Το Μαξίμου ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά

Πρωτόγνωρες συνθήκες, για τα πολιτικά και πολιτειακά πράγματα της χώρας διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντιστυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Και η κυβέρνηση δέχεται πλέον πυρά από κάθε κατεύθυνση: η αντιπολίτευση την εγκαλεί για μεθοδεύσεις που οδηγούν ως και σε εκτροπή, ενώ οι φορείς των δικαστών επικρίνουν με αμεσότητα τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, εστιάζοντας, φυσικά, στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κινείται θεσμικά προς δύο κατευθύνσεις: εκκινεί τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

και αναμένεται να παρουσιάσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση που προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς. Παράλληλα συνεχίζει να βάλλει κατά της Δικαιοσύνης, ενώ οι εκπρόσωποι, θεσμικοί και «επικοινωνιακοί», διατηρούν υψηλούς τόνους. Όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, «αν πράγματι η Ν.Δ. υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5 μ.μ. στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλει στην συγκρότησή του». Εκ των πραγμάτων, ο Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να αναβάλει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί αργότερα, όταν υποχωρήσει η επικοινωνιακή ένταση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες.

Η αντιπολίτευση, όπως ήταν αναμενόμενο, εντείνει την κριτική της προς την κυβέρνηση, ζητεί την παραίτηση Παππά και, φυσικά, η ΝΔ ζητεί εκλογές. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που σκοπεύει να παρουσιάσει αναλυτικά σχέδιο αδειοδότησης, κάλεσε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι θα γίνει με τα κανάλια; Η κυβέρνηση σκοπεύει να χορηγήσει προσωρινές άδειες στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος Παππά, καθώς θεωρεί ότι ο νόμος δεν είναι αντισυνταγματικός στο σύνολο του, αλλά μόνο ως προς το σημείο για το ΕΣΡ. Ωστόσο και εδώ εγείρεται θέμα: πώς μπορούν να χορηγηθούν προσωρινές άδειες όσο δεν υπάρχει ΕΣΡ;

Οι αντιδράσεις των δικαστικών
Ο αναβρασμός στον δικαστικό κόσμο, μετά τις δηλώσεις Γεροβασίλη, αποτυπώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελών, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Επιρρίπτεται ευθύνη στο δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις.»

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
«Καλώ τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. Είναι χρέος μας να αποκαταστήσουμε την πολιτική ομαλότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εκλογές» επισήμανε κατά τη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Είναι ταυτόχρονα χρέος μου είναι να δώσω λύση και στο τραγικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο τηλεοπτικό τοπίο. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία καταθέτει άμεσα εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπισή του. Η πρόταση επαναφέρει στο Ε.Σ.Ρ. τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο περιορισμό του αριθμού των καναλιών, που πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «δεν υπάρχει κάτι χειρότερο και πιο επικίνδυνο σε μια Δημοκρατία, από μια κυβέρνηση που δεν ξέρει να χάνει».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

«Η κυβέρνηση διατηρεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή της νομιμότητας… Ας μην πανηγυρίζει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης γιατί εκτίθεται» απάντησε ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την επαναφορά της διαδικασίας αδειοδότησης στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Και πανηγυρίζει προσπερνώντας το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα είναι που υπονόμευσαν συστηματικά, ακόμα και πριν μερικές ημέρες, την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου» δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική νομιμότητα. Ενδιαφέρεται να μην γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Και να συνεχίσει το καθεστώς αυθαιρεσίας, που η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η εγχώρια διαπλοκή επέβαλλαν επί 27 χρόνια σε βάρος του δημοσίου Συμφέροντος. «Ας μην μιλάνε αυτοί για Κράτος Δικαίου και αποτελεσματικότητα του κράτους» πρόσθεσε.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλες τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ

The post Το Μαξίμου ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα