Η χρυσή εποχή της Μεσοποταμίας μέσα από 1.200 αντικείμενα

Δεν θα ήταν άστοχο να τη χαρακτηρίσει κάποιος λίκνο του πολιτισμού. Στα εδάφη της γεννήθηκαν μερικές από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που αφορούν τη γεωργία, τη γραφή, τη θρησκεία, τη μουσική. Και όλα αυτά στη Μεσοποταμία.

Μια από τις πιο σπάνιες συλλογές αντικειμένων, που προέρχονται από αυτή την περιοχή, φιλοξενεί το Μουυσείο Πεν στη Φιλαδέλφεια, της πολιτείας Πενσιλβάνια, στις ΗΠΑ.

Το μουσείο αυξάνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για μια ιδιαίτερα ανθηρή περίοδο της Ιστορίας και ιδού το γιατί:

Εμπλουτίζει τις

εκθέσεις του που εστιάζουν στη Μέση Ανατολή με μια νέα συλλογή 1.200 αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά.

«Η συλλογή που έχουμε με αντικείμενα από τη Μεσοποταμία είναι η σημαντικότερη συλλογή, από την περιοχή, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Πεν, Τζούλιαν Σίγκερς.

Τα ευρήματα, που προστέθηκαν στη συλλογή, προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν από το 1922 μέχρι το 1934 στο βασιλικό νεκροταφείο στην αρχαία πόλη Ουρ η οποία βρισκόταν στη νότια Μεσοποταμία (νότιο Ιράκ σήμερα).

Ιστορίες προόδου, έμπνευσης και ανακαλύψεων αναδύονται από την αρχαία αυτή πόλη. Στο σκηνικό υπάρχει και η Αγκαθα Κρίστι..

Μια επίσκεψη της συγγραφέως στην πόλη Ουρ στάθηκε ικανή για να τροφοδοτήσει την έμπνευσή της και να γράψει το μυθιστόρημα «Murder in Mesopotamia» («Μια κραυγή αγωνίας» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά).

«Εφθασα στην Ουρ μια σκοτεινή νύκτα του Οκτωβρίου 1925 με μεγάλες προσδοκίες» είχε γράψει ο σύζυγός της και αρχαιολόγος Μαξ Μαλόουαν, ο οποίος επί πολλά χρόνια διενεργούσε ανασκαφές στο Ιράκ.

Αμύθητοι θησαυροί σε χρυσάφι και έργα τέχνης εντοπίστηκαν στο βασιλικό νεκροταφείο της Ουρ, όπου βρίσκονται πάνω από 2.000 τάφοι! Από αυτούς, οι 16 ανήκουν σε γαλαζοαίματους.

Ορισμένα άλλα αξιομνημόνευτα ευρήματα προερχόμενα από το βασιλικό νεκροταφείο είναι και μια λύρα στην οποία υπάρχει πάνω ένα μεγάλο χρυσό κεφάλι ταύρου. Ενδιαφέρουσα ανακάλυψη και το δίδυμο του γλυπτού «Κριός μέσα σε βάτο», το οποίο φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο.

Πίσω από τα σπάνια αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο νεκροταφείο στην πόλη Ουρ κρύβονται όχι μόνο ο πλούτος και η πολυτέλεια αλλά και ιστορίες δολοφονίας δεκάδων βασιλικών ακολούθων μετά τον θάνατο του αφέντη τους.

Η νέα συλλογή σχετικά με τη Μεσοποταμία, στο Μουσείο Πεν, αναδεικνύει και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, μέσα από τα εκθέματα εξηγείται η εμφάνιση των πρώτων πόλεων, της γραφής, της άρδευσης, της μεταλλουργίας.

Σφραγίδες κυλίνδρων, ταμπλέτες με σφηνοειδή γραφή όπως και άλλα πολύτιμα αντικείμενα υποδεικνύουν πώς οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας άρχισαν να συνθέτουν πόλεις, ιδρύοντας πολιτικές, οικονομικές και θρησκευτικές δομές.

Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι προβάλλονται ευρήματα τα οποία εστιάζουν στην ανακάλυψη της γραφής.

Η επανάσταση της γνώσης κατέχει – όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό – πρωταγωνιστική θέση στη νέα συλλογή του Μουσείου Πεν.

The post Η χρυσή εποχή της Μεσοποταμίας μέσα από 1.200 αντικείμενα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα