Ινδία: Διασπείρουν ψεύδη μέσω του WhatsApp και λιντσάρουν στα χωράφια

11:23 5/7/2018 - Πηγή: Protagon

Φαινόμενα μαζικής υστερίας στην Ινδία.

Οι φήμες που διαδίδονται μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων WhatsApp για τη δράση απαγωγέων παιδιών και παιδεραστών έχoυν προκαλέσει σωρεία εγκλημάτων (λιντσαρίσματα και φόνους) από τον όχλο που «έχει παραφρονήσει». Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 29 άτομα, μεταδίδουν οι λονδρέζικοι Times.

Η

βία κατά παράδοξο τρόπο φανερώνει την αύξουσα δύναμη του δημοφιλούς στην Ινδία WhatsApp (εκεί υπάρχουν 200 εκατομμύρια χρήστες του), αλλά και γενικότερα την επίδραση του Ιντερνετ στο πλήθος των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν φθηνά «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.

Τα τελευταία θύματα ήταν πέντε περιπλανώμενοι σε μια περιοχή της δυτικής Ινδίας, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Οταν ένας από αυτούς εθεάθη να μιλάει σε ένα κοριτσάκι, φούντωσαν οι φήμες για «δίκτυο παιδεραστών» και η κατάληξη ήταν μάλλον η αναμενόμενη: ο εξαγριωμένος όχλος επετέθη στους πέντε άνδρες, τους απήγαγε, τους «ανέκρινε» και κυριολεκτικώς τους σκότωσε στο ξύλο.

Η Αστυνομία δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσει: «Ημασταν οκτώ χωροφύλακες απέναντι σε εκατό ανθρώπους»…

Το βίντεο της τρέλας

Η ιστορία τρέλας με τα λιντσαρίσματα αρχίζει τον περασμένο Μάιο, όταν ένα βίντεο εμφανίστηκε στα «κοινωνικά μέσα» και παρεξηγήθηκε (δεν αποκλείεται και σκοπίμως).

Ηταν πακιστανικό και με ένα απλό σενάριο προειδοποιούσε για τους κινδύνους του δρόμου: δύο άνδρες, επιβάτες μοτοσικλέτας, αρπάζουν ένα μικρό παιδί – το βίντεο κατέληγε με το σλόγκαν «χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να απαχθεί ένα παιδί στο Καράτσι». Το βίντεο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία, με τη σημαντική διαφορά ότι το τελευταίο κομμάτι, αυτό με το σλόγκαν, αφαιρέθηκε. Οι ινδοί χρήστες εξέλαβαν το βίντεο ως κανονική απαγωγή…

Αλλο βίντεο έδειχνε παιδάκια στη σειρά, πεθαμένα βεβαίως, δίνοντας την «πληροφορία» ότι «τα σκότωσαν για να τους κλέψουν τα όργανα» – ήταν μία παράπλευρη απώλεια του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, αλλά τι σημασία είχε η αλήθεια. Η κακόβουλη φωνή που συνόδευε το βίντεο έλεγε: «Οποιος δεν μοιράσει αυτό το βίντεο, δεν είναι άνθρωπος!»

Η σπερμολογία έχει λάβει διαστάσεις: την περασμένη εβδομάδα μια ζητιάνα ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν ο όχλος την καταδίκασε για απαγωγή ανηλίκου. Η έκρηξη παραποιημένων ειδήσεων, ψευδο-ειδήσεων, κατασκευασμάτων της νοσηρής ή βλακώδους φαντασίας κ.λπ. είναι, φυσικά, παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ινδικό. Μόνο που στην Ινδία, όπως γράψαμε, η αγορά του WhatsApp’s είναι η μεγαλύτερη του κόσμου.

Από πλευράς Αρχών, τα αντίμετρα περιλαμβάνουν διαλέξεις και μηνύματα στο WhatsApp στα οποία αποκαλύπτονται τα ψεύδη. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και περιφερόμενες από χωρίου εις χωρίον ντουντούκες εναντίον των fake news. Ωστόσο ο άνθρωπος που αποτόλμησε να μεταφέρει το μήνυμα της Αστυνομίας δεν κατάφερε να επιζήσει – εδάρη και αυτός μέχρι θανάτου…

The post Ινδία: Διασπείρουν ψεύδη μέσω του WhatsApp και λιντσάρουν στα χωράφια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα