Ιερώνυμος: Ας μας πει ο Πρωθυπουργός τι εννοεί με το «θρησκευτικά ουδέτερο»

Στην Ιερά Σύνοδο δεν είδαν με καλό μάτι τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ειδικά την πρόβλεψη για την θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αναμένει επαρκείς διευκρινίσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα λέγοντας:

«Ο Πρωθυπουργός θα μας πει

τι εννοεί, αλλά όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο… είναι ένα κράτος, η Γερμανία. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι ουδέτερο το κράτος, βοηθάει την Εκκλησία, συνεργάζεται με την Εκκλησία άριστα.

»Θρησκευτικά ουδέτερη είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν έχουν καμία σχέση κ.λπ. Δεν θα μου άρεσε…

»Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, θρησκευτικά ουδέτερα, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τους πληρώνει το κράτος».

Επομένως, τόνισε, «θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε ουδέτερο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι του θα δοθεί η δυνατότητα να αποσαφηνίσει το θέμα.

Σε ερώτηση που του έγινε, αν έχει σκοπό να ζητήσει από την κυβέρνηση τις σχετικές διευκρινίσεις, ο Αρχιεπίσκοπος αρκέστηκε να πει πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα, αλλά μας απασχολεί το θέμα».

Όπως είπε, δεν αιφνιδιάστηκε από την επίμαχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «το κουβεντιάζαμε πολύ καιρό», αλλά «το θέμα -όπως επανέλαβε- είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος».

Η προτειμένη διάταξη περί θρησκευτικής ουδετερότητας

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση προβλέπεται η αναδιατύπωση του άρθρου 3, προκειμένου να κατοχυρωθεί ρητά η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους, με διατήρηση για ιστορικούς και πραγματολογικούς λόγους, της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσας θρησκείας.

Πιο συγκεκριμένα προτάσσεται η διακήρυξη ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη και ακολουθεί η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσας θρησκείας. Για την οποία διευκρινίζεται περιγραφικά, για ιστορικούς λόγους, ότι είναι δογματικά ενωμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τις άλλες ορθόδοξες εκκλησία, τηρεί τους αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και την εκκλησιαστική παράδοση, είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της, τον Πατριαρχικό Τόμο του 1850 και τη Συνοδική Πράξη του 1928.

Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν θίγεται το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Κατά τα λοιπά, από τη διάταξη απαλείφονται οι θεολογικού χαρακτήρα αναφορές, όπως και η αναφορά στα όργανα διοίκησης της Εκκλησίας, ως ασύμβατες με την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, και καταργείται η σημερινή παράγραφος 3 σχετικά με το κείμενο της Αγίας Γραφής.

Το άρθρο συμπληρώνεται από ερμηνευτική δήλωση, με την οποία διευκρινίζεται ότι ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και, κυρίως, δεν συνεπάγεται δυσμενείς συνέπειες σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

Στη δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις σφαίρες των αλβανών αστυνομικών.

«Ηταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε…, αλλά καλύτερα θα μας τα έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος ξέρει καλύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα.

The post Ιερώνυμος: Ας μας πει ο Πρωθυπουργός τι εννοεί με το «θρησκευτικά ουδέτερο» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα