Η βασίλισσα των ουρανών

Oταν η Καρολάιν Μακόλ ανέλαβε τον Μάρτιο του 2010 τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην EasyJet του Στέλιου Χατζηιωάννου, όλα έμοιαζαν να είναι εναντίον της. Ο ομόλογός της στην Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι την χαρακτήρισε «some old media luvvie», «παλιομοδίτικη» σε ελεύθερη απόδοση, επειδή πριν πετάξει με την EasyJet κρατούσε τα ηνία

του ομίλου της Guardian.

Επειτα, η αεροπορική εταιρία του ελληνοκύπριου επιχειρηματία δεν είχε την καλύτερη φήμη εκείνη την εποχή. Οι πτήσεις της έπασχαν στους τομείς της ακρίβειας και της παράδοσης των αποσκευών, ενώ τα ηφαίστεια της Ισλανδίας έβραζαν κάνοντας τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Ενα άλλο πρόβλημα ήταν η έλλειψη προσωπικού. Και σαν μην έφταναν όλα αυτά, ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν ένας από τους χειρότερους των τελευταίων χρόνων, οι πιλότοι απεργούσαν και τα πληρώματα διαμαρτύρονταν για την ποιότητα του φαγητού.

«Το πρώτο εξάμηνο ήταν το χειρότερο που μπορούσε να τύχει σε έναν διευθύνοντα σύμβουλο», λέει μιλώντας στο ιταλικό περιοδικό «Donna». Αλλά παρά τις αντιξοότητες, η Μακόλ έδωσε τη μάχη και την κέρδισε: έξι χρόνια αργότερα, η Easy Jet σφύζει από υγεία: 805 πτήσεις, 133 αεροδρόμια σε 31 χώρες, 70 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο με έναν δείκτη ακρίβειας από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα; Η αξία της μετοχής της εταιρίας εκτοξεύθηκε από τις 4 στερλίνες το 2010 στις 16 σήμερα. Και η Μακόλ κέρδισε δικαίως τον τίτλο της βασίλισσας των ουρανών, αλλά και τον τίτλο της Ντάμας από τη βασίλισσα Ελισάβετ – τον αντίστοιχο του Σερ.

Το παλμαρέ της Καρολάιν Μακόλ δεν περιλαμβάνει, όμως, μόνο αυτές τις διακρίσεις. Η διευθύνουσα σύμβουλος της EasyJet είναι η μάνατζερ των ρεκόρ: φιγουράρει ανάμεσα στις εκατό πιο ισχυρές γυναίκες του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μία από τις μόλις πέντε γυναίκες CEO του FTSE (ο δείκτης με τις 100 πιο σημαντικές επιχειρήσεις του Σίτι), αλλά και μία από τους συμβούλους του Bysiness Advisory Group στη Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Και στον όμιλο του Guardian; «Αγαπούσα πολύ τον Τύπο, κάποια στιγμή είχα σκεφτεί να γίνω δημοσιογράφος. Ετσι όταν είδα μια αγγελία για το τμήμα μάρκετινγκ του ομίλου έκανα τα χαρτιά μου. Στο τηλέφωνο τούς είπα: “Είμαι το πρόσωπο που ψάχνετε”. “A, ναι;” μου απάντησε το μέλλον αφεντικό μου καλώντας με να περάσω από συνέντευξη. Στο τέλος με πήρε», διηγείται. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Η Καρολάιν ανέβηκε σκαλί – σκαλί την ιεραρχία φτάνοντας να γίνει μέσα σε δύο δεκαετίες η πανίσχυρη διευθύνουσα σύμβουλος του Guardian Media Group. Η απόσταση από τη δημοσιογραφία στην αεροπλοΐα δεν της φάνηκε μεγάλη. «Οι πιλότοι έχουν πολλές ομοιότητες με τους δημοσιογράφους: είναι ανεξάρτητοι, ευφυείς, αλλά και επιφυλακτικοί απέναντι στην εταιρία τους».

Στην EasyJet το «καθημερινό τσάι» της είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης των επιβατών, η ηρεμία των πληρωμάτων, η ακρίβεια των πτήσεων, αλλά και το οικολογικό αποτύπωμα της εταιρίας (η EasyJet είναι κατά 22% πιο αποτελεσματική σε αυτόν τον τομέα από τον μέσο όρο, ενώ παρουσίασε το σχέδιο ενός υβριδικού αεροσκάφους με υδρογόνο).

«Είμαστε μια εταιρία χαμηλού κόστους. Το μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει έχει φέρει αποτελέσματα. Οι αριθμοί μας δικαιώνουν. Ασφαλώς στις αερομεταφορές υπάρχουν μια σειρά από απρόβλεπτους παράγοντες – από το κλίμα και τα καύσιμα έως την τρομοκρατία. Αλλά ο φόβος δεν μπορεί να μας σταματήσει».

Γεννημένη στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας από πατέρα Σκοτσέζο και μητέρα Ιρλανδή, η Καρολάιν ήρθε στην Αγγλία για τις πανεπιστημιακές της σπουδές. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον άνθρωπο που θα γινόταν ο πατέρας των τριών της παιδιών. Από τη μητέρα της – λέει – πήρε την υπομονή και τις οργανωτικές ικανότητες, από τον πατέρα της τη φιλοδοξία και την ηρεμία. Η τελευταία επαγγελματική πρόταση που απέρριψε ήταν από την Marks &Spencer. Γιατί; «Θέλω να μείνω εδώ, το μέλλον μου είναι στην EasyJet».

The post Η βασίλισσα των ουρανών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα