Η δίκη του «γκαουλάιτερ»

Η ιστορία με την αγωγή του Νίκου Κοτζιά κατά της «Athens Review of Books» είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Δεν παύει όμως να είναι και απίστευτη. Και αν δούμε την ηγεσία του Αρείου Πάγου, μαζί με άλλους ανώτατους δικαστικούς, να ελέγχονται δικαστικά για κακοδικία, τότε θα είναι και μία περίπτωση μοναδική στα παγκόσμια χρονικά.

Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται λεπτομέρειες:

Το περιοδικό δημοσίευσε επιστολή αναγνώστη που, αναφερόμενος στο πολιτικό παρελθόν του Νίκου Κοτζιά, τον χαρακτήρισε «πολιτικό γκαουλάιτερ του σταλινισμού». Ο αναγνώστης σημείωνε στην επιστολή του ότι «δεν υπήρξε

απλός θιασώτης και θαυμαστής, αλλά και διαπρύσιος διαφημιστής του καθεστώτος Χόνεκερ».

Ο Νίκος Κοτζιάς κατέθεσε αγωγή, ζητώντας αποζημίωση 250.000 ευρώ. Τα μέσα ενημέρωσης ευθύνονται για τις κρίσεις των αναγνωστών που επιλέγουν να δημοσιεύσουν — το υπενθυμίζω προς αναγνώστες που διαμαρτύρονται για τη μη δημοσίευση σχολίων τους όταν αυτά περιέχουν χαρακτηρισμούς που μπορούν να θεωρηθούν υβριστικοί ή συκοφαντικοί.

Ο κ. Κοτζιάς κέρδισε όλες τις δίκες. Του επιδικάστηκαν 27.000 ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις έκριναν ότι ο χαρακτηρισμός «γκαουλάιτερ του σταλινισμού» είναι συκοφαντικός και όχι αξιολογική κρίση προς πολιτικό πρόσωπο. Μάλιστα το Εφετείο Αθηνών προσέδωσε υπερφυσικές ιδιότητες υπεραιωνόβιου στον Νίκο Κοτζιά. Η απόφαση του σημείωνε ότι «ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ», όμως «ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς και η διαφήμισή του».

Επίσης το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό του Νίκου Κοτζιά για τον υβριστικό χαρακτήρα της λέξης «γκαουλάιτερ». Παραπέμπει, λέει, στους ναζί. Όμως ο Δημήτρης Ψαρράς, της «Εφημερίδας των Συντακτών», υπενθύμισε, με άρθρο του, μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο «Ριζοσπάστης» χρησιμοποίησε τον όρο και μάλιστα επί ημερών Κοτζιά στο ΚΚΕ. Εν τέλει έχουμε να κάνουμε με πολιτικό πρόσωπο που, εκ θέσεως, εκτίθεται στην κριτική με αξιολογικούς όρους —αυτή τη θέση υιοθέτησε και το Πρωτοδικείο Αθηνών στη δίκη Καμμένου εναντίον Protagon και Ανδρέα Πετρουλάκη.

Η «Athens Review of Books» κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο. Εκεί, όπως καταγγέλλει ο εκδότης της Μανώλης Βασιλάκης, η αρεοπαγίτης Πηνελόπη Ζωντανού, εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης, αλλά η ίδια καταψήφισε αργότερα την εισήγησή της. Στη συνέχεια επελέγη από την κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Και αργότερα χάκερ έκαναν επίθεση στο site του περιοδικού, όπου και εκτίθεντο, προς το διεθνές ακροατήριο, τα στοιχεία της υπόθεσης.

Και ενώ το περιοδικό αναζητεί δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Νίκος Κοτζιάς έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της οικογένειας Βασιλάκη. Διότι, όλα και όλα, μόνο σταλινικός δεν υπήρξε. Τι και αν υποστήριξε, ως θεωρητικός του ΚΚΕ, το πραξικόπημα Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία; Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει γράψει και αυτό: «Η σοσιαλρεφορμιστική άρνηση του μη ειρηνικού δρόμου, δεν αποτελεί απλώς μία μονόπλευρη πρόσδεση στις ειρηνικές μορφές πάλης. Αντίθετα συνοδεύεται με μία άλλη λανθασμένη αντίληψη ότι ο ειρηνικός δρόμος είναι ο κοινοβουλευτικός».

Ολα αυτά είναι λίγο ως πολύ γνωστά και επιτρέπουν στους πολίτες να διαμορφώσουν άποψη για πτυχές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας. Από την άλλη, όμως, είναι και συναρπαστικά. Διότι εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται να παρακολουθήσουμε μία δίκη μοναδική στα παγκόσμια χρονικά. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου θα τεθεί ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου, κατά την εκδίκαση της αγωγής της «Athens Review of Books» για κακοδικία.

Η δικάσιμος είχε οριστεί στις 6 Οκτωβρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο η αλλαγή στην ηγεσία του ΣτΕ πάει πίσω τη διαδικασία — της δίκης θα προεδρεύσει η πρόεδρος του ΣτΕ. Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι αυτή είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία στα ελληνικά δικαστικά χρονικά και ενδεχομένως και του δυτικού κόσμου. Αλλά αυτό ισχύει και για πολλά από όσα είδαμε στον πολιτικό βίο του Νίκου Κοτζιά…

The post Η δίκη του «γκαουλάιτερ» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα