Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, το ΕΣΡ και μια φιέστα

Με επικοινωνιακή αντεπίθεση και κυρίαρχο δόγμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί την ανανέωση με «παλαιά υλικά», επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έπειτα από τις αλλεπάλληλες εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης και τα πρώτα αρνητικά για την κυβέρνηση δημοσκοπικά δείγματα.

Η σύμπτωση της αρνητικής εικόνας που παρουσίασε η κυβέρνηση στις νέες δημοσκοπήσεις, με κύρια αιτία της υποχώρησής της το Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με το κύμα αρνητικής

δημοσιότητας, με αιχμή τους κομματικούς διορισμούς «ημετέρων» και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις, φέρνουν το Μέγαρο Μαξίμου σε κατάσταση προβληματισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, με αντικείμενο την επικύρωση της σύνθεσης του νέου ΕΣΡ. Εκτιμάται όμως ότι η άτυπη συμφωνία της προηγούμενης ηγεσίας της ΝΔ με την κυβέρνηση δεν βρίσκει εξ ορισμού σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη. Ετσι, η σύνθεση και η συγκρότηση σε σώμα του ΕΣΡ, ενδέχεται να αποδειχθεί το πρώτο πεδίο μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρωτοβουλία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Ασφαλιστικό αναλήφθηκε από την κυβέρνηση, με προφανή στόχο – όπως ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη – να ασκηθεί πίεση στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ, με το σκεπτικό ότι «δεν έχει θέσεις να παρουσιάσει»

Υπό τις συνθήκες αυτές, η επικείμενη συμπλήρωση της πρώτης επετείου από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015, οδήγησε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να διοργανώσει μία «φιέστα» την προσεχή Κυριακή, αλλά και να προχωρήσει σε έναν πολιτικό ελιγμό, ζητώντας την διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με θέμα το Ασφαλιστικό.

Η πρώτη πρωτοβουλία κρίθηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ως επιβεβλημένη, καθώς στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα εξακολουθεί να κυριαρχεί η αντίληψη ότι ο Πρωθυπουργός διαθέτει επικοινωνιακό και πολιτικό πλεονέκτημα και ότι μία δημόσια παρουσία ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, θα τονώσει το ηθικό του μηχανισμού και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ των οποίων τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα μούδιασμα, τουλάχιστον ως προς την διάθεση δημόσιας υποστήριξης των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.

Η πρωτοβουλία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση αναλήφθηκε από την κυβέρνηση, με προφανή στόχο -όπως ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη- να ασκηθεί πίεση στην αντιπολίτευση και ειδικότερα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ, με το σκεπτικό ότι «δεν έχει θέσεις να παρουσιάσει». Υπό αυτήν την έννοια, η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι βασίζεται στην βεβαιότητα ότι η νέα ηγεσία της ΝΔ θα αιφνιδιαστεί.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται ενώ η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά πάρει πίσω τις προτάσεις της για το Ασφαλιστικό και καθώς ετοιμάζεται να καταθέσει ένα νέο σχέδιο προς έγκριση στους δανειστές, το οποίο αυτήν την στιγμή παραμένει άγνωστο.

Μερίδα κυβερνητικών βουλευτών επιμένει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην εξουσία μπαίνει σε ένα ναρκοπέδιο, με πρώτους ορατούς κινδύνους να εντοπίζονται στο τρίπτυχο: ασφαλιστικό ελευθέρων επαγγελματιών και – κυρίως – αγροτών, νέο φορολογικό νομοσχέδιο και μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Βουλευτές προερχόμενοι από την επαρχία μάλιστα, δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες με αγωνία και βεβαιότητα ότι το ασφαλιστικό των αγροτών (που βασίζεται στον τριπλασιασμό των εισφορών τους) «δεν περνάει».

Στο περιβάλλον αυτό και καθώς οι επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου προς τον κ. Μητσοτάκη κλιμακώνονται καθημερινώς, η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα δώσει τον «τόνο» της πολιτικής αντιπαράθεσης των επόμενων ημερών.

The post Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, το ΕΣΡ και μια φιέστα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα