Ήξεις αφήξεις από Γαβρόγλου για την κατάργηση των Πανελλαδικών

Το μπρος-πίσω της κυβέρνησης στο θέμα της κατάργησης των Πανελληνίων Εξετάσεων συνεχίζεται, εν μέσω και της αναζήτησης πιθανών συνθημάτων για τις εξαγγελίες Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ που θα ηχήσουν χαρμόσυνα στα αυτιά των υποψηφίων και των οικογένειών τους.

«Καλή επιτυχία στα παιδιά μας και να θυμούνται όσα έμαθαν στο σχολείο», ευχήθηκε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των βάσεων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε δηλώσεις μετά την

ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και ακολούθως έστειλε σήμα διατήρησης των εξετάσεων για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το «σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων πρέπει να αλλάξει, όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Αυτή τη στιγμή με το υπάρχον σύστημα μόλις το 20% των μαθητών καταφέρνει να περάσει στις πέντε πρώτες σχολές της προτίμησης του, ενώ το 18% περνά με βαθμολογία κάτω από τη βάση», παρατήρησε ο κ. Γαβρόγλου για να συμπληρώσει πως «πρέπει να υπάρξει ένα εξεταστικό σύστημα, αξιόπιστο και παιδαγωγικού χαρακτήρα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το νέο εξεταστικό σύστημα:

1. Σύστημα δύο κατευθύνσεων: Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών. Μεγαλύτερο εύρος εξεταζόμενης ύλης, αλλά ευκολότερα θέματα. Ενεργοποίηση του θεσμού της Τράπεζας Θεμάτων. Δύο πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ’ Λυκείου (Έκθεση και Μαθηματικά) και συνυπολογισμός τους με τον μέσο όρο των ενδοσχολικών εξετάσεων για έκδοση του Εθνικού Απολυτηρίου. Επιπλέον εξετάσεις σε τρία μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στο ανώτατο ίδρυμα ή τη σχολή που επιθυμεί κάθε υποψήφιος.

2. Διατήρηση των Πανελλαδικών όπου οι μαθητές στο δεύτερο τετράμηνο της Γ’ Λυκείου θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα βαρύτητας για κάθε επιστημονική κατεύθυνση. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα γίνεται με τους βαθμούς των τεσσάρων μαθημάτων και συνυπολογισμό, σε μικρότερο ποσοστό, των βαθμών του πρώτου τετραμήνου (προφορικές και ενδοσχολικές εξετάσεις). Η εφαρμογή του τοποθετείται χρονικά από το σχολικό έτος 2019-2020 και προϋποθέτει τη μείωση των μονόωρων μαθημάτων στο Λύκειο. Το διδακτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται περισσότερες ώρες.

Και όλα αυτά όταν τον περασμένο Μάιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι μέσα στις αλλαγές που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία, είναι η ριζική αναβάθμιση της Β’ και Γ’ Λυκείου που σταδιακά θα οδηγήσει στην κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ωστόσο, ο κ. Γιαβρόγλου επανέλαβε πως οι εξετάσεις δεν πρόκειται να καταργηθούν, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο και δεν πρέπει να υπάρχει, χωρίς εξετάσεις».

«Κατά τη γνώμη μου», είπε, πρέπει να μπαίνει κανείς με τον βαθμό του εθνικού απολυτηρίου» και «το πρώτο έτος στα ΑΕΙ να είναι έτος που θα προσανατολίζει τους φοιτητές για το πού (σ.σ. σε ποια σχολή) θέλουν να πάνε».

Το μόνο που σώζει τα παιδιά από την απόλυτη παράνοια, είναι η διαβεβαίωση ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο όσοι μαθητές πάνε στην Α’ λυκείου να γνωρίζουν τουλάχιστον με ποιο σύστημα θα εξεταστούν στην Γ’ τάξη.

Για ανευθυνότητα και απαράδεκτη δημαγωγία κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ

«Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει επανειλημμένως αποτελέσει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αντικείμενο δημαγωγίας και φθηνού λαϊκισμού», σχολίασε από την πλευρά της η αρμόδια τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, παραθέτοντας ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης:

«- Αρχές Μαΐου, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

– Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουν.

– Τον Ιούνιο ο Υπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η εισαγωγή στις ανώτατες σχολές θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, αλλά με το απολυτήριο Λυκείου.

– Αρχές Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, παρουσίασε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βασιζόμενο στις πανελλαδικές εξετάσεις.

– Προ ολίγων ημερών, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια θα προκύπτει «αυτομάτως» από τη νέα δομή του λυκείου, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς αντιπρόταση.

– Σήμερα, την κρίσιμη ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων, ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι πρέπει να αλλάξει το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όχι όμως και να καταργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Στη δήλωσή της, η κ. Κεραμέως καλεί την κυβέρνηση να πάψει επιτέλους να αντιμετωπίζει τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως εκλογική πελατεία, κατηγορώντας την για απαράδεκτη και επικίνδυνη δημαγωγία.

The post Ήξεις αφήξεις από Γαβρόγλου για την κατάργηση των Πανελλαδικών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα