Η Σούπερ Λιγκ της μεταπολίτευσης

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Οχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Οχι χωρίς σχέδιο και συντονισμένη προσπάθεια. Η πρώτη αγωνιστική της νέας σεζόν, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, θα μπορούσε -κάλλιστα- να είναι η τελευταία της προηγούμενης. Το θέαμα ήταν το ίδιο ανυπόφορο, τα γήπεδα το ίδιο μισοάδεια και η οργάνωση το ίδιο ανύπαρκτη όπως πέρυσι.

Στα Χανιά δεν υπήρχε ασθενοφόρο για να πάει τον Μολέντο (που έβγαλε τον αγκώνα του) στο νοσοκομείο. Στη Λιβαδειά

το τερέν ήταν για να βόσκουν πρόβατα – και οι μπάλες ξεφούσκωναν μυστηριωδώς, η μία μετά την άλλη. Κοκορομαχίες προπονητών (που αποβλήθηκαν), κακές διαιτησίες και «άγια άμυνα», συμπλήρωσαν το θλιβερό σκηνικό.

Θλιβερό. Ο Μολέντο περίμενε για ώρα να επιβιβαστεί στο ασθενοφόρο έξω από το γήπεδο του Πλατανιά

Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ είναι ένα είδος couleur locale. Μια εμπειρία που ο επισκέπτης πρέπει να ζήσει, εάν θέλει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της Ελλάδας. Ακόμη 11 αγώνες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών – πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο. Κεντρικός χορηγός βρέθηκε έπειτα από δύο χρόνια – ας είναι καλά ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης μιας εκ των ΠΑΕ, που έδωσε κάτι «ψιλά». Οι διαιτητές είναι απλήρωτοι από πέρυσι. «Γράφτα». Και το πώς θα διεξαχθεί το Πρωτάθλημα, το μάθαμε μόλις μία μέρα πριν από την έναρξή του.

Κι όμως, υπάρχει κάτι που άλλαξε, κάτι που δίνει ελπίδα: το… κατάστημα λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πέρασε στα χέρια μιας εκλεγμένης (με σκορ 48-21) διοίκησης, από την οποία απουσιάζουν οι παράγοντες που πρωταγωνίστησαν στις περιβόητες κασέτες της ΕΥΠ – και σήμερα διώκονται ακόμη και για κακουργήματα. Οι νέοι, άφθαρτοι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου μας θα ενεργούν υπό την εποπτεία των ξένων (FIFA, UEFA), για την περίπτωση που ενδώσουν στους πειρασμούς, όπως οι προκάτοχοί τους. Μία επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα είναι πως το βάζο με το μέλι -η Διαιτησία- δεν θα βρίσκεται στα χέρια τους.

O Βαγγέλης Γραμμένος, νέος πρόεδρος της ΕΠΟ

Ο νέος αρχιδιαιτητής, ο Πορτογάλος Μέλο Περέιρα -διάσημη «σφυρίχτρα» της Ευρώπης στα νιάτα του- δεν θα έχει εργοδότη την ΕΠΟ, αλλά θα δίνει λογαριασμό στη FIFA και στην UEFA. Η πρώτη του κίνηση κατέδειξε τις προθέσεις του. Κανένας από τους… χιλιοτραγουδισμένους ρέφερι του παρελθόντος (αρκετοί από τους οποίους είναι υπόδικοι) δεν μπήκε στους πίνακες για τη νέα σεζόν.

Παράγοντες, διαιτητές και βοηθοί, παρατηρητές και αθλητικοί δικαστές, είχαν διαμορφώσει ένα τέρας που ήλεγχε και κατηύθυνε τα πάντα. Το πώς, αποτυπώθηκε με κάθε λεπτομέρεια στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο αυτής της οργάνωσης που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «εγκληματική». Οι νομικές αστοχίες της έρευνας μπορεί να βοηθήσουν τους ενόχους να γλιτώσουν τη φυλακή, όμως το τέρας ξεδοντιάστηκε. Το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτή η αίσθηση -μακάρι να μην αποδειχθεί ψευδαίσθηση- πέρασε αμέσως στα γήπεδα. Πολλές από τις διαιτησίες της πρώτης αγωνιστικές ήταν κακές. Κι όμως, «δεν άνοιξε μύτη».

Η εικόνα γνώριμη. Αδειες κερκίδες στα περισσότερα ελληνικά γήπεδα

Η αξιοπιστία είναι απαραίτητη για ένα ελκυστικό πρωτάθλημα, όμως δεν αρκεί. Οι 16 σύλλογοι της Σούπερ Λιγκ θα εισπράξουν, εφέτος, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τους 30 εκατομμύρια ευρώ – έξι λιγότερα από πέρυσι. Η εμπορική αξία του ελληνικού πρωταθλήματος κατρακυλά εδώ και χρόνια. Τους «προεδράρες» τους βόλευε να πιστεύουν ότι το πρόβλημα ήταν η… τσιγκουνιά της Nova, κι όχι το απαξιωμένο τους προϊόν. Αναζήτησαν, επί μήνες, κάποιο κανάλι που θα τους έδινε περισσότερα. Μόνον η ΕΡΤ ενδιαφέρθηκε. Αλλά, αντί για τα τρία εκατομμύρια που περίμεναν ότι θα πάρουν (για 30 ματς), τους έδινε… 600.000 ευρώ.

Στη Λίγκα αρνούνται να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα δεν είναι πως τα χρήματα από την τηλεόραση όλο και λιγοστεύουν, αλλά ότι -για 12 από τις 16 ΠΑΕ- αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των συνολικών τους εσόδων. Για να έχουν μέλλον, το ποσοστό αυτό πρέπει να πέσει δραματικά, μάξιμουμ στο 25%. Αλλά, πώς να βρουν λεφτά από άλλες πηγές -χορηγούς, εισιτήρια, merchandising, κ.λπ.- με αυτό το «σύνδρομο της γάτας» που τους χαρακτηρίζει;

Τον περασμένο Μάρτιο έκαναν ένα βήμα μπροστά. Αποφάσισαν, με συντριπτική πλειοψηφία, τη μείωση των ομάδων (από 16 σε 14) και την ανάδειξη του Πρωταθλητή από τη διαδικασία των play-offs. Οπως τους είχαν συστήσει η Deloitte και η PwC. Στη συνέχεια, όμως, πέταξαν στα σκουπίδια τις σχετικές μελέτες που πέρυσι χρυσοπλήρωσαν. Οι ομάδες θα μείνουν 16 και τα play-offs δεν θα διεξαχθούν καθόλου, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2006-2007. Η προσπάθεια να γίνει το Πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό, σκόνταψε -πάλι- στα μικροσυμφέροντα των συνέταιρων της Λίγκας.

Καλή μπάλα, ας μην περιμένουμε ούτε εφέτος. Ούτε σε αυτή την πρώτη Σούπερ Λιγκ της μεταπολίτευσης. Ας αρκεστούμε σε όση ισονομία μπορούμε να έχουμε, κι ας ελπίσουμε πως το σασπένς θα μας βγάλει έως την Ανοιξη. Εάν ο Ολυμπιακός δεν ξεχωρίσει από πολύ νωρίς, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, το Πρωτάθλημα θα έχει -τουλάχιστον- ενδιαφέρον. Για όλα τα υπόλοιπα -σπουδαίους παίκτες, σύγχρονα γήπεδα, ωραία ατμόσφαιρα, συναρπαστικό θέαμα- υπάρχει το τηλεκοντρόλ.

The post Η Σούπερ Λιγκ της μεταπολίτευσης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα