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλουκάεφ έχει ήδη δημοσιεύσει τρεις ποιητικές συλλογές. Οπως σκωπτικά σημειώνει η Reppublica, «τώρα που εκτίει ποινή οκτώ ετών, για υπόθεση διαφθοράς, σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, η ποίηση είναι από τις λίγες παρηγοριές που του απέμειναν».)

Τέλος υπάρχει και ο Βλάντισλαβ Σουρκόφ, σύμβουλος του Πούτιν, ο οποίος όχι μόνο γράφει στίχους για τη ρωσική goth rock μπάντα Agatha Christie, αλλά θεωρείται ότι με το ψευδώνυμο «Νάθαν Ντουμποβίτσκι» εξέδωσε το 2009 το βιβλίο «Okolonolja».

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου είναι στο σπίτι του και στον ελεύθερο του χρόνο ένας διαφορετικός άνθρωπος σε σχέση με εκείνον που ξεκίνησε τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία: παίζει κιθάρα, ζωγραφίζει ακουαρέλες εμπνευσμένες από τα τοπία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Τούβα, και επίσης ασχολείται τόσο πολύ με τη χαρακτική και την ξυλογλυπτική ώστε πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποίησε την πρώτη του έκθεση στο Εθνικό Μουσείο της πόλης Κιζίλ.

Και οι Ιταλοί της Reppublica αποφαίνοται: «Οπως φαίνεται, αν ποτέ φύγεις από το Κρεμλίνο, μπορείς άνετα να συμμετέχεις σε κάποιο talent show. Ή το αντίστροφο…»

Λαβρόφ, ο εξορκιστής του Facebook

Ο κ. Λαβρόφ πάντως, πέραν των ποιητικών του ανησυχιών που ευγενώς δημοσιεύουν τα λογοτεχνικά έντυπα, τεστάρει τα γράδα του και ως επιγραμματογράφος στο Facebook – εφόσον συντρέχει (γεωστρατηγικός) λόγος, εννοείται.

Την περασμένη Τρίτη 31 Ιουλίου, λόγου χάρη, την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωνε (μέσω Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία για το θέμα της Κριμαίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άρχιζε τους… εξορκισμούς σε ένα επίγραμμα που είχε όλα τα καλά αυτής της αρχαίας τέχνης (υφολογική λακωνικότητα, υπαινικτικές μεταφορές) συν μία πρέζα θεολογίας συν μία απίθανη φωτογραφία του φωτογενούς κ. Λαβρόφ!

Οπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανήρτησε στο Facebook μια… «θεραπευτική» φωτογραφία του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος με φόντο τον γαλάζιο ουρανό (και της Ουκρανίας, ασφαλώς), υπομειδιά κρατώντας στον ώμο του μια μεγάλη ρωσική σημαία. Το σχόλιο που συνοδεύει την απίθανη φωτογραφία είναι το παρακάτω: «Φωτογραφία θεραπευτική. Να τοποθετηθεί σε πάσχοντα σημεία του πλανήτη. Σε μια σειρά από γεωγραφικά σημεία μπορεί να έχει επίδραση εξορκισμού».

Είναι τόσο καλό το επίγραμμα Λαβρόφ, που πλέον η κλασική φράση του Κλαούζεβιτς «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» αναβαπτίζεται στο ανίκητο αγίασμα που τόσο τρέμουν οι δαίμονες όπου Γης. Εξαιρετικό, και η Παναγιά μαζί μας…

(Για την Ιστορία: Η Ενωση επέβαλε κυρώσεις σε 6 ρωσικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή της οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας με την οποία η Ρωσία συνδέεται με την Κριμαία [το έργο είχε εγκαινιάσει τον περασμένο Μάιο ο κ. Πούτιν]. Οι κυρώσεις ισχύουν από τις 31 Ιουλίου έως και την 31η Ιανουαρίου του 2019 και αφορούν το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων αυτών των εταιρειών σε χώρες της Ε.Ε. όπως και την απαγόρευση χρηματοδότησής τους από φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς που διαμένουν ή εδρεύουν σε έδαφος της Ενωσης. Την είδηση, όπως είναι ευνόητο, πανηγύρισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.)

The post Η αυλή του προέδρου Πούτιν είναι ένα τάλεντ σόου αξιώσεων! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα