Είναι καλή στρατηγική να… βουτάς για το χρυσό μετάλλιο;

H γραμμή του τερματισμού ήταν μπροστά της. Ενιωθε ότι το χρυσό μετάλλιο μπορεί να το πιάσει. Και τότε η Σόνε Μίλερ, η δρομέας των 400 μ. από τις Μπαχάμες, βούτηξε. Επεσε στο σκληρό μπλε ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου του Ρίο, χωρίς να ξέρει καν γιατί το έκανε. «Το μόνο πράγμα που σκεφτόμουν ήταν το χρυσό. Το επόμενο πράγμα που κατάλαβα ήταν ότι ήμουν πεσμένη κάτω», είπε η 22χρονη Μίλερ στο BBC. Το σώμα

της γέμισε πληγές. Δεν το καταλάβαινε. Δεν μπορούσε να κινηθεί. Είχε κερδίσει το χρυσό. Το καταλάβαινε άραγε;

Η νίκη της Μίλερ στον τελικό των 400 μ. ήταν ανάλογα δραματική με την καταπόνηση που δέχεται το σώμα μιας γυναίκας στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Οπως στα 400 μ. με εμπόδια για τους άνδρες, το γαλακτικό οξύ που συγκεντρώνεται στους μύες στα τελευταία μέτρα θολώνει το μυαλό. Αθλητές έχουν περιγράψει τα τελευταία μέτρα ως ένα σκοτεινό τούνελ όπου δεν βλέπουν τίποτα, απλά έχουν προπονηθεί να συνεχίσουν να τρέχουν μέχρι το τέλος με όσες δυνάμεις τους έχουν απομείνει. Ε, η Μίλερ αφού έτρεξε όσο έτρεξε, βούτηξε στο τέλος. Και κέρδισε το χρυσό!

Το φώτο-φίνις ανέδειξε τη Μίλερ πρώτη (πηγή BBC)

Είναι αυτό μια καλή στρατηγική για να κερδίσεις; Αυτό θα αναρωτιέται η Αμερικανίδα Αλισον Φίλιξ, τέσσερις φορές χρυσή ολυμπιονίκης, που έχασε το χρυσό με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο: Η Μίλερ είχε επίδοση 49.44, ενώ η σπουδαία Αμερικανίδα, η οποία με ένα φοβερό σπριντ στα τελευταία 100 μέτρα είχε καλύψει τη διαφορά που τη χώριζε με την κοπέλα από τις Μπαχάμες και φαινόταν να νικάει, κατέγραψε χρόνο 49.51. Τρίτη ήταν η Σερίκα Τζάκσον με 49.84.

Η Μίλερ στο ταρτάν. Για πολλά λεπτά έμεινε εκεί χωρίς να έχει πολυκαταλάβει τι έκανε και τι κατάφερε (Reuters)

«Ηταν απλά μια αντίδραση. Δεν το έχω ξανακάνει. Εχω παντού πληγές στο σώμα μου. Και εγκαύματα. Δεν ξέρω τι συνέβη. Το μυαλό μου σταμάτησε να δουλεύει. Κάποια στιγμή άκουσα τη μητέρα μου να φωνάζει “σήκω πάνω! σήκω πάνω!”. Τότε το κατάλαβα. Είπα στον εαυτό μου: “Οk, νίκησα!”» είπε η Μίλερ αφού σηκώθηκε και έμαθε ότι είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

Η στιγμή του τερματισμού. Η Σόνα Μίλερ (αριστερά) βουτάει. Η Αλισον Φίλιξ χάνει το χρυσό (Reuters)

Ο προπονητής της, ο Λανς Μπάουμαν είπε ότι η Σόνα «δεν το έκανε επίτηδες. Απλά τα είχε δώσει όλα και τα πόδια της την εγκατέλειψαν». Είχε ξεκινήσει την κούρσα με όλη της τη δύναμη, χωρίς να φυλάει δυνάμεις. Για 300 μέτρα προηγούταν καθαρά. Και τότε άρχισε η μεγάλη αντεπίθεση της Φίλιξ. Η οποία την πρόλαβε. Και τελικά την είδε να βουτάει. Και να της βουτάει το χρυσό μετάλλιο.

The post Είναι καλή στρατηγική να… βουτάς για το χρυσό μετάλλιο; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα