Η Ευρωβουλή ψηφίζει τον νέο πρόεδρό της

Για την Ευρώπη είναι μια κρίσιμη ημέρα η σημερινή. Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν τον διάδοχο του Μάρτιν Σουλτς για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αποσύρεται έπειτα από πέντε χρόνια στο τιμόνι της Ευρωβουλής.

Οι υποψήφιοι ήταν επτά εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας το πρωί της Τρίτης, ωστόσο αν δεν προκύψει νικητής από τον πρώτο γύρο, οι ίδιοι ή καινούργιοι υποψήφιοι μπορούν να προστεθούν στους επόμενους γύρους. Παρακολουθήστε τις ομιλίες των υποψηφίων και όλες τις ψηφοφορίες από τις 10.00πμ (ώρα Ελλάδος).

Πρόγραμμα εκλογής προέδρου

Η

διαδικασία για την εκλογή προέδρου ξεκίνησε στις 10.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), με τις ομιλίες των υποψηφίων και ακολουθούν οι ψηφοφορίες (μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι και τέσσερις μυστικές ψηφοφορίες), υπό την επίβλεψη του απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς.

Αρχικά ως υποψήφιοι δηλώθηκαν οι: Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία), Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία), Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), Γκι Φέρχοφστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο).

Ωστόσο λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας ο Γκι Φέρχοφστατ απέσυρε την υποψηφιότητά του. «Ο Γκι Φέρχοφστατ μόλις πριν από λίγα λεπτά μού είπε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, για να ακολουθήσουν χειροκροτήματα αλλά και φωνές έκπληξης στην αίθουσα της Ολομέλειας. Παράλληλα άλλωστε ο Φέρχοφστατ ανακοίνωσε τη συνεργασία της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε μια προσπάθεια, όπως είπε, η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις (ο βέλγος πολιτικός ανέφερε χαρακτηριστικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ).

Αναλυτές προεξόφλησαν πως αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι στη θέση του προέδρου της Ευρωβουλής.

Μετά την πρώτη ψηφοφορία κατέστη σαφές ότι η μάχη θα κρινόταν ανάμεσα σε δύο Ιταλούς. Τον Αντόνιο Ταγιάνι και τον Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλδημοκρατών.

The post Η Ευρωβουλή ψηφίζει τον νέο πρόεδρό της appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα