Η Σόφια και τα Σκόπια στήνουν άξονα – τι κάνει η Αθήνα;

06:54 4/8/2017 - Πηγή: Protagon

Ενα σύμφωνο καλής γειτονίας και συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε στις αρχές της εβδομάδας στα Σκόπια από τους πρωθυπουργούς της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, φαίνεται πως αλλάζει πολλά στους συσχετισμούς στα Βαλκάνια. Και την ίδια στιγμή αναδεικνύει την ελληνική απομόνωση.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, η υπογραφή του συμφώνου είναι σημαντική, αφενός επειδή ανατρέπει δεδομένα προηγούμενων ετών μεταξύ των δύο χωρών και

αφετέρου, επειδή εκτιμάται ότι περιπλέκει σημαντικά τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ ή τουλάχιστον εξασθενεί κατά πολύ την ελληνική θέση.

Το σύμφωνο μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας αφορά τις επιδιώξεις της πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τις εμπορικές σχέσεις και εμμέσως το ονοματολογικό.

Κατά τα όσα αναφέρουν οικονομικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έπειτα από αυτήν την εξέλιξη μπορεί να θεωρείται βέβαιη μία ουδέτερη στάση της Βουλγαρίας (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), στο θέμα της ονομασίας, ιδίως δε από την στιγμή που με την υπογραφή του συμφώνου ξεπεράστηκε και ένα σημαντικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών: Η Βουλγαρία ήταν μεν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» το 1992, όμως ουδέποτε είχε αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας». Κατά τη Σόφια, επρόκειτο για Βουλγάρους και βουλγαρική γλώσσα. Oμως το συγκεκριμένο σύμφωνο υπογράφηκε, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στις δύο χώρες «στην“μακεδονική” γλώσσα, σύμφωνα με το Σύνταγμα της “Μακεδονίας” και στη βουλγαρική, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας».

Υπό τις συνθήκες αυτές, μία νέα κατάσταση δείχνει να διαμορφώνεται στην περιοχή, με την Ελλάδα για μία ακόμη φορά να είναι ουραγός και παρατηρητής των εξελίξεων.

Κατά τα όσα σημειώνουν έλληνες οικονομικοί παράγοντες με πολυετή δραστηριότητα στις δύο χώρες, η Βουλγαρία στην ουσία «προσαρτά» ατύπως την πΓΔΜ, μέσω μίας δυναμικής οικονομικής και διπλωματικής επέκτασης.

Η βουλγαρική οικονομία βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη, σε βαθμό που αναζητούνται εργατικά χέρια και στελέχη για τομείς δυναμικούς, όπως η πληροφορική και οι σχετικές υπηρεσίες. Η κατ’ ουσίαν κοινή γλώσσα διευκολύνει την επέκτασή της στα γειτονικά Σκόπια, όπου την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση αναζητεί ερείσματα που μπορεί να παράσχει η Σόφια για τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες, οι οποίες στηρίζονται και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι ίδιες οικονομικές πηγές μιλούν για άλλη μία χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας. «Θα έπρεπε αυτήν την επεκτατική πολιτική να έχουμε ακολουθήσει εμείς εδώ και πολύ καιρό, προσαρτώντας οικονομικά την πΓΔΜ», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το σύμφωνο που υπογράφηκε μεταξύ άλλων προβλέπει την στήριξη των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων της πΓΔΜ από την Βουλγαρία, τη διμερή και πολυμερή συνεργασία, την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και των επικοινωνιών, την απλούστευση των τελωνειακών και συνοριακών διαδικασιών, την κατανομή κονδυλίων για περιφερειακά και διασυνοριακά έργα υποδομής και την διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών…

The post Η Σόφια και τα Σκόπια στήνουν άξονα – τι κάνει η Αθήνα; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα