Η Σ. Αραβία αλλάζει τα πάντα γύρω από το πετρέλαιο

Οταν ακούμε τη λέξη πετρέλαιο πάντα το μυαλό μας πηγαίνει σε εκείνο το σημείο του χάρτη που βρίσκεται νοτιοανατολικά από την Ελλάδα. Στην περιοχή που αρχίζει από την Κύπρο και εκτείνεται μέχρι και το τέλος της Ερυθράς Θάλασσας, μέχρι τον κόλπο του Αντεν στο Τζιμπουτί, μέχρι το ακρωτήρι στα βόρεια της Σομαλίας.

Και, προφανώς, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι

η Σαουδική Αραβία. Τα υπόλοιπα, Ιράν, Ιράκ, Συρία, Ομάν, Υεμένη, Ερυθραία κλπ. έπονται. Οι Σαουδάραβες είναι το πρώτο όνομα στην περιοχή, οι Σαουδάραβες είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο, οι Σαουδάραβες ορίζουν τα πάντα στον κόσμο. Και είναι οι Σαουδάραβες που αποφασίζουν τώρα να αλλάξουν τον εαυτό τους, να αλλάξουν τα πάντα πάνω στον πλανήτη. Κι αυτό γιατί εδώ και κάτι ώρες οδεύουν στην μεταπετρελαϊκή εποχή.

Οπως ανακοίνωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υπουργός Αμυνας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα άναψε το «πράσινο φως» στο 15ετές πλάνο, το οποίο φιλοδοξεί όχι μόνο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κινείται η παγκόσμια οικονομία, γενικότερα.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, το πλάνο περιλαμβάνει ριζική διαφοροποίηση στο μοντέλο παραγωγής, αλλά και αρκετές ιδιωτικοποιήσεις σε εταιρείες και επενδυτικά χαρτοφυλάκια τα οποία μέχρι στιγμής διαχειρίζεται το ίδιο το κράτος. Και, προφανώς, όλα αυτά δεν γίνεται να μη συνοδευτούν με αυξήσεις στους φόρους.

Το πρόγραμμα ονομάζεται Saudi Vision 2030 και –όπως φαίνεται από τον τίτλο του- φιλοδοξεί σε 15 χρόνια από σήμερα να έχει αλλάξει όλα όσα ξέραμε για τον πετρελαϊκό γίγαντα.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ανακοινώνει το σχέδιο / photo: REUTERS

Ακριβώς μετά τις σχετικές ανακοινώσεις από τον Βασιλιά Σαλμάν, πριν ο Μπιν Σαλμάν δώσει τις λεπτομέρειες σε ειδική συνέντευξη Τύπου, το χρηματιστήριο στο Ριάντ σημείωσε ράλι ανόδου, κάτι που είχε αρκετούς μήνες να συμβεί. Υπενθυμίζεται πως εδώ και δύο χρόνια, στη Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει να επικρατεί ανησυχία για την πορεία της οικονομίας, η οποία σχετίζεται άμεσα και εξαρτάται –σχεδόν αποκλειστικά- από τον «μαύρο χρυσό». Οι πόλεμοι σε Συρία και Υεμένη, οι σχεδόν ψυχροπολεμικές σχέσεις με το Ιράν και η απειλή του ISIS στην ευρύτερη περιοχή έχουν κάνει τον Βασιλιά Σαλμάν να αναθεωρήσει αρκετές από τις πολιτικές που για δεκαετίες ολόκληρες ακολουθούσε το βασίλειό του.

Οπως παραδέχτηκε και ο Μπιν Σαλμάν, η ραγδαία πτώση στις τιμές του πετρελαίου (από τα 100 δολάρια του 2014 στα 40 που είναι περίπου τώρα) αποτελεί βασικό λόγο για την εν λόγω απόφαση. Μία απόφαση η οποία υπαγορεύει την αποκρατικοποίηση του 5% της Aramco, του ενεργειακού κολοσσού που κινεί τα νήματα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τον «μαύρο χρυσό.

Χωρίς πετρέλαιο από το 2020 και μετά

Εντάξει, στο… μιλητό λέμε πολλά. Ειδικά όταν αυτό το μιλητό αφορά τις εξαγγελλίες. Με βάση τα όσα λέγονται από τα επίσημα χείλη η χώρα «μπορεί να ζήσει και χωρίς πετρέλαιο από το 2020 και μετά».

Οπως αναλύουν οι οικονομολόγοι, η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να μετατραπεί σε χώρα επενδύσεων και να πετάξει από πάνω της την ταμπέλα της χώρας πετρελαίου. Και οι εκτιμήσεις τους είναι αντίστοιχες με αυτές της βασιλικής οικογένειας. Η όλη διαδικασία θα δημιουργήσει χαρτοφυλάκια δύο τρισεκατομμυρίων. Οχι και τόσο ευκαταφρόνητο το ποσό, έτσι;

Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν / photo: Reuters

Το παρασκήνιο για το σχέδιο

Ωστόσο, όσο φιλόδοξο κι αν είναι το εν λόγω σχέδιο, όσο σημαντικό κι αν είναι για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, άλλο τόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο παρασκήνιό του. Η σύλληψη και η εκτέλεσή του φαίνεται πως ανήκουν αποκλειστικά στον Μπιν Σαλμάν. Ο υπουργός Αμυνας είναι ο γιος του βασιλιά Σαλμάν και είναι ο διάδοχος του θρόνου του. Προφανώς, έχει τον τίτλο του πρίγκιπα στη χώρα του. Είναι μόλις 30 και έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια από διεθνείς αναλυτές, αφού όλοι οι υπόλοιποι… άρχοντες είναι σημαντικά μεγαλύτεροί του ηλικιακά.

Και όσο έχει κερδίσει τους πολίτες της χώρας του με τις ιδέες και τις πράξεις του, άλλο τόσο έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που το κύριο πράγμα που τον διακρίνει είναι η φιλοδοξία του. Μία φιλοδοξία που έκανε τη Σαουδική Αραβία να μπλέξει ακόμη περισσότερο στον πόλεμο της Υεμένης, κάτι που αποτελεί εξάλλου και το χαρτοφυλάκιο του Μπιν Σαλμάν.

The post Η Σ. Αραβία αλλάζει τα πάντα γύρω από το πετρέλαιο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα