Η επέλαση αφρικανικής σκόνης «θάβει» την Κρήτη – Μηδενική ορατότητα και ιατρικές συστάσεις

Εικόνες που αποκαλύπτουν ένα απόκοσμο, κίτρινο σκηνικό κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Διαδικτύου.

Εκδηλη είναι η ανησυχία λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της Ελλάδας. Το φαινόμενο αποδεικνύεται ιδιαίτερο έντονο όπως αποκαλύπτουν και οι φωτογραφίες αλλά και οι συστάσεις γιατρών προς τους κατοίκους.

Στο νοσοκομείο Ηρακλείου προσήλθαν την Πέμπτη 17 άτομα, τέσσερα στο νοσοκομείο Χανίων και άλλα τέσσερα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Στην Κρήτη

και τον νομό Ηλείας, η αφρικανική σκόνη μοιάζει να έχει «σκεπάσει» πολλές περιοχές.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές της Κρήτης η ορατότητα είναι μηδενική! Κάτοικοι δεν τολμούν τα ξεπορτίσουν, ορισμένοι καλύπτουν τα πρόσωπά τους με χαρτοπετσέτες, μαντίλια και άλλοι με… αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Κίνηση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών

Αρκετές κλήσεις έχουν γίνει στο ΕΚΑΒ για περιστατικά που αφορούν εκδήλωση αλλεργίας και αναπνευστικά προβλήματα.

Θύματα της αφρικανικής σκόνης έχουν πέσει κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν καρδιακές και παθολογικές παθήσεις. Οι γιατροί καλούν τη μερίδα αυτή του πληθυσμού να αποφεύγει εντελώς τις μετακινήσεις.

«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί», πρόσθεσε.


Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια συνιστά, επίσης, στους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και αλλεργίες, σε περίπτωση επιβάρυνσής τους από την αφρικανική σκόνη, να απευθύνονται άμεσα στις πλησιέστερες δομές υγείας.

Έρευνες ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η συγκεκριμένη σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Για την Ηλεία Πελοποννήσου, το επίπεδο σκόνης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση σε πολύ μεγάλο βαθμό της ορατότητας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, «η μεταφορά σκόνης ολοκληρώνει τον κύκλο της και ήδη βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Κρήτης».

Όπως επισήμανε, την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται βόρειοι άνεμοι και βροχές, ωστόσο από την Κυριακή επιστρέφουν οι νοτιάδες και πιθανόν η αφρικανική σκόνη.

«Η Κρήτη βρέθηκε σε μια ανεμοθύελλα που κατά κάποιο τρόπο θυμίζει έρημο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Λέκκας.

Σοβαρά προβλήματα στις προσαπογειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου έχουν προκαλέσει οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Ακυρώσεις πτήσεων

Εξαιτίας των ισχυρών νοτιάδων και της αφρικανικής σκόνης, ακυρώθηκαν οι μεσημεριανές και απογευματινές αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροσκαφών. Το πρόβλημα οξύνθηκε από το μεσημέρι και μετά, οπότε το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έφτασε στην κορύφωσή του.

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Διχασμένη η Ελλάδα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων… Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, χιόνια έπεσαν σε πολλές ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας!

The post Η επέλαση αφρικανικής σκόνης «θάβει» την Κρήτη – Μηδενική ορατότητα και ιατρικές συστάσεις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα