Η νίκη του Αμπε «τελειώνει» τον αναγκαστικό πασιφισμό της Ιαπωνίας

Η ευρεία εκλογική επιτυχία του Σίνζο Αμπε στην αναμέτρηση της Κυριακής στην Ιαπωνία δεν διατηρεί απλώς στην εξουσία έναν πολιτικό με μάλλον επιτυχημένες -αν και κάπως αμφιλεγόμενες- πολιτικές στον οικονομικό τομέα. Bάζει την πολιτική σκηνή και τη χώρα μπροστά σε κρίσιμα ερωτήματα.

Εν μέσω κρίσης στην κορεατική χερσόνησο και με δεδομένο τον κινεζικό μεγαλοϊδεατισμό, η Ιαπωνία πιέζεται εσωτερικά να επαναπροσδιορίσει τη στάση

της στον κόσμο.

Η Λαϊκή Κίνα πάντα προκαλεί ανησυχία στο Τόκιο και διεκδικεί χώρο, ενώ παράλληλα υπάρχει η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ-ουν, ένας άτακτος και απρόβλεπτος γείτονας με πυρηνικά και πυραύλους.

Μπορεί η Ιαπωνία να μείνει ειρηνική σε έναν κόσμο που χτυπά τα τύμπανα του πολέμου; Μήπως είναι πια ώρα να τελειώσει μια πασιφιστική παράδοση που είχε επιβληθεί μέσα από τις στάχτες των ατομικών βομβών και του ολέθρου που είχε οδηγήσει ο μιλιταρισμός;

Μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, η Ιαπωνία υιοθέτησε μεταπολεμικά, το 1947, ένα δόγμα πασιφισμού. Το άρθρο 9 του Συντάγματος, με το οποίο ο ιαπωνικός λαός αποκηρύσσει ρητά και «για πάντα» τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης διαφορών, μπορεί να αναθεωρηθεί στο προσεχές μέλλον, συμφωνούν ιάπωνες και μη αναλυτές. Είναι ένας αναχρονισμός σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει πολύ, προσθέτουν.

Οι δαπάνες για τις -καλά εξοπλισμένες- ένοπλες δυνάμεις (που λέγονται επίσημα «Δυνάμεις Αυτοάμυνας») είναι περίπου στο 1% του ΑΕΠ, ποσό αναλογικά μικρότερο από άλλες χώρες. Ωστόσο λόγω του τεράστιου μεταπολεμικού ΑΕΠ, στην πραγματικότητα ανέρχονται σε ύψος δεκάδων δισ. δολαρίων.

Για την αναθεώρηση υπάρχουν διαφωνίες και από την Αριστερά αλλά και μέρος της Δεξιάς, αλλά ο Αμπε με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που φαίνεται να κατέχει ο συνασπισμός του στη Βουλή μπορεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση, την οποία επιθυμούν σφόδρα οι εθνικιστές Ιάπωνες που στηρίζουν τον Αμπε.

Πάντως, ο ίδιος δεν φαινόταν να βιάζεται, προφανώς επιθυμώντας να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το θέμα. «Δεν σκοπεύω να την προτείνω μόνο με τη στήριξη του κυβερνώντος συνασπισμού. Θα προσπαθήσουμε να έχουν τη συναίνεση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού», τόνισε.

Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο (Imperial Household Agency of Japan/HANDOUT via Reuters )

Σε κάθε περίπτωση, μια ολόκληρη εποχή για την Ιαπωνία θα τελειώσει τα επόμενα χρόνια με την -εμμέσως πλην σαφώς- διακηρυγμένη πρόθεση του αυτοκράτορα Ακιχίτο να παραιτηθεί υπέρ του γιου του Ναρουχίτο.

Από τον πατέρα του ο Ακιχίτο, εκτός βέβαια από τον Θρόνο των Χρυσανθέμων, κληρονόμησε μια στάση σχεδόν πλήρους απομάκρυνσης από την πολιτική ζωή. Αγαπητός στους Ιάπωνες σαν σύμβολο ενότητας, ο μοναδικός μονάρχης στον πλανήτη με τον τίτλο του αυτοκράτορα ετοιμάζεται να παραιτηθεί (μέσα στο 2019, σύμφωνα με πληροφορίες) καθώς η κυβέρνηση Αμπε ετοιμάζει το περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο.

Γιος του Χιροχίτο, του αυτοκράτορα που κατηύθυνε τη χώρα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποδέχτηκε την ταπεινωτική συνθηκολόγηση μετά τον βομβαρδισμό με τα πυρηνικά της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ο Ακιχίτο ίσως να είναι αυτός που θα κλείσει έναν μεγάλο κύκλο στην ιαπωνική ιστορία.

Για πρώτη φορά από το 1945 η χώρα ετοιμάζεται να βγει σχεδόν με επιθετικότητα στον κόσμο, ενώ γείτονες και μη να κοιτούν με κάποια -εύλογη- ανησυχία.

The post Η νίκη του Αμπε «τελειώνει» τον αναγκαστικό πασιφισμό της Ιαπωνίας appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα