Η επιστήμη μίλησε: Ναι, τρώμε πλαστικές ύλες!

Η εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών από πλαστικά αντικείμενα τις τελευταίες δεκαετίες είναι διαπιστωμένο ότι έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Πολύ μεγάλος αριθμός από θαλάσσια ζώα και θαλασσοπούλια χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους εξαιτίας της ακούσιας κατανάλωσης πλαστικών αντικειμένων.

Είναι επίσης δεδομένο ότι τα ψάρια καταναλώνουν πλαστικές ύλες οι οποίες εισέρχονται έτσι στην διατροφική αλυσίδα. Οι επιστήμονες θεωρούσαν πολύ πιθανό (στα όρια του δεδομένου) ότι η κατανάλωση θαλασσινών από τον άνθρωπο έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχονται στον οργανισμό του και τα πλαστικά που έχουν καταναλώσει

προηγουμένως τα θαλάσσια όντα που βρίσκονται στο πιάτο του.

Κάποιες μελέτες είχαν δείξει ότι οι Ευρωπαίοι βάζουν μέσω της διατροφής τους στον οργανισμό του έντεκα χιλιάδες πλαστικά κομμάτια ετησίως. Μάλιστα οι μελέτες αυτές έδειχναν ότι οι πλαστικές ύλες δεν καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό μόνο από την κατανάλωση θαλασσινών αλλά και από την κατανάλωση συσκευασμένων τροφών μέσα στις οποίες υπάρχουν υπολείμματα των συσκευασιών. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση νερού και αναψυκτικών που βρίσκονται σε πλαστικά μπουκάλια.

Τα ψάρια καταναλώνουν πλαστικές ύλες οι οποίες εισέρχονται έτσι στην διατροφική αλυσίδα

Ομως μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αποδείξεις για την ακούσια κατανάλωση πλαστικών από τον άνθρωπο. Ερευνητές της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας και του Πανεπιστημίου της Βιέννης αποφάσισαν να διαπιστώσουν τι τελικά συμβαίνει. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent οι ερευνητές μελετώντας τα κόπρανα ανθρώπων από οκτώ χώρες (Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρωσία, Φινλανδία, Ιαπωνία) εντόπισαν την παρουσία μικροπλαστικών. Μάλιστα σε κάποια δείγματα εντοπίστηκε η παρουσία εννέα διαφορετικών ειδών μικροπλαστικών. Πιο συχνή παρουσία έχουν τα σωματίδια από πολυπροπυλένιο (ΡΡ) και τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά μέσο όρο κάθε δείγμα περιείχε 20 σωματίδια μικροπλαστικών ανά δέκα γραμμάρια κοπράνων. Τα σωματίδια είχαν διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών.

Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο Γαστρεντερολογίας της οργάνωσης Ευρωπαίων Γαστρεντερολόγων United Europe Gastroenterology (UEG Week), που πραγματοποιείται στην Βιέννη.

«Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της και επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν εδώ και καιρό, ότι τα πλαστικά τελικά φθάνουν στο ανθρώπινο έντερο», δήλωσε ο δρ. Φίλιπ Σβαμπλ, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό», πρόσθεσε, «γεννά ιδιαίτερη ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει, ιδίως για τους ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις. Τα πιο μικρά σωματίδια μικροπλαστικών είναι ικανά να διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος, στο λεμφικό σύστημα, ακόμη και στο ήπαρ. Πρέπει πλέον να κάνουμε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία».

The post Η επιστήμη μίλησε: Ναι, τρώμε πλαστικές ύλες! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα