Ιταλία: Κρίση με μηνύσεις – Ποιος είναι ο Κοταρέλι που πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι να μεταβεί στο μέγαρο Κυρηνάλιο, τη Δευτέρα, στις 11:30 τοπική ώρα (12:30 ώρα Ελλάδος) για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως και συνέβη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κοταρέλι τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ουδέτερη και ότι θα δράσει για το καλό της χώρας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα

θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019 ενώ, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι. Ο Κοταρέλι δήλωσε ρητά πως ούτε ο ίδιος ούτε οι υπουργοί του θα θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. «Η κυβέρνησή μου θα διαχειριστεί με σωφροσύνη την δημόσια οικονομία», πρόσθεσε ο ιταλός τεχνοκράτης και νέος πρωθυπουργός. «Με την Ευρώπη χρειάζεται εποικοδομητικός διάλογος, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος μας, ως ιδρυτικής χώρας είναι βασικός, όπως και η παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ», κατέληξε ο Κάρλο Κοταρέλι.

Πάντως θεωρείται πλέον απίθανο η κυβέρνησή του να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένης της αρνητικής θέσης της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

WATCH: Former IMF official Carlo Cottarelli gives a press conference on Italy’s political crisis after a meeting with the country’s president.https://t.co/LX0BjckoDu pic.twitter.com/Y6qSpFOtk9

— euronews (@euronews) May 28, 2018

Πριν από όλα αυτά, όμως, προηγήθηκαν σημαντικές εξελίξεις…

Διαδικασία πρότασης μομφής κατά του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας ξεκινά ο αρχηγός του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων μετά άρνηση του Σέρτζιο Ματαρέλα να δεχθεί τον Πάολο Σαβόνα για υπουργό Οικονομικών.

Οργισμένος ο Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι ο Σέρτζιο Ματαρέλα προκάλεσε «θεσμική κρίση». Οι προσπάθειες του υποψήφιου πρωθυπουργού των δύο λαϊκιστών εταίρων, των πεντάστερων και της Λέγκας του Βορρά, κατέρρευσαν μετά το βέτο του ιταλού προέδρου στον ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα με αποτέλεσμα ο Τζουζέπε Κόντε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και τον Ματαρέλα να συζητά με τον πρώην οικονομολόγο του ΔΝΤ και νυν επικεφαλής του Οικονομικού Παρατηρητηρίου της Ιταλίας, Κάρλο Κοταρέλι, για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών – λύση προσωρινή, όπως σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα προσφυγή στις κάλπες καθώς ο Πρόεδρος και οι λαϊκιστές κοντράρονται άγρια για τη θέση της Ιταλίας στην ΕΕ.

Ο Ντι Μάιο ζήτησε την παραπομπή του Ματαρέλα βάσει του άρθρου 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται την εσχάτη προδοσία και την επίθεση κατά ίδιου του Συντάγματος κι επιτρέπει στη Βουλή να ζητήσει με απλή πλειοψηφία την παραίτηση του προέδρου. Αν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφου, τότε το συνταγματικό δικαστήριο αποφασίσει αν θα προχωρήσει η παραπομπή ή όχι.

Ο Ντι Μάιο (REUTERS/Tony Gentile)

«Θέλω αυτή η θεσμική κρίση να πάει στη βουλή… και να δικαστεί ο πρόεδρος», είπε ο Ντι Μάιο και συμπλήρωσε: «Μετά τα αποψινά είναι πραγματικό δύσκολο να έχει κανείς εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τους νόμους του κράτους».

Ο Σαλβίνι ζητά νέες εκλογές

Από την πλευρά του ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές. «Σε μια δημοκρατία, αν ζούμε ακόμη σε δημοκρατία, ένα πράγμα απομένει να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να τοποθετηθούν», είπε απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην κεντρική Ιταλία.

«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών», είπε ο Σαλβίνι. «Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία», πρόσθεσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης Radio Capital.

Παράλληλα, διέψευσε ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει σε νέες εκλογές. Και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε: «Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι».

Πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα εκεί

Οι δύο λαϊκιστές εταίροι πρότειναν τον άπειρο στην πολιτική Κόντε ως πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία. Ο Κόντε συναντήθηκε με τον ιταλό πρόεδρο για να του παρουσιάσει τις επιλογές για τα υπουργικά πόστα, αλλά ο Ματαρέλα αρνήθηκε να εγκρίνει τη συμμετοχή του Σαβόνα ως υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, επειδή είναι σφόδρα αντίθετος στη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Ζήτησα ένα πρόσωπο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να είναι συμβατό με το κυβερνητικό πρόγραμμα, που να μην θεωρείται οπαδός μιας γραμμής, που πιθανώς ή αναπόφευκτα θα προκαλούσε την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ», είπε ο Ματαρέλα.

Πρόσθεσε δε ότι ο Κόντε αρνήθηκε να στηρίξει «οποιαδήποτε άλλη επιλογή» και επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Βάσει του συντάγματος ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απορρίψει το διορισμό ενός μέλους της κυβέρνησης, αλλά η συγκεκριμένη απόφασή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Τα επόμενα βήματα – Εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου

Ο Ματαρέλα είπε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές- με την Corriere να αναφέρει ως πιθανή ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου- και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα. Και κάλεσε τη Δευτέρα στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο τον 54χρονο Κοταρέλι για διαβουλεύσεις.

Ποιος είναι ο Κάρλο Κοταρέλι

O τεχνοκράτης, στον οποίο ο ιταλός πρόεδρος ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι πενήντα τεσσάρων ετών και έχει εργασθεί είκοσι πέντε χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.

Σπούδασε Οικονομικά στην Ιταλία και στη Μεγάλη Βρετανία και στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στη σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.

(REUTERS/International Monetary Fund/Yo Nagaya/Handout/File Photo)

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα του ζήτησε να υποδείξει με ποιον τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Ο Κάρλο Κοταρέλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

Ο Ματαρέλα προειδοποίησε την Κυριακή ότι η προοπτική μιας λαϊκιστικής κυβέρνησης προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ιταλούς επενδυτές με ορατές τις επιπτώσεις στην πορεία του σπρεντ, που εκτινάχθηκε την Παρασκευή στις 215 μ.β. -υψηλό τετραετίας, ενώ ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει το ιταλικό αξιόχρεο στο Baa3, μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία… «σκουπίδια».

The post Ιταλία: Κρίση με μηνύσεις – Ποιος είναι ο Κοταρέλι που πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα