Ο ρόλος των Τ-κυττάρων στην καταπολέμηση της λευχαιμίας

Περισσότεροι από τους μισούς καρκινοπαθείς που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο και οι γιατροί τούς έδιναν μόλις λίγους μήνες ζωής απαλλάχθηκαν εντελώς από τη νόσο αφού υποβλήθηκαν σε μια πειραματική θεραπεία με Τ-κύτταρα, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή αμύνης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Οπως επισημαίνει ο Αλαν Γιούχας στον Guardian, στο 94% των ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία τα συμπτώματα της νόσου εξαφανίστηκαν τελείως μετά την εφαρμογή της θεραπείας, ενώ σε ασθενείς με άλλους αιματολογικούς

καρκίνους βελτίωση παρουσίασε το 80% και πάνω από το μισό απαλλάχθηκε τελείως από την αρρώστια!

«Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, ο βαθμός θετικής αντίδρασης σε αυτή τη θεραπεία από ασθενείς σε τόσο προχωρημένο στάδιο είναι κάτι άνευ προηγουμένου στα ιατρικά χρονικά» διευκρίνισε μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Εταιρίας για τα Επιτεύγματα της Επιστήμης ο ερευνητής Στάνλεϊ Ρίντελ.

Ακόμα πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε στη σύνοδο η αιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου, Κιάρα Μπονίνι, η οποία υπογράμμισε πως δεν έχει δει τα τελευταία 15 χρόνια ποσοστά πλήρους ίασης μεγαλύτερα από αυτά που παρουσίασε η μέθοδος με τα Τ-κύτταρα. «Πρόκειται για μια αληθινή επανάσταση» κατέληξε εμφατικά.

Είκοσι από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρουσίασαν συμπτώματα υψηλού πυρετού, υπότασης και νευροτοξικότητας ενώ δύο από αυτούς απεβίωσαν

Στη θεραπεία αυτή οι γιατροί αφαιρούν ανοσοποιητικά κύτταρα από τους ασθενείς στα οποία προσκολλούν αισθητηριακά μόρια που αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, όπως άλλα Τ-κύτταρα χτυπούν τη γρίπη και πολλές ακόμα ιώσεις. Στη συνέχεια εισάγουν ξανά τα κύτταρα στο σώμα.

Οι έρευνες μέχρι στιγμής έχουν βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένους αιματολογικούς καρκίνους και οι ερευνητές συνειδητοποιούν τώρα πως ήρθε η ώρα να συμπεριλάβουν και τους όγκους, ώστε να καταφέρουν οι μακροχρόνια άρρωστοι να απαλλαγούν από αυτούς. Συχνά τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να περνούν απαρατήρητα από τις άμυνες του οργανισμού ή απλά να τις υπερφαλαγγίζουν και να αναγκάζουν στη συνέχεια το ανοσοποιητικό μας σύστημα να καταπονείται απ΄ την υπερπροσπάθεια να καταδιώξει και να εξοντώσει τον εισβολέα.

Η θεραπεία με Τ-κύτταρα θεωρείται συχνά ως ύστατη λύση γιατί ο εκ βάθρων προγραμματισμός του ανοσοποιητικού συστήματος συνοδεύεται από επικίνδυνες για την υγεία παρενέργειες, όπως το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών και η υπερφόρτωση της άμυνας των κυττάρων. Είκοσι από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρουσίασαν συμπτώματα υψηλού πυρετού, υπότασης και νευροτοξικότητας ενώ δύο από αυτούς απεβίωσαν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η χημειοθεραπεία είχε αποτύχει να φέρει κάποια βελτίωση στους καρκινοπαθείς προτού εκείνοι υποβληθούν στη μέθοδο ίασης με Τ-κύτταρα.

«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ανακάλυψη κάποιου σκευάσματος το οποίο θα θεραπεύσει αναρίθμητους ανθρώπους» υπογραμμίζει η Μπονίνι. Και εκφράζει την ελπίδα πως η τροποποιημένη μνήμη των Τ-κυττάρων (τα οποία «θυμούνται» επί 2 έως 14 χρόνια την αρρώστια που εξουδετέρωσαν) θα οδηγήσει σταδιακά σε μια μακροπρόθεσμη θωράκιση εναντίον του καρκίνου, καθώς αυτά θα μπορούν να εντοπίζουν και να εξοντώνουν τον καρκίνο προτού κάποιο άτομο συνειδητοποιήσει καν ότι προσβλήθηκε!

The post Ο ρόλος των Τ-κυττάρων στην καταπολέμηση της λευχαιμίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τ-κύτταρα,t-kyttara